|

Депутатите на ГЕРБ отказаха да вдигнат доходите

В предизборната си програма ГЕРБ обеща чувствително повишаване на МРЗ, но не го изпълни, припомни Любомир Владимиров.

 

За пореден път парламентът отхвърли промените в Кодекса на труда, предложени от АТАКА. С 14 гласа „против“ и 61 „въздържал се“ депутатите отказаха да вдигат доходите като повишат минималната работна заплата (МРЗ).
Целта на предлаганата промяна в Кодекса на труда е да се вдигне МРЗ, която сега е 290 лв. на 1000 лева. В момента страната ни е на последно място по този показател в ЕС. По данни на Евростат разликата в МРЗ за България и Люксембург например е 13 пъти, нашата минимална заплата е 10 пъти по-ниска от тази в Ирландия, Нидерландия и Белгия.
Вдигането на МРЗ ще повиши доходите на българите, с нея ще се вдигнат останалите заплати и повечето социални плащания. Увеличението на МРЗ ще стимулира производителността на труда и ще направи българския пазар на труда конкурентен не европейския. Това са само част от мотивите на АТАКА за повишаване на доходите. Пари могат да се намерят чрез преструктуриране на държавния бюджет, преразглеждане на договори за концесии, въвеждане на по-високи корпоративни данъци, както и на данък „лукс“.