|

Частните пенсионни пирамиди вече бият отбой за плащанията

Фараоните притеснени от евентуалното дълголетие на някои от клиентите си

Александър ТОДОРОВ

Допълнително осигуряващи се евентуални бъдещи пенсионери.

 

Нужно е увеличаване на осигурителната култура както на работещите, така и на работодателите и най-вече сред младите и хората с ниски доходи, защото допълнителното пенсионно осигуряване може да осигури висок заместващ доход след пенсиониране.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на кръгла маса по повод 15-годишнината от учредяването на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) на 18 декември 2012 г.
Запитан в ефир дали е спокоен за бъдещите пенсии от частните фондове, същият заяви, че е много спокоен, защото Комисията за финансов надзор ги надзиравала да не вършат много злоупотреби. Данъкоплатците да си спят спокойно, най-вече родените след 1959 година.
По същия въпрос някои телевизии проведоха и проучване сред представителна извадка от населението, наброяваща по 3-4 човека. Питаха ги какво мислят за доброволните пенсионни фондове. Нищо притеснително не казаха хората, напротив -

хубаво било да влагат
в доброволни частни
фондове, докато са млади

за да имат хубави пенсии. Само рози и лалета, нищо притеснително. Но веднага след коментара на министъра и ТВ проучването върху розите и лалетата се оказва, че частните фондове били притеснени за пенсиите на родените след 1959 г. И това стана ясно от дебатите на кръглата маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване. Какво се случи ли? Ами точно това стана, както е по план, по чилийската измамна схема (която е въведена у нас и за която в. „Атака“ публикува поредица от материали, б. р.). Държавата принуждава населението противоконституционно да си дава парите на финансови пирамиди. Финансовите пирамиди прибират парите в продължение на десетки години необезпокоявано, като обещават допълнителни пенсии, а когато дойде време за плащане, стъкмява се някаква измислена криза и за да се избегне изключителното обществено недоволство, че парите са откраднати, държавата плаща всички щети (тоест данъкоплатците плащат двойно). Нещата в България (за разлика от Чили) се развиват дори по-бързо. Тукашните мошеници източват по-бързо, отколкото етиката на всеки уважаваш себе си мошеник позволява. И признанията почват да идват след само десетилетие и година-две нагло източване:
„Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване – дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи.“
Опа, а лобистите от 1999-а досега постоянно

твърдяха, че за частните
пенсионни фондове
няма никакви рискове

Всеки си имал собствена индивидуална партида и колкото си е вкарвал, толкова и ще си получи обратно. Няма да си делка парите с някакви други хора, няма да е солидарен с никого – неговото си е негово.
Твърдеше се от лобистите, че частните пенсионни фондове решават демографските проблеми, твърдеше се от лобистите, че в дългосрочен план няма начин частните фондове да не са на печалба, каквито и икономически кризи да има. А сега какви са тези възможности „да се окажат в невъзможност да плащат“?
Всичко ли е лъжа, „уважаеми“ патологично нагли шмекери?
„При действащото законодателство пенсионните фондове трябва да започнат да изплащат масово втора пенсия от 2023 г., когато първите осигурени в тях – родените след 1959 г., ще придобият право на пенсиониране от общественото осигуряване. Те трябва да гарантират доживотни плащания.“
„Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им. „Актюерските разчети показват, че това ще стане при повечето осигурени“, заяви представител на частен пенсионен фонд.
Лоша работа, разбирате ли – за частните фондове има проблем, ако данъкоплатците живеят и получават пенсии. Бизнесът им е застрашен. Представяте ли си колко е гадно десетки години спокойно да си прибираш стотици милиони за управление и изведнъж да трябва да почнеш да плащаш, да връщаш пари, когато вече си ги усвоил както си намерил за добре. Толкова е гадно…
„И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка) и в нея да влязат парите на хората, които вече получават пенсии, и сумите, които остават от партидите на починалите. От този фонд да се изплащат парите на дълголетниците.“

Лоша работа, значи
„личните сметки“
не са лични, така ли?

Когато някой се гътне предсрочно, парите му да отиват в общия кюп. Това не е ли опасно за сигурността на по-богатите? Ами така няма ли някакъв съществен интерес от частните фондове клиентите им с по-големи „лични сметки“ и които ще чакат много пари да си взимат, някак си да бъдат подпомогнати да напуснат пенсионната система предсрочно, за да отидат спестяванията им в „общия пул“?
Ало, господа „либертарианци“, как ще го коментирате това? Държавата насилва данъкоплатците да плащат данъци на финансови пирамиди. Финансовите пирамиди имат материален интерес особено по-заможните им клиенти да не живеят дълго и да не си получават пенсията. Какво правим по въпроса?
Една идея – по-заможните клиенти да си направят и застраховка „Живот“ и застрахователят да им осигури въоръжена охрана срещу частния им пенсионен фонд, с който имат търкания, за да не се налага да изплаща застраховката „живот“. Така ли?

