|

Скандална антибългарска книга сред помаците в Родопите: Армията ни била от бандити?!

 

Книга срещу освободителния характер на Балканската война се разпространява тайно в някои джамии в Родопите.

 

Нейн автор е някой си Исмен Реджепов, който твърди, че е бил близък с писателя Николай Хайтов. Книгата със заглавие „Балканските войни в Родопите 1912-1913 г.“ е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация „Европейски институт Помак„, за чиито антибългарски характер вестник „Атака“ пръв сигнализира.

 

Според автора войната не освобождава българите-мюсюлмани, а напротив – тя била насочена срещу тях. Причината е, че „Турция била готова да отстъпи доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над „помаците“, като ги клали, прогонвали и палили цели села.

Читатели определят книгата едновременно като промарксическа и проислямистка. Авторът й твърди още, че

„в основата на исляма е заложена ценностна система, която го превръща в световна господстваща система“.

В доказателство на своята теза Реджепов привежда спомени, които се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска:

 

„В селото било изиграно най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите.“

 

Българските управници продължавали политиката на предшествениците си от времето на Балканската война.

 

„Тази мъст проличава в етнорелигиозното прочистване на региона чрез провеждането на методичен икономически и духовен геноцид в родопския край“, подчертава Реджепов.

 

За разпространението на „Балканските войни в Родопите 1912-1913 г.“ сигнализира и академик Георги Марков, поради което тя вече е станала недостъпна за широката публика.