|

Ахмед Ахмед насърчавал гавазите си да “режат глави в името на вярата”

Защитени свидетели подкрепиха обвинението по делото за радикален ислям в Пазарджик

Магдалена ТАШЕВА

Да браниш родината не е престъпление, а задължение“, скандираха активисти на АТАКА и ВМРО пред съда в Пазарджик.

 

Който умре за вярата си, е герой. Поклон пред тези, които режат глави за вярата си! Поклон за тези, които слагат бомби и убиват за вярата си!“. Това проповядвал Ахмед Муса Ахмед, подсъдим по ДОХ 330/2012 г, заяви защитеният свидетел 005 в хода на заседанието на Окръжния съд на 28 ноември. Призивът бил отправен на сватбата в циганския кв. „Изток“ в Пазарджик.
Свидетелят бе разпитан от прокурора Недялка Попова и адвокатите на 13-те обвиняеми по делото.
Обвиняемите са 12 мъже и една жена, уличени в членство в забранения у нас, в САЩ и ЕС саудитски вакъф „Ал Уакф ал-Ислами“. Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.
Ахмед Муса Ахмед е имам на саудитската частна джамия „Абу Бекир“ в пазарджишкото гето. През 2003 г. той бе осъден на 3 години условно за същото престъпление – проповядване на радикален ислям, но като местен главатар на ислямската организация „Държавата е халифат“ на осъдения в Германия и Турция екстремист Метин Каплан.
От раздадените в съдебната зала протоколи от разпита стана ясно, че защитеният свидетел 005 е потвърдил вече известното от медиите – Ахмед Муса Ахмед има наказателен отряд от 20-ина гавази, които бият християните, особено на християнски празници. Тази година преди Великден групата е пребила няколко български младежи, единият от които трябвало да постъпи в болница. При погребален ритуал Ахмед Ахмед заявил, че християните и юдеите ще горят в ада. И добавил, че християните трябва да бъдат убити, а жените и децата им да станат мюсюлмани.
Свидетелят е запознат в ислямската религия и е присъствал на проповедите на Ахмед, водени на турски език. В „Изток“ идвали да проповядват и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, и сириецът Муафак ал-Асад, който от главен заподозрян бе мистериозно преобразуван в свидетел и на заседанието от 29 октомври се отрече от показанията си, дадени пред следователя. Двойният гражданин Муафак ал-Асад е правил два опита да регистрира „Ал-Уакф ал-Ислами“, в началото на 90-те години и през 2007 г.
Пред сградата на съда, с лозунги „Държавата гние – проблемът сте вие“ и „Да браниш родината не е престъпление, а задължение“, АТАКА и ВМРО-БНД  свикаха мирен протест срещу външния и вътрешен натиск върху българския съд. Митингът се охраняваше от два пъти повече полицаи. Из салафисткото гето „Изток“ също кръстосваха патрулки, видя в. „Атака“.
Делото продължи с разпита на още двама защитени свидетели. Следващото заседание на съда са насрочени за 17-21 декември.