|

От членството ни в Евросъюза сме на загуба с 29 млрд. евро

ЕС до момента ни е глобил с 10 млрд. евро, съди ни за още 14 млрд., платили сме членски внос и такси от 5 млрд. евро

Диана ТОДОРОВА

 

 

 

 

 

 

Въпреки уволнението на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, парите за глобите няма да са нито от неговия джоб, нито от джоба на премиера Борисов, ще ги плати пак българският данъкоплатец.

Финансовият резултат на България от членството ни в Европейския съюз показва, че за този период българските граждани са загубили общо около 15 милиарда евро. Всички поети ангажименти на страната ни са над 7,5 милиарда евро (отделно са глобите, които ни е наложил Съда на ЕС). За същия период всички получени от България средства от Брюксел са около 4 милиарда евро. До днешна дата от Евросъюза продължават да ни глобяват за неизпълнение на клаузи по различни директиви.
Едва ли закъснялото уволнение на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев ще промени с каквото и да било поредната надвиснала над страната ни заплаха за санкция.
Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз, защото България не е спазила директиви, заложени в изискванията от Запада. Този път делото е заради нарушение на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар. Страната ни е извършила непълно транспортиране на енергия и поради този факт ЕК предлага да ни бъде наложена дневна глоба от 8448 евро за всяка частично изпълнена директива. А директивите, отнасящи се за страната ни, са две – за транспортиране на природен газ и за транспортиране на електроенергия, което прави обща глоба от 16 896 евро на ден. Тези средства ще бъдат плащани, докато правителството не се съобрази с европейското право. Всичко това става ясно от прессъобщение, изпратено до всички медии от Европейската комисия в края на миналата седмица.  По този начин

управляващите
глобяват българските данъкоплатци

защото на всички е ясно, че именно от  джоба на обикновените граждани ще бъдат „елегантно откраднати“ средствата, необходими както за тази, така и за всички останали санкции, наложени ни от Съда на ЕС.
Разбира се, нямаме право да се сърдим на „големите“ от Европейския съюз, защото те следват собствения си интерес да бъдат енергийно независими. Още през 2011 г. ръководители и представители на ЕС обявиха нуждата от завършване и изграждане на вътрешния енергиен пазар до 2014 г. „Своевременното и пълно прилагане на европейското законодателство за единния пазар на природен газ и електроенергия в националното право е от съществена важност за постигането на тази цел“, информираха тогава от Брюксел. „ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими“, заяви Гюнтер Йотингер, европейският комисар по въпросите на енергетиката.
При това положение, при този явен натиск от страна на ЕС за следване на разпоредбите им, защо българското правителство си позволява да не изпълнява наложените на България директиви? Така или иначе сме вече в кюпа и ни третират като колония на Германия и Франция, защо управляващите показват нехайство, което води до санкции, касаещи най-вече народа? Защото истината е, че именно

българският народ
 ще изгладува
всички глоби

които Съдът на ЕС ни налага… А тези дела не са никак малко.
Доказателство за това са извършените преди седмица пет наказателни процедури за един ден на Европейската комисия срещу България – две в областта на енергетиката, две в околната среда и една при конкуренцията. Това е равносметката от публикувания на 25 януари пакет с процедури на Брюксел, в който страната е „шампион“ с най-много отправена критика. Заедно с неизпълнението на енергийните директиви, едно от най-сериозните нарушения е свързано с нашумялата наскоро кампания за цифровизация. Брюксел установи, че следваната от България процедура по издаване на разрешения за цифровия радиочестотен спектър се е основавала на прекалено ограничителни условия, което е довело до изключването на потенциални кандидати от пазара.
Останалите две наказателни процедури срещу България са свързани с опазване на околната среда. Еврокомисията призова страната ни да се заеме незабавно с мръсния си въздух, като такива предупреждения имат още 16 държави от ЕС. Качеството на атмосферния въздух е влошено в много държави от ЕС, въпреки задължението на правителствата, съобщи Европейската комисия. Тези констатации са направени след извършени измервания на въздуха във всяка една от страните. Проблемът касае фините прахови частици, които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Лошото качество на въздуха е резултат от пътното движение, промишлената дейност и отоплението на сградите, се казва в становището на Комисията.
Припомняме, че от влизането на България в ЕС, държавата ни е претърпяла много присъди от Съда на Европа. През 2009 г. ЕК заведе иск за

