|

Плевнелиев подкрепи откриване на ислямски институт в София

Президентът Росен Плевнелиев твърдо подкрепи идеята да се вдигне ислямски институт в София. „Лично аз приветствам, добронамерен съм в тази посока и разбира се в рамките на правилата и законите очаквам този проект да намери своята реализация“, заяви в понеделник Плевнелиев, който бе на посещение в Главното мюфтийство и имаше среща с главния мюфтия Мустафа Хаджи. Повод за думите му са намерението и инициативата на Главното мюфтийство да бъде построен Висш ислямски институт (ВИИ) в столицата.
„Ако има ислямски институт и имамите се обучават в България, ДПС и мюфтийството ще може да контролират тези хора“, смята депутатът от АТАКА проф. Станилов. По негови думи около този институт ще се създаде една ислямска общност, която ще бъде на високо теоретично равнище. Проф. Станилов разясни, че с построяването на подобен институт ще се вдигне поне една джамия, както и общежития за обучаващите се в него.
„Трябва да се отпусне терен за нов Студентски град, а не за Висшия ислямски институт, който ще произвежда нукому ненужни кадри“, категоричен е шефът на образователната комисия към НС Огнян Стоичков.
АТАКА първа сигнализира, че кабинетът „Борисов“ готви създаването на ислямски университет в София и че за това начинание се привличат професори от Анкара и Истанбул, които да придадат легитимност на ислямския ВУЗ.