|

Българинът наказа ГЕРБ за измятането

Ще имаме ядрена енергетика само ако изметем от политиката  дуото Борисов-Костов

Магдалена ТАШЕВА

Борисов и Костов застанаха на една и съща позиция – срещу развитието на ядрената енергетика и срещу националния суверенитет на България.

 

За една държава, в която правителството, т.е. управляващата партия, е най-големият работодател и в същото време най-големият рекламодател в медиите, самото провеждане на референдум по какъвто и да е въпрос е огромен успех за гражданското общество. Два фактора – тоталният правителствен контрол над общественото мнение чрез медиите, плюс армията от 600 хиляди безгръбначни чиновници в държавната и местните администрации, биха обезкуражили всяка идея за реално допитване до народа. А в референдума на 27 януари имаше и друг утежняващ нашата задача фактор – американският натиск върху зависимия от миналото си български премиер.
Да тръгнем оттам, че България няма икономика и в много региони на страната единствената възможност за препитание е да се уредиш на работа в кметството или областната управа. А кметствата и областните управи повсеместно се държат от клиентелата на ГЕРБ, която назначава своите роднини на сигурните (впрочем и единствени) работни места в тях. За целта се налага да раздуе щата. На много места държавни и общински длъжности се продават. В същото време местните власти играят главната роля в провеждането на изборите. Преброяването на бюлетините и съставянето на секционите протоколи се прави от същите тунеядци, които малко преди това са платили своето избираемо място в листата за общински съветници или назначението си в общинската/областна администрация. И ние искаме честни избори?!

За последните 23 години в България не бяха провеждани референдуми

именно защото тази корумпирана администрация не иска народът да мисли, че нещо зависи от него, че той може да решава съдбата си. Затова дори по въпроси, за които отнапред е ясно, че позицията на мнозинството ще съвпадне с позицията на управляващите, какъвто е например присъединяването на България към ЕС, референдум не беше проведен. Така че самият факт на волеизлиянието на 27 януари 2013 г. е вече една победа за българския народ срещу неговия враг – управляващата върхушка.
Партия АТАКА първа лансира идеята за реферндум по въпроса със строежа на АЕЦ-Белене. Още в едно от интервютата си за БНТ от края на 2009 г. Волен Сидеров заяви, че подкрепя както АЕЦ-Белене, така и строежа на нова мощност на площадката на АЕЦ-Козлодуй, и предложи въпросът да се реши с референдум. На 4 април 2012 г., при срещата си с президента Плевнелиев, АТАКА постави въпроса за провеждане на референдум за АЕЦ-Белене. (Виж медиите от 5 април 2012 г.) БСП заимства от нас идеята близо месец по-късно и започна да събира подписи.
Успехът ни на ядрения референдум става още по-значим, като отчетем, че най-големият работодател и рекламодател удави населението с пропаганда срещу строежа на нова ядрена централа, а въпреки това 60.6% от гласувалите казаха „ДА“. И не само казаха ДА, а преминаха през истинско минно поле, за да заявят волята си.
Кои бяха заложените взривове по пътя?
Първо, президентът Плевнелиев – открит враг на ядрената енергетика и лобист на строителната мафия в далаверата „саниране“, съвсем умишлено остави много малко време за информационната кампания. На 3 октомври 2012 г. той обяви, че все пак ще има референдум, а на 31 октомври го насрочи за 27 януари 2013 г., т.е. остави на хората по-малко от 3 месеца да се информират. Навсякъде по света информационните кампании са от по 6 месеца, а най-често една година. В България – 87 дни.
Второ, референдумът бе насрочен в разгара на зимата, в най-големия снеговалеж, защото се знае, че тогава ходенето до секциите, особено в малките населени места, е най-трудно. Над 40 селища в Родопите не можеха да гласуват поради липса на секции, а там, където ги имаше пък, нямаше електричество.
Трето, по сталинското правило „Не е важно кой как гласува, а кой брои гласовете“, веднага бяха взети мерки гласовете да бъдат преброени от отявлени врагове на българската ядрена енергетика (виж карето).
Четвърто, на хората бе внушавано, че „въпросът е объркващ“. А той не беше. „Да се развива ли ядрената енергетика на България чрез построяване на нова ядрена централа?“ е ясен въпрос, на който може да се отговори съвсем еднозначно. Но част от хората, склонни да кажат „Да“, повярваха, че въпросът не е съвсем чист, защото не уточнявал за коя централа става дума – за АЕЦ-Белене, за нов 7-и блок на АЕЦ-Козлодуй, или за удължаване с 15 години на живота на 5-и и 6-и блок в същата АЕЦ. И за трите ставаше дума, скъпи сънародници! Впрочем, и трите проекта изискват твърдо „ДА“, тъй като потреблението на ток в България и региона ще расте. Това е научната прогноза на МААЕ и на всички национални правителства в региона без българското. Иначе защо Турция ще строи 12 реактора? (Тезата на Борисов-Костов, че „няма кой да купи нашия ток“ означава едно – България да не пречи на продажбите на турски ядрен ток, а да стане енергийна колония на Турция. Онези, които през 2009 г.

