|

АТАКА събуди Сливен

Над 1500 граждани се събраха на протест на АТАКА пред сградата на ЕВН и поискаха незабавно одържавяване на ЕРП-тата

Полина НАЙДЕНОВА

Сидеров пред хилядите протестиращи срещу ЕВН в Сливен.

 

Мощен протест на АТАКА срещу високите сметки за ток събра над 1500 души пред сградата на ЕВН в Сливен. За първи път от 15 години насам излизат на улицата толкова недоволни граждани, коментираха присъстващите. „Бойко защо не разваляш престъпните договори с монополистите“, „Да си върнем милиардите печалба в български ръце“, Да изгоним ЕВН, да спрем гаврата с гражданите“, „АТАКА казва:ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН вън от България“, „ГЕРБ защо не прекратите подигравките с българите“ и „Смърт на кръвопийците, вън от страната!“, скандираха протестиращите. Те поискаха оставката на енергийния министър Делян Добрев и незабавно одържавяване на ЕРП-тата. Група пенсионери дори беше донесла сметките си за електроенергия, които хвърлиха пред сградата на ЕВН. Разярените сливенлии се бунтуваха срещу сегашното правителство на Борисов и апелираха то да се вслуша в думите на АТАКА и веднага да изгони монополите, които ограбват България.
На мащабния протест пристигна лидерът на АТАКА Волен Сидеров с група народни представители от патриотичната партия. Още в началото на митинга Сидеров обясни, че цената на тока не е партийна, а българска национална тема, защото всеки българин е засегнат от тази цена. Той припомни, че енергодружествата бяха продадени за 693 милиона лева на чуждите монополисти, а специалистите тогава изчислиха, че само метала, жиците и кабелите на Енергото ни струват повече. „В момента българите плащаме по-скъп ток, отколкото французите, белгийците, англичаните и шведите. Това са държави с много по-висок стандарт от нас“, заяви под прозорците на ЕВН пред хилядите хора Сидеров. Лидерът на АТАКА категорично заяви, че първото нещо, което ще направи ако е премиер, е скъсване на убийствените за българина договори с ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ.  „Да видим какво ще ми направят. НАТО ще ни бомбардира ли, какво ще стане?“, пита се лидерът на АТАКА.
В. „Атака“ научи от сигурни източници в ЕВН Сливен, че всички служители там са били евакуирани часове преди протеста на АТАКА. Полицейското присъствие беше изключително засилено, като непрестанно пристигаха още коли на МВР.
„Хиляди сливенлии най-накрая излязоха на улицата, за да си потърсят правата. След толкова години на мълчание и на мачкане на народа от страна на монополите, вече се вижда събуждане не само на съгражданите ми, но и на всички българи“, каза  Димитър Димов, областен координатор на АТАКА в Сливен. „Ще се борим срещу монополите, докато не изчезнат от страната. Това беше първият, но не и последен протест в града ни. Хората знаят, че са ограбвани и тепърва ще излизаме на улицата“, заключи Домов.
Протестът премина в шествие по централните улици на Сливен и стигна до Общината в града, където множеството поиска оставката на кмета Кольо Милев, който не присъства на митинга да защити интересите на сливенлии.

 

Шествието тръгна от ЕВН и стигна до Общината.

 

 

 

АНКЕТА: Да преминат ли енергодружествата в български ръце?

Желязко Христов:
Категорично трябва да се върне Енергото на българите и да спрат тези изтичания на капитали в чужбина. Токът ми от 8 месеца е спрян, а продължавам да плащам сметки. Изнудват ме да си прекарам нова линия, която вече имам и ми искат 4-5 хил. лв.за проекта.

 

 

 

Таня Петрова:
Последната ми сметка за ток е 80 лв., а преди плащах не повече от 30 лв.. Живея сама, а заплатата ми е 300 лв. Върнах се в България след 20 годишен гурбет и сега като видях как са нещата тук, съжалявам че си дойдох. В Майорка, където живеех, получавах 1000 евро заплата, а плащах до 40 евро за ток.

 

 

 

Диян Димитров:
Платих 382 лв. сметка за декември, а предишния месец беше 180 лв. Миналата зима също имах завишени сметки, но като последната никога не е било и затова съм на протеста.
Да минат в български ръце ЕРП-тата, за да ни паднат цените и печалбата да влиза в българската хазна, а не да изтича навън.

 

 

Нешо Димитров:
Имам 280 лв. ток. Предишните ми сметки също са  много големи и не са ми по силите. Не мисля, че съм изразходил енергия за такава сума. Нашите управници докараха дотам нещата, че шефовете на тези дружества да вземат на месец стотици хиляди левове на наш гръб. Искам да изгоним монополите.

 

 

 

Пламен Иванов:
Крайно време е вече тези чуждестранни обирджии да се махнат от държавата. Ако послушат Сидеров и минат в държавни ръце, монополите няма да ги има тези надписани сметки и държавата ще регулира всичко. Иначе докато ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго Про” са тук ще има “законно” крадене на българите.

 

 

 

Елена Ламбова:(вдясно)
Целия декември ме нямаше в Сливен, бях при брат ми в Стара Загора. Връщам се тук и ми дават сметка от 40 лв. Аз съм самотна пенсионерка и това за мен е голяма сума. Вън ЕВН от Сливен и от България!