|

Волен Сидеров: Ако за една година като премиер не вдигна доходите, вземете ми главата

1000 лева минимална заплата и 500 лева пенсия – това не е невъзможно, България има ресурси

В интервюто си по ТВ 7 Волен Сидеров направи разрез на несъстоятелната и вредна за страната политика на управляващите от ГЕРБ.

 

- Господин Сидеров, поводът за това да сте тук е да си го върнете на Симеон Дянков за една негова реплика.
- Веднага ще ви кажа, че със Симеон Дянков имахме по едно време  приятелски отношения, защото той се интересува от стари книги. Аз съм антиквар и букинист от както се помня, от младини. А той в последните години се заинтересува от такива книги и на тази тема имахме общи разговори и аз се радвах, че министърът на финансите се интересува от старопечатни български книги, което е добре. И затова се учудих, че той използва термина „тези шантавите от АТАКА“.  В същото време е одобрявал идеи, които съм давал,  включително и един наш законопроект за лихвите по кредитите. Но за него каза, че не можел да стане, тъй като в банките няма как да се приложи. Тоест, той е изказвал одобрение на мои идеи и затова ме изненада тази рязка квалификация „шантавите“.
- Истината е, че  сте били в много хубави отношения с ГЕРБ, пък след това минахте рязко на отрицателната страна.
- Да, дадохме им шанс, и силно се надявах, че и Дянков като финансов министър и четящ човек ще е осмислил провалът на глобализацията, на глобалния капитализъм. Защото, примерно, неговият колега от Световната банка Джоузеф Стиглиц, който е бил вицепрезидент на банката и главен икономист, и Нобелов лауреат, а Дянков не е все още,  в момента е най-силният критик на Световната банка и на МВФ. Според него  това са колониални инструменти, той  обяснява и анализира кризата като криза на тази световна върхушка, на системата.
 - Така е, той го прави от години.
- Тоест той е от хората, които мислят като мен.
- Симеон Дянков твърди, че предлаганото от Вас вдигане на минималната пенсия на 500 лева и на минималната работна заплата на 1000 лв. било глупост. И че  това би струвало на държавата над 6 милиарда лв. годишно.
- Чудесно предизвикателство, както се казва. Г-н Дянков е изчислил колко ще струва идеята, която аз споделям. Това не е обещание, това е идея, това е теза, че в България доходите трябва да станат колкото европейските. В момента те са 8-10 пъти по-ниски, ако г-н Дянков е съгласен и го нарича това нормално, за мен като български политик не е нормално. Дали аз ще го приложа или някой друг, аз бих се радвал, ако Дянков го беше направил.
 - Той не казва, че е нормално, той казва, че е неизбежно.
- Не,  ако кажеш, че не могат да се вдигнат доходите, просто трябва да си вземеш чантичката или кашончето, както е в Щатите, те си прибират в кашон нещата от офиса, и да се оттеглиш. Това значи да признаеш: аз не мога да се справя с това, за което съм сложен като министър на финансите.
- Че тя цялата световна финансова система не може да се справи с кризата.
- Не,  не е така.  Кризата си е криза, но в Австрия продължават да получават 2000 евро заплата, а у нас продължават да получават 290 лв. минимална и 700 средна.
 - Добре де, има толкова големи финансови експерти, как да стане.
- Аз не казвам, че АТАКА може да го направи сама.
 - АТАКА няма финансови експерти, между другото имате експерти по патриотизъм, история, образование, богословие и пр., но по икономика няма.
- Напротив, идеите, които съм развивал като българския национализъм включват точно икономическата страна на нещата. Не може да има национализъм без икономика, защото състоянието, дохода, стандарта на народа,  на всички в България, не само на 2-3 процента, е изключително важен, национален въпрос. По тази тема съм писал книги, на Дянков ще му подаря „Властта на мамона“, така  се казва книгата ми, в която разглеждам световната финансова система и защо България е бедна? Защото сме в колониална схема и той го знае много добре, но не иска да я наруши тази схема и  затова с такава ожесточеност се хваща точно за моите думи, а не критикува БСП. Впрочем БСП не говорят за доходи. Той ме напада мен, защото вижда, че аз искам промяна на модела, а той не смее и не може да направи промяна на модела, няма тази воля.
 - Той казва, че това струва много пари, които при това състояние на икономиката няма откъде да дойдат.
- Хайде да разсъждаваме логично, ако минималната заплата стане 1000 лв., това означава, че оттам нагоре започват да се плащат заплати и в частния сектор включително. Огромната част от икономиката, над 90% вече е частен сектор. Това означава, че всички хора ще бъдат  осигурявани минимум на 1000 лв., сега те са осигурявани на 200-300 и всичко друго е на черно. Това означава изсветляване на икономиката, г-н Дянков би трябвало да го иска това. Второ, означава, че тези осигуровки, които ще влизат вече по „белите“ заплати, казано образно, ще осигуряват пък парите за пенсиите, това е въртележката, която ще стане автоматично.
