|

Проф. Станислав Станилов: Изтече времето на ГЕРБ за промени в образованието

Корупцията във фонд „Научни изследвания“ взриви търпението на обществото

Маргарита ВЪРБАНОВА

ВИЗИТКА

Проф. Станислав Станилов е роден на 9 септември 1943 г. в Габрово. Завършил е Априловската гимназия и специалност „История“ във Великотърновския университет. Той е един от безспорните авторитети в областта на историята на Първата българска държава. Автор е на 9 книги и на много научни публикации. Владее немски и руски език, ползва френски. Депутат от АТАКА в 40-ото и 41-вото НС, зам.-председател на ПГ АТАКА. Член на комисиите по образование и здравеопазване.

- Проф. Станилов, защо премиерът Борисов точно сега поиска оставката на министър Сергей Игнатов? Протестите на учените ли го уплашиха?
- От една страна учените използваха възможността за натиск, от друга страна преля търпението на всички. Но по-важното е, че золумите, които направи Игнатов, не могат да се поправят. Колкото до Борисов, той сега бяга пред вятъра – с фонд „Научни изследвания“, затова е наредил на Инспекторати на МС да проверява и да не скрива нищо. Истинска ревизия обаче, която трябва е от учени-експерти, не е правена никога и едва ли ще се направи.
- Ще поиска ли АТАКА отговорност и от Симеон Дянков като вицепремиер, отговарящ за образованието, заради нарушаване стратегията на научните изследвания?
- Стратегията я нарушава политиката на правителство, а не хайдуклушки золуми като тези на министъра. Там се манипулира с рецензенти, с оценки, с административни мерки и прочее. Всеки закон е инструмент, но зависи в какви ръце ще попадне. Законът може да е много добър инструмент, но попаднал в лоши ръце, той се превръща в лошо оръжие.
- Как ще коментирате един от примерите за корупция, посочени от учените – че фирма на преподавател в НБУ е спечелила 300 000 лева, за да проучва нагласите на общественото мнение за музейната дейност?
- Това е наистина някаква измама, която аз не мога да си я обясня. Не е сигурно, че това е наука. И второ, трябва да се знае коя е фирмата, има ли такава дейност. Тази фирма трябва да има научна база и следва да се види самият проект, защото ме съмнява, че там наука няма. Изследователска наука – хуманитарна или природна няма.
- Протежирана ли е била според вас корупцията във фонда от самия министър?
- Не знам дали е протежирана, но за да се протежира, се изисква сериозна организация и тук явно организация има. Работата на образователната комисия беше да проучи има ли корупция във фонд „Научни изследвания“. Изслушването на учените и на министъра предизвика огромен скандал. Накрая явно премиерът се уплаши и махна Сергей Игнатов. В крайна сметка за всичко е виновен Борисов, който търпя Игнатов четири години, без последният да мръдне нищо в образованието и науката. Да припомня, че с протекцията на Игнатов се откри университетът в Перник и сега там нищо не върви. Такъв е резултатът от дейността му.
- Как ще коментирате войната на министър Игнатов срещу БАН?
- Войната на министър Игнатов срещу БАН е война на соросианци, те просто воюват срещу всички фундаментални институции. Тяхната цел е разгром на добре организираното научно общество в дадена държава. Има страни, в които самите академични изследователски институции са на много високо ниво и това пречи на големите корпорации, особено в САЩ. Оттам идва стремежът да се премахнат тези институции, които вършат фундаментална изследователска работа, за да могат тези способни хора да напуснат институтите и да работят за НАТО. Това е нещо подобно като кръвния данък.
- Какъв беше „приносът“ на Игнатов за провала на Закона за българския език и на Закона за развитие на академичния състав ?
- Председателят на комисията по образование и наука Огнян Стоичков разговаря с премиера Борисов за Закона за българския език и успя да го убеди, че това е добър закон. Премиерът звъннал пред Стоичков на Игнатов и му казал, че проектозаконът на АТАКА е добър. Игнатов отвърнал: „Те са подкупили директора на Института за български език, за да ги  подкрепи.“ Още тогава Игнатов е бил категорично против и това оказа пряко влияние на ПГ на ГЕРБ. Заслуга на Игнатов е и този изключително калпав Закон за развитие на академичния състав, който парламентът прие. Там има големи противоречия, като например това, че протестът срещу една или друга академична степен или длъжност отива в съда. В никоя държава няма такова нещо, винаги има апелационни институции, каквато беше Висшата атестационна комисия. В никоя държава съдът не дава мнение кой е учен и кой не е учен.
- Какви най-големи поразии нанесе Сергей Игнатов на висшето образование?
- Това, че нищо не направи и че оставя висшето образование в същото тежко състояние, в което си беше. Никакви реформи, всичко е застинало, всичко е изоставено и се разпада. Това, което вкара в Закона за висшето образование е франчайзинг, т.е. публично-частното партньорство. То бе отменено през 2003 г., тъй като се беше развило като голяма корупция. Тогава АТАКА остро протестира срещу тази корупция. Това остава след Игнатов – едно измамничество, лъжи и инсинуации, които човек се уморява даже и да ги следи.
- Какво може да се поправи в проектозакона за средното образование, който сега се обсъжда в НС?
- Съмнявам се дали управляващите ще искат да го поправят. АТАКА настоява за въвеждане на вероучение, за изучаване на православните ценности, но управляващото мнозинство е против, което също е заслуга на Сергей Игнатов. Негова лична заслуга е и финансирането на частните детски градини и училища от държавата.
- Ще промени ли нещо в политиката на това правителство оставката на Сергей Игнатов?
- Няма да промени абсолютно нищо. Това правителство няма време да се променя. Когото и да сложат на мястото на Игнатов, каквото и да се опита той да направи, няма да е в състояние да направи нищо, тъй като няма време за никакви промени. Тоест махането на министъра е абсолютно без полза.