|

ГЕРБ готви фалшификации с Изборния кодекс

АТАКА иска прозрачни избори и гарантирана тайна на вота

Маргарита ВЪРБАНОВА

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов и съпартиецът му Иван Божилов „помагат“ в носенето на чували с бюлетини по време на президентските избори 2011 година.

 

Приемането на промените в Изборния кодекс става на тъмно и чрез манипулации сред пълния срив на доверие към ГЕРБ. Правят се изменения, чиято цел е да се подготвят в още по-голям мащаб фалшификации на предстоящите избори.
Създадена е система от текстове, чрез които вотът да бъде  фалшифициран – пълно овладяване от ГЕРБ на избирателните комисии, ликвидиране прозрачността на изборния процес, отказ да се представят официални протоколи от СИК на представителите на политическите партии, ликвидиране на възможностите за обжалване на определени актове на различни етапи от изборния процес. Изработена е синхронизирана система, с която ГЕРБ ще надмине всички свои досегашни практики за фалшифициране на резултатите. Националистите напуснаха пленарната зала и така отказаха да легитимират законопроекта. Ден по-късно и останалите опозиционни групи бойкотираха приемането на Изборния кодекс.
Какво предлага АТАКА? Прозрачни избори и гарантирана тайна на вота. Кандидатите за властта да обявяват сексуалната си ориентация, членство в секта или в масонска ложа. Машинно гласуване, паритетно присъствие в ЦИК и чистота на вота. Общо 34 промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ не уважиха нито една. Имаше достатъчно време за реакция. АТАКА внесе поправките в парламента на 11 юли.
Те засягат преди всичко контрола в избирателните секции. Предлага се да има камери, които да снимат избирателните комисии „от – до“ и това да се излъчва в интернет, заяви тогава Волен Сидеров. „Искаме машинно гласуване, паритетно присъствие в ЦИК, искаме заявка на всеки, който кандидатства за народен представител или кмет, да каже каква сексуална ориентация има, дали е член на тайно общество – масонска ложа или секта, която го прави зависим, защото там се полага клетва. Когато полагаш клетва пред парламента, ти се кълнеш да работиш в интерес на народа и да спазваш конституцията и законите. В масонските ложи се полагат клетви, с които ти даваш своето подчинение на някой друг и по този начин ставаш зависим“, подчерта Сидеров. Засягаме въпроса за двойното гражданство и доста други сериозни промени, очерта рамката на предложенията лидерът на националистите.
АТАКА предлага ЦИК, РИК и ОИК да имат уебсайтове, където информацията да се актуализира веднага. На тези сайтове гражданите трябва да могат да виждат какво се случва в избирателните секции чрез камери преди, по време на изборния ден и след това.
АТАКА предлага гласуването да бъде машинно. Това да стане с въвеждането на нов чл. 202 а на Изборния кодекс. Така ще се гарантира, че вотът не е манипулиран от членове на СИК, на РИК и на ЦИК. Когато може да се направи тази съпоставка – какво се случва чисто физически, какво остава в урната и какво се отчита електронно в този център към ЦИК, тогава резултатите ще са гарантирани. Естествено този център в ЦИК трябва да бъде ръководен от представители на всички партии, които участват в изборите и на паритетен принцип.  РИК и ОИК се задължават да публикуват веднага резултатите на страниците си. В изборите досега общински и районни избирателни комисии имат имейли, регистрирани на abv.bg, на mail.bg  и т.н., които не подхождат на статута на такава комисия. Да не говорим за сигурността, която би представлявала проблем, ако някой реши да манипулира резултатите.
Важно предложение на националистите е да отпадне двойното гражданство. Българите, които са в чужбина за по-дълъг период от време и не са сменили гражданството си, ще гласуват където има разкрити секции. Тези, които имат двойно гражданство, явно са в период на колебание дали са българи или някакви други.
АТАКА иска паритетен избор във всички избирателни комисии. Не мнозинството в ЦИК, в ОИК, в РИК, в СИК да бъде на управляващата партия, а всички партии да имат еднакъв брой представители в тези секционни комисии. „Смятаме, че така е най-демократично, така е най-справедливо. АТАКА предлага броят на застъпниците да бъде намален до един застъпник на секция за една кандидатска листа. Тази узаконена форма за закупуване на гласове при застъпниците трябва да бъде изкоренена от Изборния кодекс. АТАКА настоява всички кандидати да декларират сексуалната си ориентация, принадлежност към нерегистрирани вероизповедания, тайни общества, други формални и неформални сдружения, членството в които създават обвързаности, конфликт на интереси и някакви зависимости.
Националистите искат членовете на МС, областните управители, кметовете на общини да не могат да участват в предизборната агитация. Тези хора са натоварени с отговорността да управляват държавата, а управлението й не бива да се политизира.

 

Социолозите – вън от предизборната агитация, БНТ и БНР да отразяват безплатно

АТАКА предлага социологическите агенции да бъдат извадени от предизборната агитация. Това означава забрана за разгласяване на социологически проучвания 30 дни преди изборите. Събраната информация може да служи на предизборните щабове и на самите кандидати, но не бива да се използва за насаждане на внушения у избирателите. Мотивите са, че след 1989 г. социолозите са се превърнали в активни участници в предизборната агитация. Това манипулира изборите, отправя определени внушения. Ето защо АТАКА предлага от началото на предизборната кампания оповестяването на социологическите изследвания да се прекрати. Естествено кандидатите, партиите, щабовете могат да си правят тези изследвания, могат да ползват тази информация и да си настроят кампанията според това, ако желаят. Предлага се също в самия изборен ден да се забрани оповестяването под каквато и да е форма на данни от екзитполовете. До момента агенции, радиостанции и някои телевизии в самия изборен ден под формата на класации за песнички, книжки, филмчета, цветя предлагат и съобщават на гражданите едни доста манипулирани проценти.
Друга идея на АТАКА е БНТ и БНР да отразяват предизборната кампания безплатно. Не както е сега тези хроники, диспути и всички други форми на предизборна агитация по държавните медии да бъдат заплащани. Това са национални медии и те получават достатъчно средства от държавния бюджет, за да изискват средства за отразяване идеите на кандидатите. По време на предизборна кампания те трябва да наблюдават кампанията, а не да се превръщат в търговски дружества. АТАКА предлага останалите медии – телевизии, вестници, радиостанции, когато отразяват предизборната кампания, да го правят с 80% отстъпка. Това се прави по следната причина – по време на кампании всички медии за един месец искат да избият парите, които 3-4 години от мандат до мандат си мечтаят да отчитат като печалба. Това е недопустимо. Предизборните кампании са сблъсък на политически идеи, а не сблъсък на “коя партия колко пари има”. Трябва по този начин да се гледа на изборите – като сблъсък на идеи, на послания. Колкото по-кратък е пътят на посланието до избирателя, толкова качеството на политическия дебат ще се повиши и по този начин ще се повиши избирателната активност.