|

Референдумът за АЕЦ-Белене – на 27 Януари

Президентът Росен Плевнелиев насрочи за 27 януари 2013 г. референдум за строеж на нова ядрена централа, като се позова на чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България и чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Първият национален референдум в демократичната история на страната ще се проведе с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“
Това е грубо нарушение на демократичните правила, защото основание за референдума стана подписката на над 700 хиляди българи, които поискаха допитването да бъде върху въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на АЕЦ-Белене?“ Подписката бе в защита на проекта „АЕЦ-Белене“ и срещу решението на Борисов да го закрие  под американски натиск, за да освободи пазар на електроенергия за турските АЕЦ. Целта на всеки референдум е да накара изпълнителната власт да реализира народната воля. Точно това обаче първият референдум в България няма да постигне.

(Виж коментар по темата на стр. 14)