- Кой да принуди частния сектор да вдига заплатите, като те нямат пари?
- Минималната заплата може да стане 1000 лева с поправката, която аз  внесох в парламента. Това става с решение на Министерския съвет, той определя колко да е минималната заплата, смята се средната в Европа. Какво значи няма пари? Частният сектор няма пари, всички тези корпорации, които в момента идват  в България,  са чужди фирми, които си откриват тук филиали, идват тук защото има аборигенски, евтин труд. Те ни използват като трети свят, аз не съм съгласен с това като български политик.
 - Казваш, че разковничето е в държавата. Преди време ти беше предложил  ренационализация на приватизирани активи.
- Нашата икономика, доколкото е останала,  е в чужди ръце. И тези чужди компании идват , защото тук  плащат 400 лв. или 200 евро, а в своята държава трябва да платят 2000 евро за същата работа на същия работник. За тях тази система е идеална, те никога няма да кажат: абе вие защо не си вдигнете заплатите! Ние трябва да го кажем , да изискаме и това може да стане чрез министерско постановление. Аз го внесох като предложение в парламента, но го отхвърлиха.
 - Няма ли нещо много изгодно в това да си опозиция.
- Това, което говоря, не е популизъм, то е необходимост, иначе ние отиваме на кино. Изчезват ни хората, отиват си. Ето случаят с Великобритания, ами това е принуда. Ако един млад човек знае, че тук може да взима нормалната заплата и да му я дава същата фирма, при която той отива в чужбина, няма да бяга от България. Но  английските фирми ни изпомпват,  знаете ли какво правеха „Интернешънъл уотър“?: дадохме им „Софийска вода“ и техният мениджър-шеф взимаше… 67 000 лева месечно. „Краун ейджънс“, английска фирма, в нея заплатата на шефовете бе 20 хиляди и кусур отгоре   паунда. Значи английският мениджър тук може да взима стотици повече от българския мениджър или работник, а ние не можем да направим усилие, за да вдигнем доходите си.
 -  Изглежда, че всички министър-председатели имат умисъл да държат народа в такава бедност?
- Точно така.
 -  Кой ще бъде щастлив от това, Симеон Дянков ли, Бойко Борисов ли?
- Ще Ви кажа каква е схемата. Министър-председателят може да има и добро намерение. Аз съм убеден например, че Борисов имаше добро намерение да вдигне доходите. И затова беше и моята подкрепа, той го мислеше и беше го казал. В един момент обаче той влиза в капана. Какво трябва да направи, за да вдигне доходите – да развали концесиите за златодобива.  Веднага ще  кажа колко злато има  само в Челопеч- 160 тона,  готово за обработване злато. Там една чужда фирма в момента го изнася и  само годишният й приход е около 4 милиарда във валута. Четири по 2 – осем, ето ти ги 6-те милиарда на Дянков.
- Тоест, моделът е да се развалят губещите концесии, така ли?
- Да се върнат в български ръце, защото чужденците изнасят концентрат, изнасят редки метали, плащат един процент жълти стотинки концесионна такса- това бе направено при управлението на Иван Костов. Защо не  развалят договора? На Борисов му казах 10 пъти, развалете тази концесия, народът ще те носи на ръце, ще върнеш обратно в хазната около 4-5 милиарда във валута годишно.
 - И той какво Ви отговори?
- Нищо не отговаря, мълчи, все едно това предложение не го правим. Десетки пъти казах: развалете договорите с  трите ЕРП-та!.
- Това са електроразпределителните дружества, срещу които сега хората се  бунтуват.
- ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН – три чужди фирми, едната от тях държавна, на които дадоха българското Енерго и сега, когато  си плащаме тока, го плащаме на тях. Колко е прихода  им за година? – ето какво пише в официален доклад  на НЕК от 2011 г.:  3 милиарда и 800 милиона лева приходи от продажби на трите дружества. Ами ето ги, г-н Дянков, твоите милиарди.
 - Развалянето на този тип договори няма ли да струва на държавата големи тревоги?
- Тези дружества имат десетки нарушения. Аз това  многократно го говоря.
 - Ами ето, смениха шефа на ДКЕВР .
- Това до нищо не води. Внесохме предложение да им прекратят лицензите. ДКЕВР можеше да им прекрати лицензите за неизпълнение на договорите,  няма нужда да си измислят причини, но не  го правят. Питам го Борисов, защо? – няма отговор, явно нещо го спира. Идват на власт може би с добро намерение, след това някой отвън им казва какво да правят. Аз смятам, че по същия начин от някое посолство тук им се казва:  няма да пипате това, защото то е схемата, по която работи света.
