|

ГЕРБ превърна България в остров на бедността

Маргарита ВЪРБАНОВА

Страна на бедността, на непрекъснато намаляване на доходите, на все по-свиваща се икономика. Така изглежда  България, видяна и отвън. Българите са най-застрашеният от бедност и социална изолация народ в Европейския съюз (ЕС), предупреди статистическата служба Евростат. Нивото на българските граждани на прага на бедността е 49 процента. Под него живеят над 1,6 милиона души. С общ доход на човек до 290 лева са около половината от домакинствата в страната. И това е в началото на зимата, която посрещаме с увеличение на ток, парно и вода, на стоки и услуги.
На второ място по бедност след нас е дори Румъния. Тя заедно с Латвия са с по 40 процента, следвани от Литва, Гърция и Унгария съответно с 33 на сто за прибалтийската република и 31 на сто за останалите две държави. Най-малко застрашени от  бедността са чехите, холандците, шведите, люксембургците и австрийците.  Евростат отбелязва още, че в момента близо четвърт от общото население на ЕС е  жертва на ниски доходи и социална изолация. Застрашени от бедност са също 17% от европейците в зоната, споделяща единната валута.
Това, че ние сме най-бедните в Европейския съюз, е тенденция от години. Въпреки приказките за растеж на финансовия министър Симеон Дянков и хвалбите на премиера  Бойко Борисов, че страната ни е стабилен остров. Остров на недоимъка, на непрестанно свиване на доходите, на растяща безработица, на пропадащо здравеопазване и влошаващо се образование. Расте броят на неграмотните. Расте броят на хората, които нямат достъп до медицински грижи,  защото общинските болници фалират една след друга, а жителите на малките общини нямат пари да пътуват до областния град, за да се лекуват.
Страната ни е остров на недомислената политика на ГЕРБ, която води до все по-голямо обедняване, до липсата на перспектива, до срив на здравеопазването и на образованието, до емиграция. Държавата ни напускат студенти, млади специалисти, доказали се професионалисти, хора невиждащи перспектива за себе си и за децата си. За времето на управлението си ГЕРБ превърна страната в остров на бедността и безизходицата.