|

Милиони българи са ограбени от допълнителните пенсионни фондове

Балонът на измамната схема, за която в. „Атака“ предупреждава от година, се спука

От една година в. „Атака“ предупреждава, че балонът с измамата, наречена „допълнително пенсионно осигуряване“, ще гръмне, но мълчанието на властта и нейните послушни медии задушаваше всички предупреждения. Ето че моментът на истината настъпва. Познава се от една с страна по писъците на измамниците – че „инфлацията продължава да топи парите за втора пенсия“. И че мрачната перспектива за евентуалното дълголетие на клиентите им ги заплашва с разорение. От друга страна все повече млади българи (родени след 1959 г.) разбират, че самата схема е чиста проба шашма, и че допълнителна пенсия ще видят през крив макарон. За сметка на ежемесечните им вноски обаче тяхната държавна пенсия ще бъде орязана с 20 или дори с 30 процента.

 

Александър ТОДОРОВ

Историята на финансовите пирамиди от пенсионен вид в България е кратка, но съдържателна и показателна, поради което си струва да я припомним. През 1999 г. държавни предатели допускат в Кодекса за социално осигуряване (тогава носещ друго славно име) да се запише, че родените след 1959 г. са принудени да плащат данъци на частни фирми. Пропорционално на платените данъци за пенсии на частните фирми, родените след 1959 г. губят право на част от държавната си пенсия. Тогава обаче никой не говори за това. Казва се, че

реформата, макар и
болезнена, е за добро

т.е. ще се развива капиталовият пазар и още по-важното – мисли се как младите да не изпадат в положението на сегашните пенсионери, а да получават допълнителна пенсия от частен фонд (значи, твърди се, че повече ще се получава). Защо ли обаче едно са говорили, а друго са написали в закона (родените след 1959 г. губят право на значителна част от държавната си пенсия)? Ами защото са сътворили това държавни предатели, които още се подвизават по медии да дават акъли…
Финансовите пирамиди – задължителни „частни пенсионни фондове“ започват функционирането си в България през 2001 г. (за работещите при тежки условия на труд), а за родените след 1959 г. изземването на данъци в частна полза започва през 2002 г. Няколко години за финансовите пирамиди не се шуми. Насилствените вноски в полза на „частни фирми“ за работниците при тежки условия труд са 7% от дохода за втора категория труд и 12% от дохода за първа категория труд. Насилствените вноски в универсален пенсионен фонд (където са насилени да участват всички родени след 1959 г.) са както следва:
- 2% – през 2002 и 2003 г.
- 3% – през 2004 и 2005 г.
- 4% – през 2006 г. и
- 5% – от 2007 г.
Спомняте ли си какво се случи на фондовата борса в България през 2007 г.? Инвеститорите постигаха рекордни печалби. Бабите в трамваите си говореха как направили много изгодна инвестиция на фондовата борса. Индексът Sofix достига 1943 пункта на 30 октомври 2007 г., като 1 година по-рано индексът е на ниво от 1091 пункта (тоест за 1 година има 78% ръст, което е нечувано).

Както се вижда на графиката, психологическата граница от 10 лева месечна пенсия от „частен пенсионен фонд“ има шанс да бъде пречупена през 2016 г., а до 2025-та да достигне до крупни нива от порядъка на 17-18 лева месечно за мъжете и 12-13 лева месечно за жените. Данъкоплатците трябва да имат предвид, че това бяха розовите времена на най-високата възможна доходност на едни финансови пирамиди от пенсионен тип – годините, когато само прибират парите. Наближи ли момента на плащането, тогава всички почват да разбират за каква измама става дума.
На 1 ноември 2007 г. председателят на комисията за финансов надзор по онова време Апостол Апостолов в интервю за 24 часа споделя, че: „Капиталовият ни пазар в момента е тенджера под налягане, която няма клапани да изпуснат напрежението. Той е нещо ново, не толкова установено и хората са замъглени от алчността. Но заедно с нея трябва да имат и дяволче, което да им казва – може и да загуби. Него го няма и затова

тенджерата в момента
набира пара, която няма откъде да излезе

Трябва изкуствено или заедно с гилдията да направим тези отдушници, които да намалят напрежението, или тенджерата ще изгърми. Никой не може да каже кога ще се случи това. Затова ще променим критериите в наредбите, ще вменим задължения на посредниците документите да се следят…“.

Всички посочени по-горе цифри и графики са генерирани с най-новата версия на безплатния Fack Private Funds Facker 1.2 201212.)
Интересното е, че в края на 2007 г. задължителните „частни пенсионни фондове“ (където са насилени да плащат данъци всички родени след 1959 г. и работодателите на работещите при тежки условия на труд) имат инвестиции в акции в рекорден размер от около 30% от активите си (и това е след разпродажбите през последните 2 месеца на годината).
И така, председателят на комисията за финансов надзор дава интервюто и фондовата борса започва да се срива, с това и инвестициите на бабите, които се хвалеха в трамваите какви добри инвестиции са направили. Обаче бабите сами са инвестирали, никой не ги е карал, но какво да кажем за родените след 1959 г., които са били принудени от държавата да участват в схемата и чиито бъдещи пенсии са поставени пред огромна заплаха (ако сме по-директни може да си го кажем – да бъдат окрадени). На българската фондова борса започва паника. За да се успокоят инвеститорите, се появяват интервюта на влиятелни лица, които казват, че ако борсата падне с 20%, тогава големите институционални инвеститори (най-вече „частните пенсионни фондове“ и взаимни фондове) ще подпрат, и всичко ще се стабилизира. Много хубаво обещание и как да не вярваш, нали още през 1999 г. държавни предатели говореха, че чрез „частните пенсионни фондове“ ще се развива капиталовият пазар? Я да видим как нашите приятели държат на обещанията си.
През 2008 г. задължителните частни пенсионни фондове