гласуваха за Борисов,
получиха Костов

както предупреждаваше известната реклама с брадвата).
Пето, правителството на ГЕРБ надмина Тройната коалиция в процедурните перверзии, например:
а) общият избирателен списък бе раздут с 800 хиляди мъртви души, за да се намали изкуствено процентът на гласувалите под 20% и референдумът да бъде обявен за невалиден;
б) не само хората в Родопите нямаха възможност да гласуват поради липса на секции и пътища до тях. От десетилетия най-голямата избирателна секция с 1034 гласоподаватели в Козлодуй се помещава в Дома на енергетика. На 27 януари обаче тя се оказа преместена в детската градина „Звънче“, а на вратата на Дома на енергетика не бе поставена дори една бележка, която да насочи хората къде да гласуват. „Много хора идват до Дома на енергетика и като видят, че е затворено, се връщат“, съобщиха граждани на Козлодуй в редакцията на в. „Атака“. Кой е разпоредил това мошеничество, мислите? Бившият разносвач на баници и сегашен изпълнителен директор на АЕЦ-Козлодуй, гербаджията Валентин Николов, твърдят козлодуйчани. Така преживяхме абсурда

шеф на ядрена електроцентрала да гласува против развитието на ядрената енергетика
и да пречи на останалите хора да гласуват!
б) броят на секциите в чужбина бе сведен до минимум, за да не могат хората да гласуват. На 2 милиона българи в диаспората Борисов отпусна само 44 секции. „За българите в цяла Англия има само една секция – тази в посолството. Аз съм на 120 км от Лондон, няма да мога да гласувам“, писа до в. „Атака“ нашият сънародник Диян Савчев. И това не е за чудене – посланик на България в Обединеното кралство е Константин Димитров от костовата клиентела ДСБ, която затри 4-те малки реактора на АЕЦ-Козлодуй.
Шесто, всички централни медии без телевизия АЛФА и вестниците „Атака“ и „Дума“, провеждаха „НЕ“ – кампанията на правителството.
БНТ, Нова ТВ, Би Ти Ви и ТВ7 изпълняваха заповедта на Борисов да кажат „Не, не, не!“ на развитието на ядрената енергетика в България. „Гласувайте с НЕ“ бе и мотото на изданията на кръга „Капитал“.
Да добавим и 130-хилядния тираж на седмичници като „Уикенд“, който надмина себе си с безсолни внушения от типа:
„Бабо Гицке, да има ли ядрена енергетика в България?
„Аз, баби, да ти кажа, като искам мляко, отивам и си купувам от комшията. Не ми трябва крава, за да пия мляко. Щото тя ще се изплати за 20 години, а дотогава я кравата, я аз…“
Преведено на нормален език това означава: „Нова АЕЦ ще се изплати за 20 години, а дотогава я централата, я България… Що да не си купуваме хубав турски ток – ей го де е Резово, у комшиите…“
Медиите на Алексей Петров също заливаха българина с лъжата, че рефендумът е безсмислен. Например телевизия „Скат“. Случайно ли е, че пропагандата на отявлено мутренски медии така красиво съвпадна с позицията на измислената партия „България на гражданите“? Горките „граждани“ на Кунева, те бяха принудени да се откажат от най-гражданското поведение – да гласуват.
А причината беше, че баш гражданката нямаше как да си признае, че е против развитието на ядрената енергетика. Това би събудило спомените за активната й работа за затваряне на 3-и и 4-ти реактор на АЕЦ-Козлодуй по времето, когато беше царско протеже в предишната си партия. А Гражданката бяга от тази тема, тъй като тя влече и други спомени за работата й по затваряне на предприсъединителните глави. Кунева си направи сметката, че броят на негласувалите ще е голям и тя ще може да ги обяви за свои привърженици, ако призове да не се гласува изобщо.
И въпреки силно асиметричното разположение на силите, над 20% избирателна активност. Далеч по-слабата страна постигна победа над въоръжената с лостовете на държавата клика. Валиден референдум, в който близо 61% от гласувалите се обявиха „ЗА“ развитието на ядрената енергетика, тоест против правителството и неговите сателити – сини, резесари, куневи „граждани“ и бивши мутри. Това е победа и то преломна!
Победа, защото освен че спасихме българската ядрена енергетика, успяхме да оголим една истина: Борисов е загубил около 35% от електората, който го направи министър-председател през 2009 г., показаха сондажите на вота. Дори собствените му депутати не крият, че са гласували срещу него. „Гласувах за икономиката на региона и за това, което съм обещавал в кампанииите. Безработицата е много голяма, няма никакви инвестиции. Строежът на АЕЦ-Белене е единственият шанс на района да се развие“, заяви Ивелин Николов, депутат от ГЕРБ.
Бързите уволнения на някои от най-корумпираните му служители, ексминистър Сергей Игнатов, енергийния „терорист“ Ангел Семерджиев, и шефа на фонд „Научни изследвания“, както и лигавенето му с работниците от ВМЗ-Сопот, които неговото правителство съсипа, са панически движения на човек, който разбира, че вече е на улея и оттук нататък му остава едно – да лети надолу.

