|

АТАКА поиска да изтеглим контингента си от Афганистан

Мнозинството в НС взе антибългарско решение и отхвърли предложението на националистите

Диана ТОДОРОВА

Венцислав Лаков: Според проекторешението на АТАКА ще се спестят 65 милиона лева годишно от бюджета на държавата.

 

Управляващото мнозинство в парламента за пореден път действа антибългарски и отказа да приеме проекторешението на АТАКА за предсрочно изтегляне на българския военен контингент от мисията АСАФ в Афганистан. Това стана в сряда на редовното заседание на Народното събрание. Вносителят на проекта Венцислав Лаков предложи от парламентарната трибуна българското правителство да последва примера на Америка и Франция, като изтегли нашия контингент от бойното поле в Афганистан. „Внасяме това предложение за трети път заради актуален повод – успешното, според медиите, посещение в САЩ на Бойко Борисов и получения конграчулейшън (поздравления) за участието ни в мисията. Това каза от парламентарната трибуна националистът. По думите му, има много поводи за искането на АТАКА, един от които е срещата тази седмица в Брюксел на външните министри на страните от НАТО, които обсъждаха изтеглянето на цялата мисия от размирната държава.
Годишната издръжка на контингента ни сега е в размер на 65 млн. лева. В условията на икономическа криза и необходимостта от съкращаване на бюджетните разходи тези 65 млн. лева може да бъдат пренасочени в други сфери, една от възможностите е да се повишат минималните пенсии. „Предвид заявеното от САЩ предсрочно съкращаване с 33 000 души или една трета на контингента им в Афганистан, както и заявеното от други страни – членки на НАТО желание за предсрочно изтегляне на войските смятаме, че е редно българското правителство също да предприеме съответните мерки, за преустановяване на военното ни участие в мисията на ИСАФ“, категоричен е Лаков. В момента България държи в Афганистан контингент, който е с по-голяма численост от редица по-развити държави. Страната ни е на 14-то място по брой на участници в ИСАФ пред страни като Швеция – 500, Норвегия – 406, Чехия – 519, Белгия – 507, Гърция – 197. През 2008 г. холандците са били 1950 души, а сега едва 192. Балтийските държави, с които се измерваме икономически, също имат по-малко участници: Латвия – 139, Литва – 237, Финландия – 156.
Вместо изтегляне МО подготвя нови бойни формирования за изпращане в Афганистан. Те няма да се занимават с охрана, както досегашните, а ще участват в реални бойни операции.