|

Един Бойко знае защо Миро още е министър

Мария СТОЯНОВА

Въпросът в прочутата фраза „Цезаре, а какво да правим с бедните?“ от култовата комедия „Историята на света“ получи нов, български вариант на отговор: „Да ядат гъгрици и червеи бедните.“ Няма лошо, насекомите съдържат повече протеини от телешкото, ама нашите буболечки пък били умрели. Труповете им бяха открити в боба, предназначен за бедните по програма „Благотворителност“, финансирана от ЕС.
Избухна скандал, във връзка с който БНТ излъчи репортаж от най-големия склад на БЧК – за София област и София град (останалите още 29 областни склада вероятно изглеждат по същия начин). Огромни, несметни количества пакетирана храна отлежават, натрупани до тавана на необозримо просторно хале, в очакване да бъдат раздадени на гладните. Които може и да не дочакат всичките тия благини – заради без друго тромавата процедура по осъществяване на тлъстата далавера и заради внезапния пробив в нея.
Експерти от Агенцията по безопасност на храните вече проверяват фирмата доставчик – Фантастика 95 – Георги Цанков, избрана чрез твърде оспорвана (но пък „златна“ като цена) обществена поръчка от Държавен фонд „Земеделие“. Това май е поредната кавър версия на скандала от май 2009 г., когато същата фирма печели обществена поръчка (към 18 млн. лв.) за доставка на 6 вида храни за бедните. Имаме съмнения, че условията в конкурса за брашно, ориз, макарони, бисквити и захар са направени така, че да спечели търговецът от Пловдив Георги Цанков, твърдят тогава участници в процедурата, но Цанков вече е захапал зелника.
Впрочем не е без значение кой от 2009 г. насам разпределя зелници в ексдепесарското министерство и Държавен фонд „Земеделие“: Недосегаемият (един Бойко знае защо) Мирослав Найденов, който преди 6 години – като кадър на ДПС и главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба, внесе 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо. Част от мръвките вече бяхме изяли, когато останалият тонаж случайно беше заловен на митница „Кулата“. Заради етикетите, на които пишело, че месото е от 1986 г., а в този период вносът от Ирландия е забранен заради лудата крава. Когато се установи, че разрешението за вноса иде от факса на Миро, прокуратурата се разсея, а Нихат Кабил набързо го уволни. Дошлият на власт под лозунга за възмездието Борисов кой знае защо обаче реши, че Миро Найденов е изключително подходящ да оглави ексдепесарското министерство, за което се знаеше, че в него далаверата е превърната в закон. От тогава никакви скандали с калинки и пиарки, никакви избити крави и мъртви гъгрици не могат да нарушат олимпийското Мирово спокойствие. Защо ли? Един Бойко Борисов знае защо.