|

Kабинетът разпродава военни самолети на безценица

Аню Ангелов тихомълком хариза шест Су-25, които отпътуваха за Грузия

Михаил КРЪСТЕВ

Корабът Pera, в който са натоварени шестте разглобени самолета Су-25, отплавали за Грузия.

 

Военният министър Аню Ангелов и повереното му ведомство се забъркаха в пореден скандал, след като продадоха тихомълком шест щурмови бомбардировачи Су-25. За скандалната сделка се разбра не от пресслужбата на Министерството на отбраната, а от социалната мрежа Фейсбук. Там работници от авиобаза „Безмер“ публикуваха снимки от разглобените и подготвяни за изнасяне самолети.
Припомняме, че преди седмици военният министър Аню Ангелов пое ангажимент пред депутатите в парламента, че самолетите Су-25 няма да бъдат снети от въоръжение в края на 2012 г., както е било предвидено, с цел да се запази възможност за удари по земни цели.
В крайна сметка се оказва, че Ангелов не е бил откровен с депутатите, пропускайки любопитната подробност, че шест от самолетите Су-25 вече са продадени. На 26 юни е бил проведен търг за 6-те щурмовика, като първоначалната цена на самолетите е била съответно: Су-25К, рег. № 299 цена: 100 100.00 (без ДДС), Су-25К, рег. № 109 цена: 96 700.00 (без ДДС), Су-25К, рег. № 212 цена: 98 800.00 (без ДДС), Су-25К, рег. № 228 цена: 98 100.00 (без ДДС), Су-25К, рег. № 241 цена: 97 500.00 (без ДДС) и Су-25К, рег. № 244, цена: 101 200.00 (без ДДС). Според сайтът Pan.bg фирмите-участнички за самолетите са 3 на брой. По неофициална информация конкурсът е приключил с печеливша фирма близка до „Сейдж Консултантс“ с управител Генчо Христов. Същият преди години продаде още 8 броя Су-25 на Грузия, които бяха унищожени от руската армия при възникналия преди няколко години военен конфликт.
„ГЕРБ може да вкара България в сериозен геополитически конфликт, тъй като не е ясно как Русия ще реагира на оръжейните сделки, които извършваме“, заяви пред в. „Атака“ депутатът от националистите Венцислав Лаков и припомни, че в медиите вече се появи информация, че България снабдява сирийската опозиция с оръжие. Според него е несериозно да продаваме напълно годни за употреба самолети за няколко милиона лева, а вместо тях да купуваме трета ръка португалски изтребители на 400 млн. долара. Лаков призова военното ведомство да обясни защо не е имало явна тръжна процедура за продажбата на самолетите.
Разглобяването на Су-25 е започнало в средата на миналия месец. Pan.bg публикува снимки с натоварените части на кораба Pera, плаващ под флага на Сиера Леоне, който пътува за Грузия. Справка в сайта marinetraffic.com показва, че крайната му дестинация е грузинското пристанище Поти. Разглобените самолети ще бъдат доставени в авиационния завод Tbilisi Aircraft Manufacturing в Тбилиси, където ще претърпят капиталов ремонт, за да могат да летят отново.
Запознати с оръжейния сектор обаче изразиха съмнения, че самолетите ще останат дълго в Грузия. Според тях крайната дестинация е държава в Африка, където самолетите ще бъдат изпратени след ремонта. Твърди се, че купувач е Република Мали. Наскоро списанието Combat Aircraft Monthly съобщи за два самолета Су-25, които са били ремонтирани и ще бъдат доставени от Украйна на Мали. Допуска се, че отново тези самолети са били купени преди ремонта от България. Върху африканската държава няма наложено оръжейно ембарго, въпреки че там беше извършен преврат. През март президентът на Мали Амаду Тумани Туре и неговото правителство бяха свалени от военни начело с капитан Амаду Саного.
Защо Министерството на отбраната не оповестява официална информация за продажбата на самолетите? Една от възможните причини е избягване на конфликт с Русия, която би реагирала остро, ако България продаде военна техника на Грузия. През 2008 г. Москва обвини няколко натовски държави, сред които и България, че снабдяват Тбилиси с оръжие, което нарушавало постигнати досега договорки. По информация на руски дипломати България вече е продала на Грузия четири изтребителя, два военни кораба и различни видове боеприпаси.
По-вероятно е обаче Аню Ангелов и подчинените му да се опитват тихомълком да продадат гръбнака на военната ни авиация, за да разчистят пътя към закупуването на португалските трета ръка изтребители F-16, които ще костват на българските данъкоплатци 400 млн. долара.

 

Близка до властта фирма заземи бомбардировачите

Министър Ангелов не можа да отговори защо няма пиропатрони за щурмовите бомбардировачи Су-25.

 

Самолетите Су-25 вече пет месеца не летят. Официалната причина за това е липсата на пиропатрони за катапултните седалки на щурмовите бомбардировачи. Без тези важни технически консумативи самолетите не могат да бъдат използвани, което лишава източната ни граница от единствената въздушна охрана, с която разполагаме. Вече е ясно и името на фирмата, отговорна за липсата на пиропатрони. Това е „Армар Корпорейшън ДТК“ ООД, собственост на Веска Порожанова, съпруга на шефа на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Близката до ГЕРБ компания е спечелила конкурса за доставка на такива средства за авиационна техника руско производство на Су-25. От 2 август досега фирма „Армар Корпорейшън“ все още не е доставила така нужните пиропатрони за катапултните седалки. Така летците от „Безмер“ хем губят летателната си подготовка вече пети месец, хем Су-25 стоят на земята и не летят.