|

Борисов и Доган амнистираха НСО

Без сериозни уволнения в службата, за които настоя АТАКА

Михаил КРЪСТЕВ

Борисов и ген. Тодор Коджейков се разбрали с Доган да не повдига обвинения за т.нар. „атентат“, твърдят запознати.

 

Настояваме за оставка на началника на НСО и разформироване на службата. За това призова лидерът на АТАКА Волен Сидеров веднага след скандалните събития по време на осмата национална конференция на ДПС от 19 януари.
Въпреки призива на националистите обаче, за пореден път по време на мандата на ГЕРБ виновни за случилото се няма. Ръководството на Националната служба за охрана успя да измие ръцете си, отстранявайки двама души – полковник Георги Райков – началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК, и шефа на екипа, охраняващ Ахмед Доган – Георги Занев. Решението за освобождаването на двамата бе обявено лично от началника на службата ген. Тодор Коджейков. Във всяка нормална държава, в която охранителните служби бъдат дискредитирани по подобен начин, биха завалели оставки. Не и в България, управлявана от ГЕРБ. Неслучайно редица наблюдатели отбелязаха, че у нас досега не е имало много политически атентати не защото службите са си свършили работата, а защото не е имало желание за такива.
Въпросите на АТАКА към дейността на НСО също останаха без отговор. На некадърност ли се дължи неадекватната реакция на гардовете, които е трябвало да спрат Октай Енимехмедов много преди да се изкачи на сцената в НДК, или самата служба е била участник в инсценировката? Според ръководството на НСО

броят на охранителите по време
на партийния форум
е бил достатъчен

но не са били разположени правилно. Нелепо твърдение, след като гардовете дори не успяха да опазят нападателя от публичния линч на турските делегати, които без малко щяха да сложат бърз край на цялото разследване около атентата.
Още по-странно е как въпросът с оставките на ръководните кадри в НСО изведнъж утихна и дори потърпевшите от нападението – ДПС, не оспориха скромните наказания в службата. Причината за тази внезапна сговорчивост между ГЕРБ и турската партия бе разкрита малко преди пресконференцията, на която се обявиха дисциплинарните уволнения. Според неофициална информация малко след т.нар. „атентат“ лично премиерът Борисов и шефът на НСО ген. Тодор Коджейков са се срещнали с Ахмед Доган и са го убедили да не да не предявява публични претенции срещу охраната от НСО. Шокираща новина, но напълно по силите на участниците в нея. Какво е било обещано на Доган, за да склони пред тази оферта, не се знае. Може би евентуална бъдеща коалиция в новия парламент, където ГЕРБ няма да имат толкова сериозно представителство, колкото в днешния. Или оттегляне на премиерската партия от изборната борба в районите със смесено население, за да могат ДПС да утвърдят господстващото си влияние там. Предположенията са много… Ясно е обаче, че за пореден път управляващите от ГЕРБ неглижираха скандала и побързаха да изгърмят няколко незначителни „бушона“,

за да оставят своите хора на ръководни
постове в службите

Независимо от накърнения международен имидж на България и опасността от повтаряне на събитията с оглед на наближаващите изборни кампании за парламент.
Нежеланието на ГЕРБ да реформират дейността на службите пролича ясно и по време на обсъжданията на Закона за Националната охранителна служба в парламента. Това мнение бе потвърдено и от депутата от националистите Венцислав Лаков, според който парламентът приема „Закон за таксиметровата служба към Президента на Република България“. По думите на Лаков „по смисъла на предлагания закон Националната служба за охрана трябва да обслужва администрацията на президента, а сега е добавено „по утвърден от него списък“. Това означава, че с право на специален режим ще се вози всяка секретарка, чистачка, стенографка, съветничка, въобще многобройната президентска администрация ще ползва специален режим на движение, ще ползва бурканите и хората ще бягат ужасени, защото чистачката отива на работа. Така вместо да се регулират основните задължения на НСО, благодарение на които да не се достига до случки като тази от 19 януари, службата ще продължава да се ползва главно за обслужване на президентската администрация.

 

15 гарда организирали ловните излети на Гоце

Гардовете от Националната служба за охрана отдавна се използват като високоплатени прислужници за тези, които са на власт. Показателен пример в това отношение е основното им задължение по време на двата президентски мандата на Георги Първанов, а именно да организират ловните излети на държавния глава. Докато бил на „Дондуков“ 2, Първанов впрягал 10-15 служители от НСО, които имали единствената задача да му организират ловните излети и да го придружават на тях. Това разкри полк. Николай Марков, който преди 4 години беше уволнен от Първанов от националната охранителна служба. „Всеки петък, събота и неделя гардовете трябваше да се занимават с това. Ходеха с Първанов и отстрелваха животни в българските резервати“, поясни Марков.

 

Коли на охранителите деребействат по пътищата

Служителите на НСО често се оказват замесени в автомобилни катастрофи. Неразумното шофиране и възползването от служебното положение прави опасни водачите на автомобилите на охранителната служба за останалите участници в движението. Доказателство за това получихме на 23 януари, когато автомобил на службата катастрофира на входа на София. Рено с пернишка регистрация, идващо от центъра, направило ляв завой по улица „Летоструй“. Светофарът там е с отделна секция за маневрата. Точно на кръстовището се ударило с идващия от Долни Богров хюндай на НСО. Колата не е била със специален режим. В нея са пътували двама гардове. Шофьорът е закаран в болница, където са констатирани натъртвания. Водачът на цивилния автомобил обаче бил държан час и половина на мястото на катастрофата, въпреки че също имал здравословни оплаквания.
Един от най-скандалните случаи с автомобил на НСО бе регистриран на 20 юни 2011 г., когато кола на службата едва не отнесе жена на пешеходната пътека на ъгъла на ул. „Г.С. Раковски“ и ул. „Иван Вазов“ в София. Автомобилът от администрацията на президента не е блъснал жената, но се забил в кола малко преди зебрата. Виновен за инцидента се оказа шофьорът от НСО, тъй като не е спазил дистанция.