|

25 хиляди без работа заради забраната за пушене на ГЕРБ

Оборотът на заведенията пада наполовина, очакват се нови съкращения

Михаил КРЪСТЕВ

Хиляди собственици на заведения и пушачи протестираха в страната срещу тоталната забрана за пушене на закрито.

 

Над 25 000 българи останаха без работа заради въведената от ГЕРБ забрана за тютюнопушене на закрити места. Репресивните мерки спрямо пушачите удариха най-вече ресторантьорския и хотелиерския бизнес, където собствениците на заведения се видяха принудени да съкратят голяма част от персонала си заради намаления оборот.
Въпреки слуховете, че забраната скоро ще бъде облекчена и ще важи само до 22 часа във всички заведения и нощни барове, собствениците не са оптимисти.
Информацията за фалитите бе потвърдена от Димитър Димитров, председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич. По думите му забраната е „смъкнала“ оборотите в заведенията в областта с между 30 и 50%, което ще доведе до фалита на много от тях. Той прогнозира, че през следващата година ще има много затворени обекти и фалирали собственици, особено от по-малките, тъй като те няма как да просъществуват. Според Димитров оцеляването на малките заведения досега се дължи на факта, че в малко от тях се спазва забраната.
„След празниците, в началото на януари, положението ще стане критично и

между 20 и 30 на сто от работещите в заведенията ще бъдат освободени
прогнозира собственикът на заведение Петър Денев. „Предполагахме, че след забраната ще се увеличат клиентите ни непушачи, но това не се случи. В момента се опитваме да привлечем хората с по-високо качество на храната и сервиза, без вдигане на цените, но пак нямаме достатъчно посетители“, разказа още той.

Ресторантьори наредиха обърнати маси и столове пред парламента в знак на протест срещу забраната за пушене.

 

Забраната за пушене на закрито предизвика масови протести в страната, а организаторите им заплашиха с гражданско неподчинение, ако управляващите не отговорят на исканията им. Над 1000 души окупираха площада пред Народното събрание с искане за падане на забраната. Собственици на заведения напомниха, че за да спазят изискванията на предишните промени, които регламентираха отделни зони за пушачи и непушачи, са инвестирали солидни средства в кризата, които де факто са хвърлени на боклука. Според тях забраната е довела до 40% спад в оборота  някои заведения, което налага да се съкращава персонал. Представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес предупредиха, че са готови да заведат съдебни искове срещу държавата и ако трябва да потърсят правата си в Европа.
Протестната акция, провеждаща се под мотото „Бунтът на масите“ не се ограничи в София, а се разпространи из цялата страна. Собственици и персонал на над 100  заведения в Бургас и Слънчев бряг излязоха на протестен митинг срещу забраната за тютюнопушенето в ресторанти и дискотеки. Около 500 души поискаха връщането на закона в стария му вид, обосновавайки се с почти 60% спад в оборота на заведенията. Според тях само в бургаска област над 3000 души от общо 14 000 в сектора вече са освободени от работа заради забраната и тази бройка ще нараства до края на годината.
Собствениците на заведения припомниха, че са направили инвестиции в размер на 50 млн. евро във вентилационни системи и преградни стени, които след забраната се оказват ненужни. По думите им много от тези ремонти са били финансирани с кредити, които сега трябва да изплащат без причина.
Над 300 души окупираха площад „Кристал“ в Шумен под лозунга „Законът убива любимото ви заведение“. Всички те се включиха и в подписката срещу забраната. Голяма част от излезлите на площада бяха бармани, сервитьори и собственици на заведения, но към тях се присъединиха и много граждани. „В Шумен има 450 заведения и средно във всяко ще се наложи да съкратим по 4-5 души. Това означава, че

на трудовата борса сега до дни ще се изсипят над 1500 души

Представете си каква е бройката в национален мащаб и какъв удар за икономиката е“, заяви Стоян Стоянов, собственик на едно от най-посещаваните заведения в града.
Близо 200 души в Стара Загора също подкрепиха протестните действия. Според тях с наближаването на зимата и падането на температурите все повече ще намалява и работата на заведенията. Старозагорци издигнаха и лозунги: „Децата ви не ядат чист въздух, оставихте ги гладни“ и „Не ни изпращайте на борсата“.
Въведената от ГЕРБ забрана за пушене на закрито вече удари и бизнеса в Пловдив. По данни на асоциацията на собствениците на заведения от влизането й в сила има направени 126 акта за нейното нарушаване, 46 фалирали заведения, а 500 души персонал вече е на трудовата борса. Димитър Лукарев, председател на Асоциацията в Пловдив, потвърди, че ако не се стигне до компромис от страна на управляващите, се подготвят нови протести, включително и гражданско неподчинение из цялата страна.

 

Как е устроена забраната в ЕС?

Противно на широко декларираните твърдения на управляващите от ГЕРБ, че в цяла Европа съществуват идентични забрани за пушенето, това далеч не е така. Дори в столицата на Белгия – Брюксел, където се намира седалището на Европейската комисия, рестрикциите спрямо пушачите не са толкова строги, колкото в България. До 1 юли 2011 г. пушенето е било разрешено в белгийски заведения, които не предлагат храна или предлагат само студени ястия, печалбата от които не възлиза на повече от 30%  от печалбата на заведението. В момента обаче пушенето е забранено и във всички барове, нощни клубове и заведения. Все пак на хората се позволява да пушат в специално обособени помещения, в които не се сервира нито храна, нито питиета.
Във Франция пък от 1 февруари 2007 г. пушенето в публични помещения е забранено. До 1 януари 2008 г. изключение се е правело за ресторантите, клубовете и баровете, но в момента и те са включени в списъка със забранените места. И там обаче е позволено изграждане на специални стаи за пушене, които не бива да заемат повече от 20% от площта на заведението.
В Италия от 2005 г. пушенето в офиси, спирки и заведения е забранено със закон. Той позволява изграждането на отделни зали за пушачи, в които могат да се сервират храни и напитки при определени условия.
Подобни са и законите в останалите страни-членки на ЕС. Явно България трябва да им е за пример, най-вече затова как държавата спомага за фалирането на ресторантьорския бизнес.