|

Кърджали да стане Деловград, поиска АТАКА от президента

Освободителят на града от турско робство – ген. Делов, заслужава тази почит, изтъкна Волен Сидеров 

Писмото до държавния глава бе прочетено от лидера на националистите Волен Сидеров на редовната пресконференция на АТАКА в понеделник.

 

Кърджали да бъде преименуван в Деловград, на името на освободителя на града от турско робство, славният генерал и строител на Българската армия Васил Делов. Това поиска партия АТАКА от президента Росен Плевнелиев, който по силата на чл.98.13 от Конституцията има правомощията да променя с указ имената на населени места и географски обекти. Писмото до държавния глава бе прочетено от лидера на националистите Волен Сидеров на редовната пресконференция на АТАКА в понеделник. То гласи:
„Уважаеми господин президент,
Във връзка с Вашите правомощия по чл. 98.13 от Конституцията на Репулика България да именувате обекти с национално значение и населени места, предлагам град Кърджали да бъде преименуван в Деловград, на името на генерал Васил Делов, който със своите близо 20 хиляди бойци в битката за града изтласква османската войска на юг от р. Арда и осигурява тила на Втора българска армия при Одрин. През март 1913 г. участва в обсадата и щурма на Одринската крепост. Ген. Васил Делов е сред основоположниците на Българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело, участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и Отечеството и награден с четири ордена за храброст.
За да уважим паметта на този достоен българин, настоявам да преименувате град Кърджали в Деловград, тъй като в момента той носи името на османския пълководец Кърджа Али. Смятам това за логично признание за делото на освободителя на града.   
С уважение,
Волен Сидеров, Председател на ПГ АТАКА в 41-то НС
София, 12 ноември 2012 г.“
При срещата си с президента Плевнелиев на 4 април т.г. партия АТАКА поиска и името на първенеца на Рила, най-високия връх на Балканския полуостров Мусала, да получи името на аналогичния връх в българската история – Свети Иван Рилски Чудотворец. Неговото име носи, по оценка на Енцикопедия Британика,  и „едно от най-великолепните християнски огнища“ – Рилският манастир.
Партия АТАКА още чака отговора на държавния глава. Надяваме се, че все някога президентът Плевнелиев ще набере достатъчно човешка смелост и политическа доблест, за да се заеме с изпълнението на своите конституционни правомощия.