реализират номинални
загуби до 30%
от парите за пенсии

А управителите им се биеха в каквото имат там, че това е благодарение на изключителния им професионализъм. В тези тежки времена всички са загубили пари, но те професионално са удържали на напрежението и са изгубили най-малко. Браво на тях – загубили са само до 30% от чуждите пари, които са взети от данъкоплатеца насила. Имахме едно обещание, че ако борсата падне с 20%, нашите приятели, пазители на капиталовия пазар, ще подпрат?
Датата е 24 февруари 2009 г., индексът Sofix пада под 260 пункта. Това – от върха 1943 пункта, е 87% спад. Къде са нашите приятели? Защо не удържаха на думата си?
Годината е 2010 г. Избухва скандалът с професионалните пенсионни фондове, които се оказва, че могат да плащат ранни пенсии на работещите при тежки условия на труд от порядъка на 30-40 лева месечно средно. За да се предпази от общественото недоволство, парламентът принуждава НОИ да плаща на тези работници средни пенсии, многократно по-високи от тези, които „професионалните частни пенсионни фондове“ предлагат. За компенсация на НОИ трябва да бъдат преведени индивидуалните партиди, от които могат да се плащат 30-40 лева месечно, защото останалите пари някъде са се изпарили…
(Следва)

 

И Дянков призна: това е неработеща система

„Просто така е направена схемата, не само в България…, а в доста други държави тя е внедрена, че всъщност няма никакъв стимул в тези фондове те да изкарват пари, освен за себе си… Това е неработеща система… “
Симеон Дянков, министър на финансите, извадка от стенограмата на проведения на 9 октомври 2012 г. Национален съвет за тристранно сътрудничество:
„Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване – дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи.“ Това стана ясно от дебатите на кръгла маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване.
(в. „Сега“ от 18.12.2012.):
„Ние искахме да регламентираме това още при правенето на пенсионната реформа през 2000 г. Но това беше малко след фалитите на банките, рухването на финансовите пирамиди и първите реакции на хората бяха, че правим още една пирамида. Затова отложихме решаването на въпроса за по-нататък“, призна (на същия форум) Йордан Христосков, един от авторите на големите пенсионни промени преди 12 години.

 

Държавните предатели и Конституционният съд

През 2010 г. държавни предатели сезират конституционния съд, че НОИ ще национализира индивидуалните партиди на работниците, които били частна собственост. По принцип национализацията е нещо напълно законно, регламентирано в конституцията. Чл. 17, ал. 5 гласи следното: „Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение“. Прехвърлянето на партидите от „професионалните частни пенсионни фондове“ стана въз основата на закон, работещите при тежки условия на труд щяха да получават от „частния си фонд“ ранна пенсия от порядъка на 30-40 лева месечно. НОИ сега им плаща 300-400. Има ли равностойно обезщетение? Всъщност обезщетението е многократно по-голямо от това.
През 2011 г. конституционния съд вади становище, че да, имало било национализация на лични средства и това не трябвало да се повтаря – сега НОИ да плаща, а „професионалните частни пенсионни фондове“ да продължават да получават парите. Интересно кой ли би отказал държавата да му национализира 30-40 лева месечно, а да му дава 300-400? Е „конституционният съд“ не гледа така на нещата – някой си е позволил да посегне на „частните пенсионни фондове“ и това е основния проблем. Като се вземат парите от там, а отидат в НОИ, ще бъдат дадени след това на хората под формата на пенсии, от тях няма да могат да бъдат събирани такси и комисионни за управление, няма да могат да се раздават на фирмите на батко и братко и т.н. А не са ли задължителните „частни пенсионни фондове“ основната възможност да се краде законно от пенсионната система? Както през 90-те години е заложен планът? Отвсякъде да може да се краде.

 

По 8 и по 6 лв. месечно от голямата далавера

Мъж, роден след 1959 г., може да очаква да получи редукция на държавната пенсия от порядъка на 20-30% и „допълнителна пенсия“ от „частен пенсионен фонд“: 8,37 лева месечно.
Жена родена след 1959 г. може да очаква да получи редукция на държавната пенсия от порядъка на 20-30% и „допълнителна пенсия“ от „частен пенсионен фонд“: 6,22 лева месечно.
Обаче не е много сигурно, тъй като, а са почнали принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ да си продават активите, а се е оказало, че те са надценени или са напълно кухи (60% парите пък са облигации). Тогава забравете за 6-те или 8-те лева месечно. Само редукцията на държавната пенсия ще остане.