|

След натиск на АТАКА: Няма да купуваме трета ръка изтребители

Военното министерство се отметна от намерението си за покупката на изтребителите.

 

България няма да закупува трета ръка изтребители за 400 млн. лв. Новината съобщи лично военният министър Аню Ангелов след заседанието на Министерски съвет. Ангелов заяви, че не е внесъл проекта за закупуването на самолетите, тъй като имало да се изчистват в него някои технически подробности. Военният министър обаче не се ангажира с прогноза кога ще стане това и лаконично отговори „. Когато му дойде времето“.
Както в. „Атака“ вече писа, Ангелов има намерение да извърши едно от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс. За целта ще бъдат взети трета ръка изтребители F-16 от Португалия, които преди това са били експлоатирани в САЩ. Според експерти пък ремонта и поддръжката на самолетите ще се извършва от турския авиационен концерн TAI. Така турската държава ще придобие контрол върху българската армия.
Представители на АТАКА изразиха сериозни съмнения, че новопридобитата от България военна техника ще бъде използвана за предстояща операция в Сирия. Тази теза се потвърждава и от заделените в бюджета на военното ведомство разходи за мисии зад граница, които почти не се различават от предходната година, въпреки редуцирането на участието ни в Афганистан.
След сериозен натиск от страна на българските националисти, Аню Ангелов се отметна от решението си за рекордната покупка.