|

Кабинетът подарява Пловдивския панаир на олигарха Гергов

Натискат парламента да извади дружеството от забранителния списък за приватизация

Адрияна НИКИФОРОВА

Управляващите от ГЕРБ се готвят да подарят на олигарха Георги Гергов Пловдивския панаир. Това ще стане до година, тъй като първо парламентът трябва да гласува дружеството да бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Така Гергов, който отдавна има мерак да сложи ръка на активите на панаира, ще стане негов едноличен собственик. Идвайки на власт, управляващите от ГЕРБ се заканиха, че ще върнат дружеството в държавни ръце. Това обаче не се случи. Сега държавният дял от 49.63% в „Международен панаир Пловдив“ АД ще бъде продаден на Българската фондова борса.
Вече има договорка

депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението на кабинета за промени в Закона
за приватизация
След това Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол трябва да избере с конкурс компания, която да извърши финансово-правен анализ на панаира. По същия ред трябва да се избере и инвестиционен посредник за бъдещото търгуване на държавните акции. Работата на посредника е по-сериозна като обем и ще продължи от 6 до 10 месеца. Зависи и доколко ще му сътрудничи управата на панаира. Посредникът трябва да изготви проспект, който да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. И едва след това може да бъде обявена началната дата и условията за търгуване на държавните акции. Това няма как да се случи преди края на 2013 година.
Според брокери в момента продажбата на държавните акции не е изгодна. Причината е, че дружеството е натрупало негативите на общественото мнение, а в Търговския регистър няма качени финансови отчети от 2010 година насам, въпреки че подаването им е задължение на всяко юридическо лице в страната.
Самият Гергов вече призна, че има интерес към евентуалната продажба на държавния дял през борсата, защото за него не е без значение кой ще му е съдружник.
До тук се стигна, след като през лятото държавата окончателно загуби съдебния спор с Гергов. Преди шест години той получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните 51 на сто. До мажоритарна собственост в него Гергов стига след поредица необясними решения на пловдивската община и след това на предишния кабинет на тройната коалиция.
През 2006 г. държавата решава да извади Пловдивския панаир от забранителния списък и да привлече в него общински и частен капитал. По същото време е създадено дружеството „Пълдин туринвест“, в което община Пловдив е собственик на 75%, а Георги Гергов на 25%, като целта му е стопанисване на обекти в стария град – те са апорт във фирмата. Следват увеличения на капитала и още апорти от общината и от Гергов, при които той

постепенно става
мажоритарен
собственик и
в момента държи 75% от фирмата
(а по този начин и исторически сгради в центъра на Пловдив).
Междувременно „Пълдин туринвест“ е влязъл в „Международен панаир – Пловдив“ именно като общинска фирма. С решения на съвета на директорите (в който мажоритарен собственик тогава е държавата) при него също са направени две увеличения на капитала, при които „Пълдин“, съответно вече Гергов, придобива почти половината от панаира. Оттук нататък е лесно – той изкупува акциите на малките собственици и поема контрола от държавата.
И докато управниците от сегашното и предишното правителство не защитиха държавния интерес в дружеството, Георги Гергов заложи панаира. Причината е кредит на панаира към „Уникредит Булбанк“ в размер на 14,7 млн. евро отпреди две години, по който „Пълдин туринвест“ (фирмата на Гергов) е поръчител.  Залогът беше учреден от съпругата на Гергов Величка като представител на „Международен панаир – Пловдив“ и изпълнителния директор на „Пълдин Туринвест“ Иван Раков.
По силата на договора за залог, ако Пловдивският панаир не изплаща вноските си и се стигне до плащането им от „Пълдин туринвест“, фирмата има право да разпродава активи на панаира за да обезпечи плащанията.
За топлите отношения на ГЕРБ с червения олигарх свидетелстват и хвалбите на Бойко Борисов по отношение на Гергов. Преди месеци Борисов похвали олигарха Георги Гергов как управлява Пловдивския панаир. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък изтъкна като една от причините да не бъде желан на поста именно битката си с Гергов. Шефът на Пловдивския панаир освен бизнесмен е и председателят на Областния съвет на БСП-Пловдив, което показва топла връзка между ГЕРБ и червената партия.

 

В отплата Гергов пуска Историческия музей в ЦУМ

В отплата за подготвяната сделка за панаира олигархът Гергов се готви да пусне Историческия музей в столичния ЦУМ, който е негова собственост. Това потвърди и министър Вежди Рашидов през септември. Националният исторически музей (НИМ) ще се премести в сградата на ЦУМ, обяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на  „първата копка“ от изграждането на Музея за изящно изкуство или така наречения Български Лувър.
Според министъра преговорите за преместване на музея напредвали, като щял да се намери вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ. Той не даде повече подробности по бъдещата сделка, като препрати журналистите към премиера и министрите на финансите и на икономиката.
Идеята за преместването на НИМ в сградата на ЦУМ не е нова. Тя странства в публичното пространство от миналата година, като бе усърдно опровергавана от собственика на ЦУМ – пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Тя обаче е била обсъждана от Министерския съвет в края на миналата година, но без да се вземе конкретно решение.
Според една от идеите Гергов е склонен да се раздели с ЦУМ, който му носел сериозни загуби, срещу разрешението на държавата да придобие изцяло Пловдивския панаир, определян като стратегическо дружество за региона на Пловдив.
Самият Гергов, който придоби ЦУМ през 2004 г. от британски инвеститор заедно с паркинга пред сградата, нееднократно е споделял, че би се разделил с ЦУМ, защото му носи загуби.