|

ГЕРБ обрече майките и децата на глад

Управляващите замразиха детските надбавки на 35 лв., майчинството на 240 лв. Как ще изнемогват родителите?

Полина НАЙДЕНОВА

Българската майка е под прага на бедността! Управляващата партия ГЕРБ бетонира и без това нищожните детски надбавки на 35 лв., а майчинството на скромните 240 лв. Свидетели на това жалко решение станахме миналата седмицата, когато мнозинството гербаджии в парламента отхвърлиха искането на опозицията обезщетението за втората година от майчинството да бъде вързано с минималната работна заплата от 1-ви януари догодина, т.е да стане 310 лева. По този начин и догодина майките ще получават същите пари за майчинство – 240 лв., което е с лев по-малко от прага на бедността, заложен за 2013 г.
По време на приемането на бюджет 2013 г. миналия четвъртък майки с бебета в колички протестираха за пореден път пред Народното събрание. Децата бяха облечени с фланелки, на които се четеше „За мен бюджет няма“. Малчуганите бяха принудени да чакат близо час при минусови температури, тъй като управляващите от

ГЕРБ отказваха да ги приемат в сградата на парламента.

Пред недоволните майки охраната на НС обяснила, че не може да ги пусне, тъй като с тях има малолетни деца. Едва час по-късно председателят на парламента Цецка Цачева позволи малка част от майките да бъдат пуснати вътре.
„Поведението на управляващите от ГЕРБ е скандално“, заяви тогава депутатът от АТАКА Павел Шопов. По думите му всеки един български гражданин има право да влезе в сградата на Народното събрание, стига да има издаден пропуск. Той подчерта, че често самите депутати от ГЕРБ водят децата си в парламента и това не е било проблем досега. Според Шопов управляващите са преценили, че допускането на майките в парламента няма да им донесе политически дивиденти и затова са опитали да ги откажат.

 
Майките, които бяха допуснати в НС заявиха, че протестът им е изцяло срещу пренебрежителното отношение на управляващите към исканията им, свързани с по-високи детски и майчинство.
„Положението е трагично. 240 лв. не стигат за нищо. Парите може да са стигали преди 4 години, когато хлябът е струвал 60 ст., но сега цената му е 1,10 лв.“, оплака се млада майка и добави, че размерът на детските – 35 лв. не е променян от години. „Майките сме хора, а не животни“, пък заяви друга жена с малко дете пред зам.-председателката на социалната комисия в парламента Светлана Найденова от ГЕРБ. Недоволните родители я призоваха поне за месец да опита да оцелее с 240 лв. дори без да отглежда дете. Тя пък от своя страна нагло ги обвини, че изпълнявали политическа поръчка на опозицията. „Ние с тези пари не може да отглеждаме децата си. Тази политика съзнателно унищожава българската нация – от бебетата до пенсионерите. Отново гласувате смъртна присъда на българския народ“, заяви майка на 11 месечно дете. Тя има и по-голям син, но е категорична, че 3-то дете и да иска не може да си позволи. Майката призова момичетата, които искат да имат деца, да обмислят много добре това си решение. Тук идва въпросът обаче ако следващите поколения момичета решат да нямат деца, какво се случва с държавата?

Вижте колко получават майките в други страни:

Страна                                      Майчинство
България                              240 лв.-123 евро         
Люксембург                              1600 евро          
Швеция                                        480 евро                                
Ирландия                                   1200 евро                           
Австрия                                      1000 евро                              
Франция                                     1365 евро

След като се разбра, че доходите на майките в страната се замразяват заваляха стотици коментари по форумите и в социалната мрежа. „Гербаджиите направо да вземат да ни разстрелят нас майките, и децата ни, и пенсионерите. Така ще се облекчи бюджета и ще има повече за пътища, магистрали и спортни зали“, „Ние не може да си храним децата с лентичките, които Борисов ежедневно прерязва“, “Да се спре наливането на пари в цигански катуни под формата на всякакви помощи. Как може хора на по 16-30 години да ги водят за социално слаби, вместо да се дават тези пари на работещи родители, за да се стимулира раждаемостта“. Това са само малка част мненията на форумци.
На базата на няколко закона проследихме, че парите, които получават циганките за отглеждането на своите деца са в пъти повече, отколко тези за българската майка. Това едва ли учудва някой, но е недопустимо протестиращата майка да остане с 35 лв. детски надбавки и 240 лв. майчинство, а в същия момент ромката да се облагодетелства от различни помощи по цели 19 критерия.
Ето някои и от тях: Детска помощ при бременност – 150 лв. еднократно. Според член 5а от Закон за семейни помощи за деца (ЗСПД) тази помощ се полага само на бременни жени, които не са плащали осигуровки по Кодекса за социално осигуряване (КСО), т.е. предимно циганки. Освен това майки, които са се осигурявали върху месечен трудов доход от над 350 лв. бруто тази помощ не се полага. За тях не се полага и месечната помощ за дете до завършване на средно образование или т. нар детски надбавки. Месечна помощ за дете до навършване на 1 година – 100 лв. месечно. Тази сума обаче според член 8 от ЗСПД е само за родители, които не са плащали осигуровки по КСО. С други думи точно