15 200 евро
дневна санкция
за боклука на Бойко

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България през ноември 2012 г. за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров – Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., когато самият Бойко  Борисов беше главен секретар на МВР. Държавата ни беше осъдена да заплати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата плати и 4 684 евро на адвокатите по делото. Европа осъди България и за нечовешко забавяне на заплати.
Деветима работници от фалиралата рафинерия „Плама“ в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. За това държавният бюджет олекна с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски през юли миналата година. Държавата ни бе осъдена и за незаконно подслушване. Правителството бе заставено от Европейския съд да обезщети ищеца Александър Савов и семейството му с 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски.
Може би най-покъртителната присъда за България обаче беше през април 2012 г., когато се оказа, че ЕС ни съди за нещастните ни кокошки. Държавата за пореден път не беше спазила европейска директива – този път за хуманно отношение към носачките… Да не говорим за всичките евросредства към България, които бяха спрени от страна на Европейския съюз. Излиза, че е истина това, което единствена партия АТАКА се осмелява да каже в прав текст – че България е на „минус“ от членството си в ЕС, защото на практика ние сме дали повече средства чрез вноски и различни глоби, отколкото сме взели по европрограми и финансирания.
Предлаганите санкции от ЕК са съобразени с продължителността и тежестта на нарушенията. В случай на положително решение на Съда на ЕС дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на пренасянето на директивата в националното законодателство. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда на ЕС. Въпреки всичко, сигурно е едно – ако правителството ни не се задейства да изпълнява препоръките на Европейския съюз, българските граждани ще бъдат заставени да плащат от джоба си за некадърното управление на ГЕРБ.

*Базовите данните, които представяме са взети от НСИ, Министерство на финансите, Евростат и страницата на Европейската комисия.

 

Завеждат иск и заради мултиплексите

Комисията е установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което е довело до изключването на потенциални кандидати.

 

Европейската комисия реши да заведе иск срещу България пред Съда на ЕС заради неправомерно предоставяне на разрешения за цифрово наземно радиотелевизионно разпръскване. Комисията установи, че следваната от България процедура се основава на условия, ограничаващи по непропорционален начин предоставянето на разрешения за ползване, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това пречи на конкуренцията на бъдещия пазар на инфраструктурата за цифровата наземна телевизия в България (DTT) и нарушава приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.
Ефикасното преразпределяне на радиочестотния спектър в резултат на прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване е част от целите на политиката на ЕС по програмата в областта на цифровите технологии.
За да се гарантира, че този процес води до навлизането на нови участници, способни да засилят конкуренцията на пазара и да осигурят по-богат избор за зрителите, Брюксел прие норми за разпределяне на този допълнителен капацитет на радиочестотния спектър. Те изискват разпределянето на радиочестотния спектър да се извършва според открити, прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални критерии.
Еврокомисията смята, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това в нарушение на три директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

 

Предупредиха ни да не замърсяваме въздуха

Европейската комисия изразява загриженост, че България все още не спазва таваните за емисии на серен диоксид, азотен оксид и прах от промишлени предприятия

 

ЕК официално предупреди България за лошото качество на въздуха, съобщиха от представителството на Комисията в София на 24 януари.
В общо три страни – България, Латвия и Словения, въздухът е по-мръсен от допустимото, въпреки задължението на правителствата да осигурят добро качество на въздуха за гражданите. Затова тези страни са призовани да вземат незабавни мерки за разрешаване на проблема. Главната причина за притесненията е наличието на най-вредните миниатюрни частици, известни като ФПЧ10. Те могат да доведат до дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. ФПЧ10-частиците се причиняват от пътното движение, промишлената дейност и отоплението на сградите. Като цяло, качеството на въздуха е влошено в много държави от ЕС. Положението е толкова сериозно, че Комисията ще предприеме действия срещу 17 държави. Според последните изследвания 56 % от европейците считат, че качеството на въздуха се е влошило през последните 10 години.