|

Башар Асад: С Асма чакаме дете

Новината предизвика недостоен изблик на злост във Вашингтон.

Съпругата на сирийския президент Башар Асад е бременна, съобщи в. “Вашингтон пост”. Семейството има вече 3 деца и това ще бъде четвъртото. Вестникът цитира интервю на Асад за ливанския в. “Ал-Ахбар”, в което той обявява, че с жена му Асма (37 г.) очакват дете.

“Вашингтон пост” цитира и йорданския сайт “Ал-Бавада”, който съобщил, че г-жа Асад е забременяла през юни м.г. Друг цитиран източник, “Акбар Шабаб Сурия” (“Сирийски младежки новини”), е съобщил още през ноември, че Асма Асад е бременна в 5-ия месец.        „Ако това е вярно, значи терминът й е през март”, отбелязва в. “Вашингтон пост” в нервна статия по въпроса.

Интервюто за “Ал-Ахбар” представя Башар Асад като лидер, уверен в победата си над външната ислямистка агресия. Той говори за нея със самообладание, което САЩ не очакват от своите мишени. Сирийският президент анализира хладнокръвно ситуацията, прави планове за бъдещето и дори се шегува, което предизвиква силно радразнение във Вашингтон. От него се очаква да бъде отчаян, припрян, да си хапе устните и да си гризе ноктите, докато разговаря с медиите, предвид обявения от Вашингтон “близък край на негови режим”, а не да демонстрира спокойствие и самоувереност, камо ли да прави деца!

В изблик на злост, недопустима от нормите на журналистическата етика, статията във “Вашингтон пост” напомня на Асад какво е станало с децата на “други диктатори”, т.е. вестникът заплашва децата му със смърт:

“Мъчих се да открия друг пример на военен лидер, който е вършил това (т.е. направил бебе – б.р) в хода на гражданска война или национално въстание като това в Сирия. Тревожни са примерите за съдбата на децата на такива лидери след загубата им в този сорт конфликти. Семейството на руския цар беше избито след революцията през 1917 г. Лидерите на съветски сателити като Румъния и Източна Германия бяха изгонени от страните си заедно със своите съпруги.* Децата на Хосни Мубрак са обвинени в криминални деяния. Повечето от децата на Муамар Кадафи бяха избити, хвърлени в затвора или пръснати в забутани режими като Нигер”, пише авторът й Макс Фишер, като подчертава още по-скандалния според него факт, че Асма Асад е забременяла именно през юни 2012 година, когато войната на Ал Каида срещу правителството в Дамаск беше най-ожесточена.

“Новината за бременността на жена му не може да се разглежда като личен въпрос на една семейна двойка. Ако е вярно, значи Башар Асад наистина вярва в своята популярност сред народа и в приближаващата своя победа”, скърца със зъби Фишер.

Трябва да кажем, че неговата историческа справка съдържа някои груби фактологически грешки. Лидерът на “просъветска Румъния” Николае Чаушеску не е бил “изгонен заедно с жена си”. Николае и Елена Чаушеску бяха разстреляни от агенти на собствената си служба за сигурност Секурирате на Рождество Христово 1989 г. Екзекуцията им бе предавана на живо от държавната румънска телевизия.

 

Сем. Асад има 3 деца – Хафез, Зейн и Карим.

Асма ал-Асад е родена и израсла в Британия, където родителите й – кардиолог и дипломатка, живеят до днес. Те са сунити от град Хомс. Учила е в християнско девическо училище, където й викали Емма.

Завършила е “Кингс колидж” с бакалавърска степен по френска литература и компютърни науки. През 2000 г. постъпва в лондонския клон на “Джей Пи Морган”, но не успява да направи кариера в инвестиционното банкиране, защото малко след това сирийският презиент Хафез Асад умира и синът му Башар Асад се връща в Сирия, за да поеме управлението. През ноември 2000 г. Асма също се връща в Сирия и през декември сключва брак с новия президент.

През февруари 2011 г., т.е. 3 месеца преди старта на конфликта, списание “Вог” представи Асма ал-Асад като стилната икона на Близкия изток в статия под заглавие “Розата на пустинята”.

Статията във „Вог“.

Малко по-късно първата дама на Сирия бе поставена под тежките санкции на Европейския съюз, които биха се материализирали, ако тя излезе от Сирия и пристигне на територията на ЕС, а статията за “пустинната роза” скандално изчезна от сайта на “Вог”.