данъкоплатците не получават тази помощ

Всички се сещат кои не плащат осигуровки и в кои лица отиват и тези помощи – в циганите. Отново за тези хора отиват и помощите за първокласници – по 150 лв. еднократно.
Интересен е фактът, че според член 8г от ЗСПД многодетните майки имат право на безплатно пътуване веднъж в годината (отиване и връщане) с влак или автобус.
Кои са многодетните майки при горните условия всеки се досеща- това са отново циганките, защото за българската майка на практика е невъзможно отглеждането на повече от 1-2 деца.
В правилника за прилагане на Закона за закрила на детето се натъкнахме на други интересни точки, които отново облагодетелстват майките от ромски произход. Дава се детска помощ за превенция на изоставянето до 325 лв. еднократно. Именно циганките заплашват, че ще изостави детето си и за да се откажат от намерението си вземат определената сума. Детските помощи за реинтеграция в семейството пак са до 325 лв. еднократно, т.е. ако майката реши да си върне дете, което като малко е изоставила в дом, то тя получава помощ за реинтеграция. Тези пари на практика отиват само за ромите, за сметка на белите данъкоплатци.
Ние издържаме тези хиляди циганки, уж самотни майки, които не работят нищо цял живот. В много от случаите дори живеят по-добре, отколкото от българската майка, която протестира на минусови температури пред парламента и моли доходите й да не са под прага на бедността.

 

Сийка Ангелова, председател на сдружение „Настоящи и бъдещи майки“: Управляващите ни загърбиха исканията

- Как ще коментирате решението на управляващите да оставят майките под прага на бедността?
- Разбрахме за това, след като се миналата седмица се гласува на второ четене Бюджет 2013 за държавното и общественото осигуряване. Ние излязохме с официална позиция на интернет страницата ни за исканията на сдружението, които имаме още от 2006 г. Едното от тях е обезщетението през втората година да е равно на минималната работна заплата. Прецедент е, че то е с един лев под прага на бедността. Ние сме против подобно нещо и по тази причина подкрепихме протеста, организиран от майки в социалните мрежи. Бяхме в Народното събрание в социалната комисия, където изложихме вижданията си, но за съжаление не бяхме чути.
- Вярвате ли, че ГЕРБ ще инвестират вместо в „пасивен доход на майките“ в изграждането на ясли и детски градини?
- В големите градове, особено в София, проблемът с недостига на места в детските  заведения е огромен. Ние приветстваме всякакви подобни мерки, но те са закъснели и по никакъв начин не облекчават положението на майките. До януари, февруари няма как да бъдат построени тези нови ясли. Те говорят за бъдеще време след няколко години. Досега проблемът не е решен, така че не вярваме, че той ще се реши с магическа пръчка.

Циганки с по 3 бона детски на месец

Циганки си докарват по близо 3 хиляди лева помощи за децата на месец. Получават всичко накуп- детски, социални, енергийни и какви ли не помощи. Това издаде лидерът на АТАКА Волен Сидеров по време на своето предаване „АТАКА с Волен Сидеров“ по телевизия „АЛФА“.
„Всички партии в парламента говорят за социалната тема, а именно социалните плащания са основната издръжка за циганската общност. Тези, които работим – българите, издържаме една част от обществото, която не иска да работи, не плаща данъци, не плаща вода, ток и другите задължения. В същия момент получава обилни социални надбавки, издръжки и т.н.“, коментира Сидеров. Той разказа как активисти са му споделяли, че докато се редят на гишетата да си плащат сметките, пред тях циганки са получавали по 2800 лв. помощи.  „Кой й ги дава – българският данъкоплатец. Този, който се реди на опашка, за да ги плати тока, водата и парното“, смята националистът.
По думите му за какъв бюджет говорим и за какви макроикономически параметри, след като неработещ човек в България, живеещ изцяло на издръжка на държавата, може да взима близо 3000 лв., а човек, който е прекарал 40 или 50 години в усилен труд в пенсионна възраст се нарежда за 200-250 лв.