|

Патриоти запалиха чучелото на министър Добрев пред ДКЕВР

Ако ЧЕЗ не изчезне, да изчезва Борисов, скандираха гневните от високите сметки за ток граждани

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви пред протестиращите в София, че чуждите монополисти, които години наред ограбват българите, трябва да бъдат изгонени незабавно от страната.

 

Стотици националисти гневни от високите сметки за ток излязоха на мащабен протест пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник. Те твърдо отказаха да плащат фалшивите фактури и да вярват на лъжите на чуждите монополисти. Протестът бе организиран от АТАКА и ВМРО, а към него се включиха и десетки хора, които категорично заявиха, че не са политически обвързани, а са там, защото не са съгласни с високите сметки, които трябва да плащат на монополистите. Разгневените патриоти издигнаха чучело с образа на енергийния министър Делян Добрев. Под неговата снимка беше изписано „Слуга на монополите“. Гражданите замерваха чучелото с домати, а в края на протеста го запалиха пред сградата на ДКЕВР.
„Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти“ беше един от плакатите, които носеха недоволните. От друг пък се четеше: „Одържавяване! Не грабеж и мизерия! Човешки живот за народа“.
Участниците на митинга пред ДКЕВР изгориха чучелата на финансовия министър Симеон Дянков и на икономическия – Делян Добрев.

Протестиращите настояваха за национализация на ЕРП-тата, както и за съд на виновниците за създаването на монополите в сектора. „Не само оставка, а съд за виновните, защото те откраднаха милиарди на нашия гръб“, призова лидерът на АТАКА Волен Сидеров на протеста. Той обясни, че само за 2011 г. приходите от продажби на трите дружества ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про са 3, 8 млрд. лв., позовавайки се на официалния доклад на НЕК. „Направете сметка колко милиарди са откраднати от българите и са изнесени навън до този момент“, каза Сидеров.
„Ние българските патриоти искаме още сега правителството да прекрати договорите с ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про, да върне Енергото в български държавни ръце и цените на тока да бъдат регулирани според покупателните способности на българите, а не според алчността на разни мафиоти. НЕК купува за 4,5 стотинки киловатчас тока от АЕЦ „Козлодуй“ и сега го продава за 8 стотинки на ЧЕЗ, а тя ни го продава на нас за 18 стотинки. Това е  престъпна схема и тя трябва да се спре незабавно“, категоричен е Волен Сидеров.
Националистът показа пред протестиращите снимката на шефът на ЧЕЗ Петер Докладал, който получава месечна заплата от 100 000 лв. Информацията за крупната сума, която взема чехът, е от бивш ръководител в НЕК, уточни Сидеров и припомни, че през 2006 г. президентът Първанов дава орден „Стара планина“ на Докладал. Лидерът на АТАКА показа и снимка на Йорг Золфернер, шеф на австрийската фирма ЕВН, който по негови думи също получава 100 бона месечна заплата. „Не може такива хора да получават милиони, а на мен да ми се обажда бай Иван Тошев от Врачанско и да ми плаче, че взима 180 лева пенсия, а сметката му за ток е 106 лева и да ме пита: Какво да правя, да се обеся ли, да се удавя ли в Дунава?“, обясни още той.
Сидеров отправи остра критика към бившия премиер Сергей Станишев, който управлява 4 години страната и можеше да изгони ЕРП-тата, но не го направи, а днес лицемерно подкрепя протестиращите. „Сега чувам, че и Кунева, и нейните хора били съпричастни към протеста. А кой продаде БТК на тези мошеници? Правителството на Сакскобургготски, където беше министър Меглена Кунева-Пръмова. Не можем да забравим толкова бързо. Кунева продаде АЕЦ „Козлодуй“, продаде българското Енерго на ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН, а сега била съпричастна. Затвор за такива хора, а не политическа кариера“, категоричен е Сидеров и допълни, че всички, които гласуват за Костов, Кунева, Станишев и Борисов значи са мазохисти и обичат да са ограбвани.
Той призова на власт да дойде национално отговорно правителство, което без да се колебае да изгони тези мошеници и да върне парите на България при българите. „Тогава ще видим, че можем да си вдигнем пенсиите и заплатите, колкото са в Европа. Да изгоним крадците и да спрем теча на милиарди от страната ни“, апелира Сидеров. Той обеща, че ако има властта, първото, което ще направи е да скъса договорите с ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про. „Изгонвам ги от България с един мощен, патриотичен шут и нищо не може да ме спре“, закани се лидерът на АТАКА.
След изказването на националиста вдигналите се на бунт срещу неоправдано високите сметки за ток скандираха мощно за оставката на министър Добрев и премиера Борисов. Те разпънаха над 10 метров национален флаг пред сградата на ДКЕВР. Съпричастие към скандиращите хора изразиха и преминаващите автомобили, които надува клаксони.
Пред репортер на в. „Атака“ се оплака 75-годишен мъж, който е получил за последния месец 440 лв. сметка за ток, а по негови думи реално не е изразходил за повече от 40 лв. „Пенсията ми е малка и сега ще събирам някак си пари да го платя“, сподели  възрастният мъж. Друг протестиращ – 76-годишния Коста, разказа пред „Атака“, че декемврийската му сметка е 194 лв. „Това е ненормално, та аз вземам пенсия малко над 200 лв. Сега ще разчитам на дъщеря ми да го плати, защото аз не мога“, сподели пенсионерът.
На протестът националистите запалиха факли и пиратки под прозорците на ДКЕВР. „Протестите не се изчерпват, докато не изпълнят исканията ни“, закани се Ангел Джамбазки от ВМРО.