 

Как НАП ни съветва да спестяваме данъци

Уважаеми работодатели, работници и свободни професии, всяка година данъчната администрация започва уведомителна кампания как гражданите и бизнесът да си спестят малко данъци?!? Данъчните публично съветват как да се избягват данъци – може ли да е истина това? И как да се избягват данъци? Ето как – съветват работника, за да си спести 1 лев данък общ доход, да вложи 10 лева в доброволен частен пенсионен фонд. Страшна оферта – спестяваш 1 лев данъци, даваш само 10 лева на професионалисти, които да те направят много богат. Супер! Уважаеми работодатели, работници и свободни професии, помислете си добре, когато следващия път данъчни публично ви съветват как да пестите от данъци. Нереално е, защото си е чист капан.

 

Унгария изрита мошениците, ние им даваме привилегии

Националистът Виктор Орбан замрази плащанията към частни пенсионни фондове и накара унгарците да се върнат към държавната осигурителна система.

 

„Ние искахме да регламентираме това (обща сметка, от която да се изплащат парите на дълголетниците, б. р.) още при правенето на пенсионната реформа през 2000 г. Но това беше малко след фалитите на банките, рухването на финансовите пирамиди и първите реакции на хората бяха, че правим още една пирамида. Затова отложихме решаването на въпроса за по-нататък“, призна Йордан Христосков, един от авторите на големите пенсионни промени преди 12 години.
Сега доживотните пенсии трябва да се гарантират с резерв от собствени средства на дружествата и пари от партиди на починали клиенти, които нямат никакви наследници. Те обаче са пренебрежимо малко, тъй като по закон парите от партидите се наследяват от всички по права линия, но могат да се вземат само накуп. „Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства“, твърди „Х“, шеф на дружество, което управлява частни пенсионни фондове.
А защо това след 12 години се обявява? Защо изобщо бяха въведени финансовите пирамиди Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и професионален пенсионен фонд (ППФ), като всички много добре са знаели, че такъв модел и на теория не може да работи, дори и при най-добри намерения, изключителни дарби за управление, липса на всякакви вродени навици да се краде, корупция и т.н.
Според същия шеф на дружество, управляващо частни пенсионни фондове, наложилата се световна практика е останалите в партидата средства при смърт на лицето да не могат да се наследяват накуп, както е в момента у нас, а с тях да се изплащат само наследствени пенсии и то на ограничен брой роднини.
Аугусто Пиночет, диктаторът, управлявал Чили от 1973 до 1990 г., е създател на т. нар. Чилийска схема за измама на масите и облагодетелстване на приближени до властта.

 

Точно така, точно така, само че в световната практика при нормалните държави не съществуват недоразумения като финансовите пирамиди ДЗПО и ППФ. Единствените държави, при които бяха наложени финансовите пирамиди от този вид, са Чили, няколко държави от Южна Америка (някои от които вече започват да се отказват), няколко държави в Африка, и разбира се, закъсали държави от Източна Европа, сред които и България. Само че от закъсалите държави в Източна Европа Унгария изгони измамниците категорично, Литва вече дава възможност на гражданите си да се откажат от принудителното си участие в литовската ДЗПО схема и да си възстановят всички права за държавна пенсия. Полша, Естония, Словакия и други държави също поемат по пътя към свободата от финансовите пирамиди.
А в България? От 2013 г. вече ще има 2 сметки за плащане на данъци. По първата ще се покриват всички данъци (включително ДДС, осигуровки, ДОД), по втората ще се превеждат парите за финансовите пирамиди ДЗПО. Наглите лобисти успяха да си осигурят втора сметка, по която бизнесът и самоосигуряващите се лица ще трябва да превеждат специализирано ДЗПО вноските. Лобистите на „частните пенсионни фондове“ направиха всичко възможно, за да продължат да си осигуряват приоритетно стотиците милиони лева годишно, въпреки че ще прецакат бизнеса и свободните професии.

 

На телевизиите ли да вярваме или на интернет?

По телевизията като ги питат, обикновените неосведомени граждани по принцип са за „частните пенсионни фондове“, но я да видим нецензурираната интернет версия каква е:
„Много ми е приятно да науча, че във фондовете, в които се осигурявам, са притеснени от перспективата на моето дълголетие. И аз ви обичам, пичове!“
„Къде са Георги Ангелов и с-ие от „Отворено общество“, дето пишеха ли пишеха, че сегашната пенсионна система била архаична, а трябвало всеки да се осигурява в частни пенсионни фондове?“
„Честито „новина“. Че фондонатрупващият (капиталовият) модел, дори при липса на източване и идеално управление, не може да осигури пенсии, поради прекалено дългото време на „операцията“, спрямо икономическите цикли, не беше известно само на „старшите икономисти“ и Каролев.“
„- Искам всяко едно дружество да изкара – вноски за периода, такси за периода, стойност на единиците за периода и стойност на партидата към момента.
- Ти искаш, ама няма. В дружеството „X“ го имаше и в момента, в който стана ясно, че парите от вноски са повече, отколкото има в партидата, тази справка изчезна. Това са нагли крадци и мошеници, които драгалевският циганин ни натресе, да му таковам п…. майчина. Тоя боклук заедно с един пиян доктор Игнатов и чукундура Нейков донесоха най-голямата злина на българския народ. Ако ми падне някъде насаме, бих го…“
На кое да вярваме? На розите и лалетата по телевизията? Или на нецензурираното мнение на гражданите?