|

Кметът на Нови пазар лобира за “Шеврон” и шистовия газ

Румен Панайотов бе добре подготвен да рекламира компанията

Диана ТОДОРОВА

На мястото бяха дошли представители на различни екологични организации от София, Добрич, Ямбол и Шумен, които скандираха за опазване на чиста Добруджа.

 

Кметът на Нови пазар Румен Панайотов иска добив на шистов газ в Златна Добруджа и лобира за „Шеврон“, като открито споделя привързаността си към американската компания. Това стана ясно на 31 ноември точно преди заседанието на общинския съвет.
Ден по-рано получихме информация от природозащитници, че общинските съветници ще обсъждат точка, чрез която да се реши дали „Шеврон“ да си открие офис в града. В момента у нас действа мораториум върху добива на шистов газ чрез технологията хидравлично разбиване, но въпреки това кметът бе решил да даде поле за реклама на американската компания.
В предварително подадената информация се казваше, че в точка 22 от дневния ред на заседанието ще се гледа

предложението на кмета Румен Панайотов дали скандалната фирма да се сдобие с офис в града

Подобна стъпка в момента би била в разрез със закона, затова природозащитници, а и цялата общественост бяха скандализирани заради това спонтанно хрумване на кмета на Нови пазар. За наше голямо учудване обаче, няколко часа преди самата среща точка 22 беше премахната от дневния ред. Затова пък беше запазена точка 21, която бе за изслушване на евродепутата Душана Здравкова относно последните становища на Европарламента за технологиите за добив на шистов газ.
Според новопазарци кметът е решил да скрие намеренията си като махне точка 22 от дневния ред, защото се е уплашил от прекалената публичност, която в последните дни се разрази заради благосклонните му действия спрямо „Шеврон“. Именно демонстрирането на топли чувства към американската компания беше и причината еколозите да организират протест пред общината в деня на заседанието. На мястото бяха дошли представители на различни екологични организации от София, Добрич, Ямбол и Шумен. Те посрещнаха Румен Панайотов със скандирания и възгласи „Защо искате да отровите водата на цяла Добруджа?“. Кметът обаче се опитваше да избяга от въпроса, като твърдеше настоятелно, че той нямал мило отношение към „Шеврон“, а неговата цел била да защитава интересите на гражданите. Разбира се, това е лъжа, с която Панайотов не успя да измами нито еколозите, нито новопазарци. Доказателството, че твърденията на Румен Панайотов са лъжливи, са тенденциозните приятелски действия от негова страна спрямо разрушителната в световен мащаб компания.

Панайотов гордо даде диска с филма за „Шеврон“ на екипа ни, като не осъзнаваше, че именно така прави реклама на американската фирма.

 

Оказва се, че кметът е имал няколко лични и публични срещи с представители на „Шеврон“ у нас. Наскоро той беше почетен гост на кръгла маса в „Шератон“, финансирана не от кой да е, а от самата американска фирма. В залата Панайотов изрази пристрастията си към компанията и съжали публично, че община Нови пазар не е главен център на „Блок Нови пазар“.
В изказването си на тази среща Панайотов сподели следното: „На мен много ми се иска тук да дойде такъв голям инвеститор като „Шеврон“, което ще се отрази на целия икономически климат в общината“. В подобен контекст точно преди започване на общинската сесия миналия петък, градоначалникът се обърна към протестиращите с  думите: „Но алтернатива Добрич – да печелите вие, вместо новопазарци. Абсурд!“. С това изказване кметът показа, че въобще не се опитва да разбере истинската причина защо

хората на собствени разноски са пропътували стотици километри, за да защитят природата

и най-вече водата на Добруджа.
Румен Панайотов показа невежеството си спрямо всички граждани, които бяха решили да се отзоват на протеста както пред общината, така и след това в залата, като нарече еколозите незапознати и ограничени хора, които целят някакви користни интереси. Оказа се обаче, че такива намерения има единствено той. Панайотов, учудващо за всички, се беше подготвил на самата сесия да прожектира филм за „Шеврон“, който му беше предоставен от американската корпорация. Допуснатите до залата еколози бяха възмутени от тези искания на кмета и го нарекоха дистрибутор и рекламен агент на компанията. Евродепутатът Душана Здравкова потвърди в изказването си на срещата, че огромните компании се опитват да подкупят на своя страна влиятелни хора, които да промиват мозъците на останалите. По думите й в световен мащаб корпорациите използват много примамващи методи с цел да прикрият мръсната си дейност и да привлекат симпатии към себе си. Такива кампании се правят около големите празници – например на Коледа, когато представители на дадена фирма раздават подаръци на хората. Това, разбира се, е чиста манипулация, която тези големи фирми наричат добър маркетинг.
След приключване на срещата на общинския съвет, хванахме Румен Панайотов да обясни приятелските си действия спрямо “Шеврон”. Притеснен от неудобните въпроси от наша страна, Панайотов се изпусна и даде диска с рекламния филм за компанията на екипа ни, опитвайки да защити тезата си, че “Шеврон” не са чак толкова лоши. Самият той не осъзнаваше, че този филм е направен именно с цел манипулация и че излъчване на тези кадри от него означава, че прави реклама на “Шеврон”.

