|

АТАКА почете загиналите в Балканската война от Видин

1318  бдинци дадоха живота си за свободата на Отечеството в битката, наречена от Доган „етническо прочистване“

Диана ТОДОРОВА

Националистите поднесоха цветя на паметника на всички бдинци от Трети бдински полк, загинали в Балканските войни. Той се намира в центъра на Видин и е открит официално на 3 март 1944 г.

 

Добре дошли на нашето честване по случай 100-годишнината от Балканската война в памет на нашите предци – бдинци, които дадоха живота си за нашата родина България. Така областният координатор на АТАКА във Видин Емил Лилов приветства гостите на честването по случай 100 години от Балканската война, проведено в центъра на града. „Видин се гради върху костите на тези, които достойно живяха и умряха в името на родината си! Затова трябва да ги почетем подобаващо“, категоричен бе Лилов  пред над 200 човека, присъстващи в залата. В Балканската война от Трети бдински полк са загинали 19 офицери, 32 подофицери и 1267 редници, общо 1318 бойци. В тяхна памет в дунавския град бе организирано честване в понеделник, на което присъства лидерът на АТАКА Волен Сидеров, депутатите на националистите Павел Шопов и Десислав Чуколов, както и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Десетки видинчани се наредиха, за да вземат автограф от Сидеров.

На откритата среща по повод 100 години от Балканската война бяха представени доклади от ръководствата на видинския и врачанския исторически музей, както и от организацията на офицерите от запаса. „Величието на един народ не се мери по големината на територията му или по броя на неговото население, а по неговия дух и благородство на нравите му“, това каза на срещата Христина Кирилова, представител на регионалния исторически музей във Видин. Валентин Вълков от музея във Враца пък сподели, че всички българи трябва да помнят волята и духа на нашите предци, да съхраняват тези важни качества и да ги предават на следващите поколения. „Само патриотизмът може да спаси българското единство и задружен дух“, каза още Вълков. Докладът на подполковник Милчо Манолов, представител на офицерите от резерва, потвърди думите на останалите, които взеха участие в беседата. Всички участници бяха категорични, че бдинци и врачани са взели решаващо участие в Балканските войни чрез Трети пехотен бдински полк и 35-и пехотен врачански полк. Трети пехотен бдински полк е български полк, част от Шеста пехотна бдинска дивизия и един от първите 8 полка на българската войска. Полкът участва в Сръбско-българската война (1885 г.), Балканските войни (1912-1913), Междусъюзническа война (1913), както и в Първата световна война (1915-1918). 35-ти пехотен врачански полк е формиран през 1903 г. в Плевен от състава на 11-ти пехотен резервен полк и участва в Първата балканска война (1912-1913 г.) в боевете при Лозенград, Каваклий, при Люлебургас, Тюркбей, при завладяване на Чаталджа, при атаката на Арнауткьойските височини, при Дойран и Струмица.
Във Втората балканска война (1913 г.) 35-и пехотен врачански полк води боеве при височините на десния бряг на р. Козлу дере и с. Костурино, при Пехчево, с. Панчарево, при махалите Дубочица, Престова и вр. Крастов.
Отец архимандрит Поликарп също бе гост на честването. Той поздрави начинанието на националистите от името на цялото православно духовенство на видинска епархия. „Нека по Божието благословение да бъде вечна и блажена паметта на загиналите във войната, а ние да живеем и да помним всичко онова, което са ни завещали. И най-вече да бъдем истински и свободни“, прикани всички присъстващи отец Поликарп.
Волен Сидеров и Красимир Каракачанов също взеха думата и защитиха българското, като доказаха, че национализмът е единствената алтернатива за България в момента. „Нашите управляващи показват, че не зачитат загиналите в борбата за българска свобода, защото игнорират факта, че България е постоянно тъпкана. Тези политици водят видна тенденциозна антибългарска политика“, каза от сцената лидерът на АТАКА Волен Сидеров.
(Цялата реч може да прочетете в сайта на в. “Атака” vestnikataka.bg)

 

Волен Сидеров: Сегашните политици не са достойни за България

Днешните политици не са достойни за своите предци, защото не пожелаха да изразят възмущение поне към изказването на Доган относно Балканската война, която той нарече „възродителен процес и етническо прочистване“. Това каза в понеделник лидерът на АТАКА Волен Сидеров на среща по случай 100 години от Балканската война във Видин. По думите му Балканската война е освободителна война за България и чрез нея българите се утвърждават като държава въпреки загубите и орязванията. „И да кажеш, че тази война е възродителен процес, е не само исторически невярно, това е атакуване на българската държавност“, категоричен бе националист №1. В изказването си Сидеров засегна важни моменти от историята, които доказват тезата, че Великите сили са искали България да изчезне от картата на света. „Външният министър на Франция Декласе твърди, че България трябва да влезе разделена между нейните съседки. И това се приема през 1913 г. в Букурещ чрез позорния унизителен и унищожителен за България Букурещки мирен договор. Тогава нито една от т.нар. велики сили не застава зад справедливите български искания. Защото всички те са се страхували от нас и са искали България да бъде заличена от картата на света“, отсече още Сидеров. По думите му и до ден днешен Европейският съюз работи против нас. „Чули ли сте например еврокомисар да пита – абе, как живее българският пенсионер с толкова пари? Не сте, защото тези хора продължават политиката на предците си – искат България просто да не съществува“, каза пред над 200 бдинци Сидеров.