|

България празнува Богоявление, освещават се бойните знамена

За първи път Светият кръст е изваден от водите на Йордановден 917 г., преди битката при Ахелой

На площада пред Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“ беше извършено освещаване на бойните знамена на Българската армия по повод Богоявление. Водосветът бе ръководен от Знеполският митрополит. Това бе и първата подобна церемония за президента Росен Плевнелиев, откакто встъпи в дължност.  Знеполският епископ Йоан призова за единство на българския народ и мъдрост сред неговите управници. След като поздрави почетния караул, Росен Плевнелиев отиде до храм паметника „Александър Невски“, където поздрави и събралите се граждани. По повод критиките към новогодишното му изявление заради грешната снимка в неговия видеоклип, Плевнелиев отговори, че не се чувства отговорен за “гафа” и прехвърли вината на БНТ.

24-годишният студент от Софийския университет Братан Братанов (на снимката) извади кръста от езерото в кв. „Дружба” в столицата. Младежът си пожела здраве и късмет. Вчера, заедно със свой приятел, инцидентно решили да скочат за кръста във водите на езерото. Всички, които днес скочиха във водата, целунаха кръста за здраве, след като излязоха от езерото. На езерото се бяха събрали стотици хора да наблюдават ритуала, в който участваха 60 души.

В Калофер стотици зрители наблюдаваха ритуала „мъжко хоро“, който се игра от около 300 души в ледените води на река Тунджа.

Те смело нагазиха в реката с гайди и кавали и играха хоро в продължение на около 20 минути. При изваждането на кръста, той бе даден на 6-годишно момченце.

Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон – 24150 и 44200 и 24620 в с. Свобода, отслужи Крупнишки епископ Инокентий, викарий на старозагорския митрополит. На ритуала присъства общинската управа, представители на обществени организации, политически партии и граждани.  В тържественото си слово командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Любчо Тодоров припомни, че първият подобен ритуал е извършен на 10 август 917 година, преди битката при Ахелой. „Във Военноисторическия музей в София се съхраняват над 600 бойни знамена, от които 62 са пленени чужди знамена. В историята няма случай на пленено българско знаме, факт, с който малко нации могат да се гордеят“, подчерта ген. Тодоров. Светият кръст от водите на езерото в парка до Станционната градина в Стара Загора извади 31-годишният Явор Гънчев, който участва за пръв път в обичая на Богоявление, Йордановден. Той успя да го достигне първи, от общо 28-те смелчаци, които скочиха във водата. гънчев, който членува в прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ си пожела здраве и изрази надежда през тази година да се реализира идеята за създаване на прабългарски Онгъл в Стара Загора.

В Смолян празникът започна с тържествена света литургия в храма „Св. Висарион Смоленски” с Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на 101-ви Алпийски батальон. Архимандрит Висарион, в съслужие с отец Димитър Михайлов осветиха бойното знаме на 101-ви алпийски батальон, знамето на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан, и знамето на 21 пехотен Средногорски полк – освободител на Родопите по време на Балканската война 1912 г.  Архимандрит Висарион пожела на военнослужещите здраве и сили и с вярата в Бог да пазят Майка България. По традиция с литийно шествие, предвождано от общинския духов оркестър смолянчани отидоха до река Черна, където в района на Спортната зала бе извършен и ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст.  Той бе изваден от 16-годишния ром Николай Мишев в състезание с още 9 млади мъже. „Пожелавам на всички здраве и късмет”, заяви Мишев минути след като излезе от реката. Той е ученик в 10 клас и преди година стана известен с това, че върна на собственика им златни накити, които намерил в двора на училището.