 

Кой е Румен Панайотов?

Румен Панайотов изнервен: “Но алтернатива Добрич – да печелите вие, вместо новопазарци. Абсурд!”

 

През 2004 г. Панайотов е обвинен в източване на държавни пари, предназначени за щетите от наводненията. Наложено му е административно наказание „глоба“ в размер на 1500 лв. от Шуменския окръжен съд. През 2005 г. новопазарският кмет бе обвинен в престъпление по служба и за съставяне на официален документ с невярно съдържание, по който можеше да получи до 5 години затвор. Съдът обаче го призна за виновен само по второто обвинение.
Съдът даде ефективни присъди на другите обвиняеми – строителният предприемач Георги Митев и инж. Станимир Станев. Те са фалшифицирали общо над 80 документа – предимно протоколи и фактури за извършена дейност, като ощетили държавата с общо 299 хил. лв. Панайотов пък подписал писмо с неистинско съдържание за извършена от фирмата на Митев работа.
Прокуратурата обвини тримата за източването на средствата, предназначени за извършване на възстановителни работи след наводненията в община Нови пазар. Тогава, според обвинителния акт, „потънаха“ 406 000 лв., отпуснати от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет.

 

Таня Косева, природозащитник: Ние се самофинасираме, а кмета го субсидира “Шеврон”

  За да бъдем тук днес, нас природозащитниците, никой не ни е финансирал. Но се оказва, че кметът е „субсидиран“ от „Шеврон“, за да ги рекламира. Това каза за “Атака” екологът Таня Косева.  Според нея Румен Панайотов се поставя по-високо от висшата власт у нас, като пренебрегва наложения мораториум върху добива на шистов газ и кани „Шеврон“ да си открива офис. По думите на Косева, Панайотов вероятно упражнява натиск и върху общинските съветници да приемат това решение. „Според мен става въпрос за много пари! Всички знаем, че тези фирми дават страшно много пари, за да може да се лансират, с много безпочвени обещания“, каза пред екипа ни Таня Косева. Тя сподели още, че такива фирми целят единствено печалба от дейността си и не ги е грижа за хората и природата, която ще експлоатират за постигане на користните си цели.

 

Пепа Рашева, природозащитник: Искат да унищожат водоем на 90 млн. години под Добруджа

Преди около две седмици обявиха по румънската телевизия, че в Добруджа е най-древният резервоар с вода, на около 90 милиона години. Това каза пред екипа ни природозащитникът от Добрич Пепа Рашева. Според нея този водоем е жизненоважен за България и за съседни на нас страни, затова не би трябвало въобще да се правят опити за добив на шистов газ в този район. „Ние по всякакъв начин трябва да пазим този подземен воден ресурс, тъй като земята без вода не може да просъществува“, категорична бе Рашева. По думите й няма как американците да не знаят за наличието на древната подпочвена вода. „Това неистово желание на всяка цена да се влезе и да се дупчи с тази варварска технология за шистов газ е в абсолютно противоречие със здравия разум. За съжаление, по нашите медии не се съобщава такава информация, явно има някаква цензура“, каза още представителката на Гражданско сдружение против шистовия газ. Тя е сигурна, че водата е важен ресурс за България и това би трябвало да се обяви и да влезе в някакви специални закони за защита на цялата територия около Добруджа.

 

Константин Дичев, еколог: При авария 1 млн. души остават без вода за пиене

  Един милион души зависят от добруджанското подземно езеро и ако се получи някаква грешка при разкопаването за шистов газ, всички тези хора няма да имат вода за пиене. Това каза пред екипа ни екологът Константин Дичев. По думите му, само ако 3 от сондажите на „Шеврон“ аварират, цялото подземно езеро завинаги ще бъде унищожено. Дичев сподели опасенията си, че при такова развитие на събитията 1 млн. души ще трябва да сменят местожителството си и Златна Добруджа да остане необитаема. „Когато няма вода за пиене, камо ли за хигиенични нужди, тези хора ще трябва да напуснат. Това се нарича четвърта национална катастрофа“, категоричен бе Дичев. В такъв Случай България откъде ще намери милиарди левове, за да обезщети потърпевшите? Това запита реторично екологът.