|

Сините ще свалят Цар Освободител, ГЕРБ не знаят как да гласуват

Цецка Цачева се уплаши от дебата и скандално го отмени

ГЕРБ дезертира от дебат за предложението на Синята коалиция да махне паметника на Цар Освободител от площад „Народно събрание“.

 

Да се премести паметникът на Цар Освободител на пл.“Народно събрание“, а на негово място в тримесечен срок да се изгради паметник на хан Аспарух. Това проекторешение на Лъчезар Тошев, депутат от Синята коалиция, разбуни парламента в сряда.
Самата председателка на НС Цецка Цачева призна, че издигането и местенето на паметници не е в депутатските правомощия, но тя препратила предложението в комисията по култура с очакването там да се произнесат дали е допустим дебат или не. Въпреки че комисията се произнесла, че не подкрепя идеята, Цачева все пак подложи на гласуване предложението за обсъждане. ГЕРБ го гласуваха безотказно. Павел Шопов от АТАКА поиска прегласуване, с аргумента, че това е скудоумен проект, тест за психическо и политическо здраве. „Има закони, които с месеци отлежават и не им се дава ход. Проявете благоразумие, отложете дебата и да приключи тази конфузия“, настоя зам.-председателят на Народното събрание.
„Конфузията“ обаче продължи. Тя даде време на Лъчезар Тошев да развие идеята си уж като грижа за българската идентичност, а в това време Цецка Цачева преосмисли позицията си, остави воденето на заседанието на Шопов и поиска без дебат да се премине към гласуване. Нещо, което никога не се е случвало в парламента. От левицата и ДПС остро реагираха срещу грубото нарушаване на парламентарния правилник, след като веднъж вече проекторешението е било допуснато за разглеждане. След лично обяснение на Цачева и размяна на познания за правилника между нея и депутатите, шефката на парламента се наложи и дебатът беше спрян с гласовете на 95 народни представители. „Случаят е безпрецедентен. Той е грубо нарушение на правилника. Искам да заявя абсолютното си несъгласие за това, че не се даде възможност на народните представители да кажат думата си.  Щеше да се състои един много гневен, размазващ дебат“, заяви в правото си на отрицателен вот Павел Шопов. „Както има дървени комунистически глави, така има и дървени глави на демократи. Някои не са мръднали и сантиметър напред от 1989 година“, отбеляза националистът. И припомни, че името на Цар Освободител се споменава във всички литургии в БПЦ и нищо не може да го зачеркне.
„Като водещ заседанието единственото, което можех да направя, е да изразя несъгласие“, обясни в кулоарите Шопов. Той е категоричен, че проекторешението въобще не е трябвало да бъде внасяно за разглеждане в парламента. Веднъж направено обаче, дебатът е трябвало да се състои. За да се даде решителен, съкрушителен отпор на тази престъпна идея.