|

Таско Ерменков, председател на сдружение „За обективна и честна информация“: Без АЕЦ-Белене ще плащаме 1 млрд. повече за енергия след 8 години

Площадката на Втора атомна не е “гьол”, а национално богатство

Магдалена ТАШЕВА

Таско Ерменков е роден през 1955 в София. Завършил е Московския институт за международни отношения. От юни 2003 г. до юни 2010 г. е изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. През 2010 г. е избран в управляващия комитет на Европейската енергийна мрежа. В момента е председател на Гражданско сдружение „За обективна и честна информация“ (ОЧИ).

- Г-н Ерменков, Вашето сдружение „За обективна и честна информация“  проведе конференцията „За АЕЦ-Белене – без политическо говорене“. Само че как без политическо говорене, като и 4-те реактора на АЕЦ-Козлодуй, и проектът „АЕЦ-Белене“ бяха закрити под политически натиск? Тоест, строежът на нова АЕЦ е чисто политически проблем, независимо дали ни харесва или не.
- Това не би трябвало изобщо да бъде проблем. Още по-малко – политически. Това е чисто научен и технически въпрос. За съжаление политиците го превърнаха в проблем. Иначе всеки разумен човек е убеден, че без ядрена енергетика България не може да се развива. Но в България политиците станаха много „компетентни“ по всички въпроси и ние решихме, че така повече не може да продължава. На конференцията присъстваха само доказани специалисти, например акад. Воденичаров, който пристигна направо от Брюксел, където беше да сертифицира един от белгийските ядрени реактори, т.е. човек признат като международен капацитет в областта на ядрената енергетика.
- Вие за това ли минахте от областта на енергийната ефективност към обществената работа?
- Тъкмо за това. С още двама приятели, на които също им дотегна да слушат политиканстване по чисто технологични проблеми, решихме да създадем сдружение с основна цел за създаване на подходяща среда за информираност на българското общество по важни за него въпроси. Ръка за ръка с национално отговорни политици искаме да създадем атмосфера на ангажираност, в която българският гражданин да си каже „Това е моята държава и аз се боря за нея“.
- В момента из страната инициативни комитети събират подписи за регистрация, за да участват в разяснителната кампания на първия референдум от 23 години насам.  Вие ще участвате ли?
- Да, категорично. Включих се в разширения състав на инициативния комитет. При всички положения ще агитирам „за“ строителството на АЕЦ-Белене. Обратното – позицията, че страната ни няма нужда от АЕЦ-Белене или че този проект е нерентабилен – е предателство спрямо националните интереси.
- Конференция на експерти – прекрасно! Но тъкмо те нямат нужда от убеждаване, че на България й трябва АЕЦ-Белене. В момента се води  борба за спечелване на широката публика, която все още не може да се ориентира. Я си представете, че върху Белене падне астероид?!
- Може и някоя черна дупка да изскочи от колайдера и да глътне АЕЦ-а. (Смее се)
- Ами, ако стане както във Фукушима? Ами Вранча? Какво прайваме, ако 15 метрови цунами тръгнат по Дунава или по Искър?!
- Може, само че цунамито ще трябва първо да прекоси Атлантика, да залее западна Европа и тогава да стигне до Белене и Козлодуй! А ако говорим сериозно, нашето сдружение организира тази конференция не за да се убеждаваме взаимно в неща, в които всички сме убедени. Тя беше проведена именно с цел изнесените на нея научни доклади да бъдат впоследствие публикувани в медиите. Аз изпратих покани на всички медии, за да могат да информират обществото за позицията на специалистите. Но за съжаление някои собственици на медии, които до голяма степен си изкарват хляба на държавната трапеза, решиха да не отразят събитието. Но пък медии като телевизия Алфа, в. „Атака“ я отразиха. Ние ще продължим. Сдружението вече има 83 члена.
- Как ще продължите?
- На първо време ще проведем още няколко конференции, които да покажат взаимовръзките между АЕЦ-Козлодуй и АЕЦ- Белене. Тези проекти не са антагонистични. Може да има и втора атомна централа, и нови блокове в Козлодуй.
- Това е и позицията на АТАКА от край време. Но ни противопоставят друг аргумент – за цената. Била „заробваща“. Колко може да бъде реалната цена на АЕЦ-Белене?  
- Договорът, подписан с Атоменергоекспорт е на първоначална стойност 3.6 милиарда евро. Това значи, че ако в момента имате тези пари, плащате и започвате да строите АЕЦ-а.
- Но премиерът Борисов каза, че това е само стойността на реакторите, т.е. „все едно да купиш двигател на колата без шасито и да кажеш, че имаш автомобил“.
- Ние затова не го поканихме на конференцията. Щеше да ни обясни какво представлява ядреният реактор, контура му и как работи. Щяхме да се засрамим от „невежеството“ си. Ако бяхме започнали веднага да строим, цялата АЕЦ-Белене с два хилядника щеше да излезе около 6.8 милиарда евро заедно с лихвите и други форми на оскъпяване. Но се забавихме. Въпреки това, ако Станишев беше подписал окончателния договор, АЕЦ-ът щеше да ни излезе към 8 милиарда евро.
- А защо Станишев не го подписа?
- Обикновено казвам, че мога да отговоря на всички въпроси за АЕЦ-Белене, с изключение на този. Все пак и аз бях член на това правителство и не искам да се разграничавам като светия от тях. Позволете да кажа само, че в проекта е имало „недоизяснени „позиции“ – използвам този евфемистичен израз. Всичко беше подготвено за започване на строителството. Френската компания „Арева“ щеше да разработи електрониката. Площадката в Белене е завършена. Тя не „гьол“ или локва. Тази площадка е национално богатство. В нея ние, българите, сме инвестирали 1 милиард лв. От тази инвестиция се очаква да носи добавена стойност не само като печалба от продажба на ток, но и с доставка на енергия на достъпна цена, която ще позволи на българската икономика да живне.
- Колко и какви работни места ще осигури?
- Огромен брой! В самото строителство ще бъдат наети около 12-15 хиляди българи. В централата също ще бъдат ангажирани огромен брой кадри – от ядрени инженери и компютърни оператори до шофьори, които са обучени да превозват хора и товари в такава специална зона. Ще има нужда от счетоводители, стоковеди, детски учителки, готвачи. Икономиката на целия регион ще се раздвижи. За да бъдат подготвени специалисти, ще има център за обучение. Той ще готви не само нашите специалисти, но и специалисти от региона, тъй като ние сме по-напред от останалите. Вместо нашите деца да бягат зад граница, и да се чудят как да преживяват там, в България ще идват младежи от други страни.
- А какво ще ни струва, ако се лишим от централата?
- Ако не построим АЕЦ-Белене, след 2012 г. ще трябва да плащаме за енергия с около 1 милиард лв. повече. Ето защо потреблението в България ще трябва да се осигурява основно от ВЕИ и въглищни централи. Първо, нямаме качествени въглища, ще трябва да внасяме. А борсовите котировки на въглищата, както и на останалите изкопаеми енергоносители растат. От 2013 г. нататък ще трябва да се закупуват и права за „кафяви“ емисии за ТЕЦ-овете. Това ще го плащаме ние, потребителите. Тоест, ако искаме да имаме относително евтин микс, не можем без ядрена енергия. Без нея България не може да се развива, ако изхождаме от определението за устойчиво развитие – икономическо развитие, базирано на екологично чисти технологии и постигнато на социално поносима цена.
Ако ние не построим АЕЦ-а у нас, някой друг на Балканите ще го направи и ще ни продава това, което можем сами да си произвеждаме.