|

Скандал: Плевнелиев ще вкарва Турция в ЕС

Президентът обеща на Абдуллах Гюл подкрепа за членство в съюза без да е питал българския народ

Президентът, без да пита суверена – българския народ, обеща на Абдуллах Гюл да работи за членството на Турция в ЕС.

 

Президентът Росен Плевнелиев извърши поредното си национално предателство. На официална визита в Турция пред своя колега Абдуллах Гюл Плевнелиев обеща България да подкрепи Турция за членство в Европейския съюз. При това без да е направен референдум дали българският народ одобрява и иска Турция в ЕС. Въпреки това Плевнелиев е заявил „категоричната българска позиция в подкрепа на европейската перспектива на Турция“ и е изразил готовността на страната ни да сподели опита си в преговорния процес с южната ни съседка. „Споделихме общата визия за държавите в региона и заедно ще работим за тяхната перспектива за членство в ЕС и НАТО“, каза още Росен Плевнелиев. Припомняме, че още от създаването си АТАКА е категорично против членството на Турция в ЕС. Това би означавало фалит за българската икономика, аргументира искането на АТАКА нейният лидер Волен Сидеров. Няколко пъти досега патриотите са изразявали своя протест срещу намерението на поредното правителство да припише одобрение за еврочленството на Турция на целия български народ. „Вместо президентът да обещава подкрепа, трябва да поиска 10-те милиарда долара, които Турция ни дължи за тракийските българи“, контрира Волен Сидеров. Междувременно медиите цитираха Росен Плевнелиев, който открои отношенията между двете страни като пример за региона. Турция била първостепенна туристическа дестинация за българите и вторият по обем експортен пазар за страната ни. „Поставяме си много високи цели – да работим за мир, за развитие, за добросъседство и за свързаност“, каза държавният глава. Евентуалното изграждане на нова енергийна мощност край турския град Инеада, в близост до турско-българската граница, е на дневен ред, стана ясно след официалните разговори.
„Очакваме повече информация и търсим решение“, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. От думите му се разбра, че явно турците имат намерение да изградят нова енергийна централа, въпросът е дали ще бъде АЕЦ или друг тип.
В първия ден от официалната си визита в Турция Росен Плевнелиев разговоря и с ислямиста – турския премиер Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек.