|

Волен Сидеров: Приетата от НС декларация на ДПС е противозаконна

Няма политическо покушение и език на омразата в криминалния акт срещу Доган

Волен Сидеров беше категоричен: с декларацията на парламента ГЕРБ угодничи на ДПС . Очевидно става въпрос за някакъв вид коалиция между тях в следващото 42-то НС.

 

Приемането на декларацията на парламента, предложена от ДПС, по повод криминалния инцидент в НДК срещу Ахмед Доган на 19 януари, е противоконституционно и противозаконно. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров на брифинг в парламента. „Самата декларацията е юридически неиздържана и противозаконна. ГЕРБ се съгласи да приеме угодно отношение към ДПС. Очевидно става въпрос за някакъв вид коалиция между тях в следващото 42-то НС“, подчерта Сидеров.
АТАКА е против и защото се налагат тенденциозно определени внушения. Случилото се не може да се нарече политическо покушение. „А що се отнася до „езика на омразата“, за който така силно говорят от ДПС, ще ви припомня, че пред софийската джамия имаше мюсюлмани, които размахваха ножове срещу мирно протестиращите. Но те не бяха заклеймени от ГЕРБ и ДПС, а напротив – приеха декларация, с която осъдиха действията на АТАКА, отново тенденциозно. Така че виждаме пак комбинацията ГЕРБ-ДПС в действие“, заяви лидерът на АТАКА.
Юридическите доводи, заради които националистите не подкрепиха декларацията, обясни председателят на образователната комисия Огнян Стоичков. „С тази декларация парламентът пререшава един спор, не решен още от съдебната власт. Съгласно Конституцията има разделение на властите и никой въпрос, отнесен до съдебната власт, не може да се решава от друга власт, докато е висящ в съда“, заяви Стоичков. В случая Народното събрание като последна инстанция дава правна квалификация – „опит за политическо покушение“, използвано три пъти в текста на декларацията. „Случилото се е определено като „изключителен цинизъм“ и „безпрецедентна тежест на престъплението:, а всъщност според чл. 325 ал. 2 от Наказателния кодекс, е хулиганство“, каза още Стоичков. В самата декларация има вътрешни противоречия: или е опит за убийство, или е квалифицирано хулиганство“. И в двата случая НС не представлява съдебната власт.
„В момента тече наказателно производство и парламентът не може да излиза с правна квалификация на деянието, след което да каже на компетентните органи да си свършат работата. Т.е. ние рамкираме, че това е такъв вид престъпление и от тук нататък съдебната власт трябва да направи съответния алгоритъм и да постанови същата присъда, защото това е присъдата, която НС е издало. Ако за всеки акт на насилие парламентът приема нарочна декларация, ще станем конвент – нещо, за което нямаме компетентност по конституция“, подчерта Стоичков.
По-рано парламентът с 92 гласа „за“, 5 „против“ и с трима въздържали се прие декларацията на ДПС, осъждаща криминалния акт срещу Доган.“Има неверни констатации и АТАКА няма да ги подкрепи“, заяви от трибуната проф. Станислав Станилов. “ Гражданският мир в случая не е заплашен, „езикът на омразата“ не съответства на действителността няма никакви „опити за героизиране на атентатора“, става дума не за политическо покушение, а за криминален акт.“
На председателски съвет преди началото на заседанието декларацията на ДПС беше сериозно редактирана. От нея отпадна например апелът към всички политически сили да не допускат дори косвено поощряване на агресията срещу политически различните. Това е цената на „компромиса“ на ГЕРБ към ДПС.