|

Парламентът отказа да вдигне доходите на българите

АТАКА отново поиска 1 000 лв. минимална заплата и 500 лв. пенсия  

Гласуването за промени в Кодекса на труда ще покаже кой за какво работи, чии интереси защитава, заяви Десислав Чуколов.

 

След като няколко седмици поред парламентът отказваше да обсъжда промените, които АТАКА предлага в Кодекса на труда, най-сетне те влязоха в пленарна зала. Със становище на социалната комисия  „предложението да не се подкрепи“.
Минималната работна заплата (МРЗ) за страната не може да бъде по-малка от средната МРЗ за държавите от Европейския съюз, заявиха националистите и поискаха 1 000 лв. минимална заплата.
„България е най-бедната държава в Европа. Нали за това сме в парламента – да повишим доходите на хората. Това е основният ни приоритет“, заяви депутатът от АТАКА Десислав Чуколов. Доходите на българина трябва да се приравнят към европейските, нацията загива, България се връща демографски 65 години назад“, подчерта националистът.
Целта на предлаганата промяна в Кодекса на труда е да се вдигне МРЗ, която сега е 290 лв., на 1000 лева. В момента страната ни е на последно място по този показател в ЕС. Разликата в МРЗ за България и Люксембург например е 13 пъти, нашата минимална заплата е 10 пъти по-ниска от тази в Ирландия, Нидерландия и Белгия. Вдигането на МРЗ ще повиши доходите на българите, с нея ще се вдигнат останалите заплати и повечето социални плащания. Увеличението на МРЗ ще стимулира производителността на труда и ще направи българския пазар на труда конкурентен на европейския. Това са само част от мотивите на АТАКА за повишаване на доходите.
„Вдигането на МРЗ е първа крачка към повишаването на жизнения стандарт. В момента сивата икономика е над 35%. Управляващите могат да намерят поне 101 причини да откажат повишение на доходите. АТАКА е категорична: 1 000 минимална заплата и 500 лв. пенсия“, заяви националистът Павел Шопов. „Защо парламентът не определя тези доходи, попита той, а един министър и администрацията му?“
Пари могат да се намерят чрез съкращаване на държавната администрация, като не се купуват стари самолети, като се озаптят банките, преразгледат се договорите за концесии, върне се златодобивът в български ръце, като се въведат по-високи корпоративни данъци, както и данък „лукс“. Възможностите за по-висока МРЗ са реални, категоричен беше и Венцислав Лаков.
Въпреки аргументите на АТАКА парламентът отказа да вдигне доходите на българите: с 50 гласа „против“ и 17 „въздържал се“.