|

Волен Сидеров: Ньойският договор да се отмени

Над 700 души препълниха залата в Кюстендил, за да се срещнат с лидера на АТАКА 

Адрияна НИКИФОРОВА

Ньойският договор да бъде развален, а Западните покрайнини в Сърбия и регионът на Струмица в днешна Македония да ни бъдат върнати обратно. За това призова лидерът на АТАКА Волен Сидеров на среща със симпатизанти в Кюстендил по повод годишнината от подписването на позорния пакт – 27 ноември 1919 г. Над 700 души препълниха залата на Драматичния театър в Кюстендил, за да се срещнат с лидера на АТАКА. Този договор трябва да ни напомня, за подлостта на т.нар Велики сили, които и сега са същите в ЕС. Ние трябва да си върнем Западните покрайнини, тъй като вече Ньойският договор не важи. България трябва да се управлява от националисти и само тогава ще имаме адекватно отношение към проблема с българските малцинства зад граница. В момента имаме фигурата на премиер, който дава вид на решителен мъж, а той всъщност няма решителност и характер. Страх го е да направи изявления по отношения на македонските и сръбските издевателства над българи, както и на турската антибългарска политика, категорично заяви Сидеров пред кюстендилци. Той аргументира искането си с факта, че Ньойският договор вече няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ, и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица, поради изчезването на страната, с която е бил сключен – Сърбо-хърватско-словенската държава Югославия. Логично следва, че постановките на този договор също престават да съществуват, т.е. парцелите, които са т.нар. Западни покрайнини и са били отнети, би трябвало автоматично да бъдат върнати в територията на България. Сидеров припомни, че специална петиция с искането бе официално връчена на Зенеида Христова, ръководител на ЕК у нас на 27.11.2008 година, но резултат няма до момента.
Лидерът на АТАКА напомни как е бил сключен този договор – членовете на българската делегация – Александър Стамболийски, Янко Сакъзов и Венелин Ганев, които идват в Париж, са държани затворени цял месец в един дворец, без вестници и комуникация. Там са очаквали какъв диктат ще им наложат т. нар. Велики сили. А те са решили да унищожат България, да я унизят, така че тя да не може да се надигне следващите години. Наложени са й репарации в размер на 2,5 млрд. златни франка. Сума, която България не може да изплати десетки години, напомни Сидеров. Националистът показа документи от личната си библиотека – първа страница на Ньойския договор, където са изписани имената на държавите-победителки. Тук се вижда, че сме победени освен от Франция и Англия – от Индия, Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) и кралство Сиам ( днешен Тайланд). Войници от Англия и Франция грабят и разграбват, докато пребивават в България цяла година. Когато са се настанявали в училищата са изгаряли книги, учебници и чинове, напомни лидерът на АТАКА.
Днес Ньойският договор също е в действие, заяви Волен Сидеров и преведе аргументи в – България да няма бойна флота и армия, сега ни диктуват внуците на всички тези представители на великите сили. Те ни продиктуваха да нямаме войска и днес ние нямаме войска, имаме корпус, който да пращаме в Афганистан, и Ирак. По същия начин, както това ни е наложено през 1919 г., заяви лидерът на националистите. Според него колониалната зависимост на България сега става чрез заграбване на нашите природни богатства и икономика. България се ограбва чрез златните си залежи – имаме залежи за стотици милиарди. Малка част от тях се обработват и се дава на чужда фирма и ние дори не знаем какво се изнася от страната. Този грабеж продължава вече 10 години и нито един министър-председател не прави нищо, категоричен беше Волен Сидеров.  След речта на лидера на АТАКА стотици се наредиха на опашка за автограф на новата книга на Сидеров – „Основи на българизма“.

 

Сърбия пак се опита да провали митинг на патриотите в Босилеград

Шефът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов призова Сърбия да спре с репресиите срещу нашите сънародници в Западните покрайнини.

 

Сърбия за пореден път опита да провали митинг на АТАКА и други патриотични организации в Босилеград по повод 93 години от подписването на Ньойския диктат. На 27 ноември сръбските власти на ГКПП „Рибарци – Олтоманци“ без причина задържаха повече от 3 часа четири автобуса със симпатизанти на националистите, както и няколко коли от България. Митингът в Сърбия бе под патронажа на Демократичния съюз на българите в Босилеград. Присъстваха още представители на Българския културно-информационния център в Босилеград и един от неговите председатели Радко Стоянчов, сънародници от Обществено движение „Западни покрайнини“, зам.-шефът на българския парламент Павел Шопов от АТАКА, Генералният консул на България в Ниш Атанас Кръстин, представители на медии и организации. В изказванията на митинга прозвучаха и конкретни призиви за решаване на проблемите с обучението на български език, отваряне на границата като условие за свободно развитие на бизнеса, богослужение на български език, опазване на културно-историческото наследство, здравеопазване и други битови нужди на населението. Кметът на община Босилеград Владимир Захариев, въпреки скорошното му изявление, че българското малцинство трябва да се освободи от диктата на сръбските политически партии, да се обедини и да укрепва връзките с България, не се отзова на поканата и не се появи на митинга.
В словото си председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов каза: „Целта на този митинг е призив за помощ към нашите сънародници в България, към Европа и към Сърбия, да припомним какви причините за нашата драма. Европа тръгна напред, след като се освободи от наследството на Версайските договори. И ние, за да тръгнем напред, трябва да се освободим от тежкото наследство на Ньойския договор, от страхът и насилието като метод на управление“, призова Иванчов.