 - Много лесно така се раздават присъди. И за Вас се е говорило, че сте вкаран в българската политика,  за да осъществявате саботажи.
- Да осъществявам саботажи, на кое? На тази колониална схема, чудесно, браво на този, който „ме е вкарал“ в политиката . Защото трябва да се гледа какво правим, какво прави един министър-председател, не да се гледат глупостите – дали бил сътрудник на ЦСБОП , дали не бил. Ами , ако е бил сътрудник на службата за борба с организираната престъпност,  трябва да му дадат медал, първо. Второ, животът не е нещо статично,  животът е динамично нещо. Човек може да е правил всякакви неща в живота си, въпросът е, че  като получи висок пост това е голям шанс,  за да поправи страшно много кривици в живота си. Ако ти направиш добро за народа си, ти изкупваш собствените си грехове.  Така, че аз не искам да съдя какво е правил през живота си назад  днешния министър-председател. За мен е важно да направи това,  което искам от него – да прекрати концесионните  договори, да върне тези милиарди в България, да развие икономиката, да увеличи брутния продукт.
 - Има ли шанс отново да влезете в добри отношения?
-  Аз не съм си развалял отношенията с него, аз нямам лични отношения.  Критикувам го заради това, което не направи, включително и да поиска от Турция 10-те милиарда долара, които тя ни дължи. Не иска, защото не смее.
 - А може би се оказа, че Вие имате към  него  огромни пожелания, които изискват голям ресурс, при това Вие не носите политическа отговорност в изпълнителната власт.
- Не е така. Всичко, което говоря, отразява  моите принципи,  моята кауза.
 - Въпросът е да не имитираш сам себе  си.
- Какво значи да имитирам сам себе си?
 - Когато Вие влязохте в политиката с АТАКА беше органично гневен. След това някои казаха: Волен го укротихме, той стана по-цивилизован.
- Гневът е част от справедливото ти възмущение, когато виждаш, че нещо може да се направи, а не се прави. Някой казва, някой ме определя и  характеризира… Точно това е щетата от медийното влияние: някой си твърдял, че Волен е такъв и онакъв, наричаха ме дори луд.  Хората виждат, че не съм такъв, обаче когато това  се повтаря и повтаря има едно напластяване. А защо искат  да ме изкарат луд? Ами защото, тази схема срещу която се боря, а тя е световна и наложена,  е много трудно да се излезе от нея. Да, за такова нещо се иска  характер, иска се мъжество, иска се и гръб.
 - Как посрещате онова, което обикновените хора говорят за Вас?
- Аз разговарям с тях непрекъснато,  ходя без охрана и на всеки 10 метра някой ме спира да ми сподели нещо. Имам цяла купчина писма, в които хората ми казват колко много се надяват на мен, че съм единствения политик, който мисли за България и т.н.
 - Но има и разнопосочни мнения, как се оправяте с тях?
- Това са нива на информация. Ето сега това младо, симпатично момиче, което ми показахте от екрана, то каза, че нищо не знае за мен. С нея бих общувал и съм убеден, защото го знам от практиката, че на втория час тя вече ще мисли много добри неща за мен, и ще бъде съгласна, че мога да бъда премиер. Сега можем да направим един облог, понеже  ми казахте, че говоря така, защото не нося отговорност. Готов съм на един облог тук ,  като Кольо Фичето.
 - Какъв облог?
- Ако хората ми дадат изпълнителната власт и след една година не съм изпълнил това, което говоря за увеличение на доходите, съм съгласен да ме разстрелят или обесят. Мога да подпиша  и декларация, нотариална.
- Това е много сериозен залог. Аз за първи път чувам такова самоубийствено решение – да Ви вземат живота, ако станете министър-председател и не изпълните обещаното. А защо искате именно изпълнителната власт?
- Защото тя е реалната власт.  В Министерския съвет се пишат законите, там е бюджета, там може да се вдигне брутния продукт,  … Между другото, Дянков трябва да знае много добре, че България  в момента е с най-ниския  брутен вътрешен продукт – той е само 35 милиарда евро или 70 милиарда лева . Това е по-малко от личното богатство на съдружника на Бил Гейтс, даже не на Бил Гейтс. А продукта се вдига, след като държавата се връща, и се  излиза  от порочната схема, а ако трябва може да се скараш и с Брюксел.  Защото Брюксел ни налага ограничения, сега държавата не можела да се меси в икономиката. Аз искам да се меси. Вашингтонският консенсус  от 1989 година бих го развалил, защото това е сговор на световните корпорации и банки и България трябва да ориентираме  към  държави, които се развиват с много по-бързи темпове от Франция – като Бразилия, Индия, Русия и Китай.

Интервюто с Волен Сидеров е излъчено в предаването „Насреща“ на Люба Кулезич по ТВ 7.