 

Защо г-жа Марси Рийс преформулира въпроса

„Имаме си въглищни централи, „Марици“, при критични ситуации да дават ток. Защо трябва 500 мегавата, които си имаме, да ги държим затворени, като няма пазар?

 

Много малко хора разбраха, че преформулирането на въпроса на референдума беше клопка. Той бе изменен така, че да закрие не само АЕЦ – Белене, но и 5-и и 6-ти реактор на АЕЦ-Козлодуй след 2017-2019 година съответно. Тоест, било е предвидено в случай на масово „Не“ референдумът да се използва за закриване и на АЕЦ-Козлодуй, както подробно обясни това проф. д-р Атанас Тасев във в. „Атака“ от 18 януари т.г. Европейското право в енергийната област не прави разлика между нова централа и нова мощност (например нов блок в АЕЦ-Козлодуй). Всеки ядрен реактор е ядрена централа. Тоест, ако бяхме гласували преимуществено с „не“, щяхме – без да разбираме – да гласуваме за закриване и на и 5-и и 6-ти реактор на АЕЦ-Козлодуй.
Шляещият се из медиите лобист на чуждите ЕРП-та Трайчо Трайков призна това в прав текст на 28 януари. Въпросът трябвало да бъде „За или против удължаването на живота на 5-и и 6-и реактор?“, каза опозореният в Катар прокурист на ЕВН.
Преформулирането е било направено под американски натиск. Не само защото Борисов закри АЕЦ-Белене под натиска на Хилари Клинтън, макар че до посещението й на 5 февруари 2012 г. беше негов горещ привърженик, което даде старт на борбата за спасяване на проекта. Допълнително доказателство за американската редакция на въпроса е и фактът, че веднага след референдума, на 30 януари т.г., Бокочовекът (по израза на в. „Сега“) изтърча на рапорт при US-посланичката Марси Рийс. На среща с Американската търговска камара в България, на която г-жа Рийс присъстваше на първия ред, Борисов заяви:
„Имаме си въглищни централи, „Марици“, при критични ситуации да дават ток. Защо трябва 500 мегавата, които си имаме, да ги държим затворени, като няма пазар? Ами днес, ако беше готова „Белене“ – 2000 мегавата, какво щяхме да ги правим? Ако ние победим на изборите, няма „Белене“! Като американците – ток от слънце…“

Разбира се, американците не ползват ток от слънце. Към момента те имат 104 функциониращи реактора в общо 65 АЕЦ-а. В края на 2011 г. започнаха строителството на още 5 нови реактора (В. „Уолстрийт джърнъл“ от 30 март 2012 г.).
Но на госпожа Рийс й е било приятно да чуе как с умолителен тон Бокочовекът я уверява: „Хич да не ви пука, че референдумът е валиден и българите казаха ДА на Белене! Ако ме направите още един мандат премиер, ще изгоня руснаците („няма „Белене“), и няма да преча на Турция да вземе нашата пазара ниша на Балканите („Какво щяхме да правим 2000 мегавата?“), а вие ще си дерете както досега лошия човешки матриал в България чрез вашите въглищарски централи в „Марица-изток“ и соларния парк на AES“.

 

Не е важно кой как гласува, а кой брои гласовете

Веднага след като на 3 октомври м.г. Плевнелиев обяви, че ще насрочи референдум за АЕЦ-Белене, Съветът на директорите на „Информационно обслужване“ ЕАД бе увеличен от 3 на 5 души. На 17 октомври новите двама заеха местата си. И то какви места!
Единият от новоназачените, известният костовист (по-късно протежиран и от Янето) проф. Михаил Константинов, седна направо в креслото на председател на Съвета на директорите.
Назачаването на Константинов за шеф на „Информационо обслужване“ ЕАД е от онези груби далавери, които политически коректните хора наричат „конфликкт на интереси“. Не може един толкова политически обвързан човек, афиширал се като „враг“ на АЕЦ-Козлодуй и привърженик на въглищарските ТЕЦ-ове в „Марица изток“, които Костов подари на AES и „Ентърджи“ в края на мандата си, да брои гласовете „за“ и „против“ ядрената енергетика!
В този „конфликт на интереси“ е и обяснението за дългото изчисляване на избирателната активност 48 часа след референдума. Това бе явен признак за политически натиск ЦИК да обяви референдума за недействителен поради ниска избирателна активност. Официалното число от 20.2% е другата победа на българския народ срещу управляващата мафия.