|

Президентът отказа да преименува Кърджали

Президентът Росен Плевнелиев не пожела да преименува по идея на АТАКА град Кърджали на Деловград. Това стана ясно от писмо на президентството до Волен Сидеров. Комисията по наименование на обекти с национално значение и населени места се оправдава, че предложението на АТАКА е отхвърлено, защото „инициативата за промяна в наименованието на дадено населено място се прави от местното самоуправление“.
Припомняме, че националистите се позоваха на чл. 98, т.13 от Конституцията, която дава правомощието на президента да преименува обекти с национално значение и населени места. Те призоваха държавния глава да смени името на Кърджали, за да се уважи паметта на ген. Васил Делов. В момента градът носи името на османския пълководец Кърджа Али.
Личността на ген. Васил Делов се оказа в центъра на голям политически скандал, след като групата общински съветници на ДПС в Кърджали отказа да гласува почетното гражданство на освободителя на града по случай 100-годишнината от Балканската война. В скандално изказване лидерът на ДПС Ахмед Доган пък нарече Балканската война „възродителен процес“. ПП АТАКА призова президента и омбудсман на републиката да сезират КС за антидържавната дейност на ДПС. В писмо до Волен Сидеров обаче омбудсманът Константин Пенчев съобщи, че отказва да изпълни дълга си, оправдавайки се че това е извън неговата компетентност.