|

Учените искат Воденичаров да си ходи, уличават го в корупция

С викове „Мафия“ и „Оставка“ започна министерстването на Воденичаров.

 

Новият образователен министър Стефан Воденичаров не оправда очакванията на научната общност да спре корупцията във фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), въпреки обещанията си за радикални и бързи мерки. С викове „Оставка“ и „Мафия“ учени отново протестираха под прозорците на премиера Борисов.
Напрежението около фонд „Научни изследвания“ продължава. Учени настояват да бъде анулирана цялата конкурсна сесия на фонда, по която бяха одобрени и финансирани 95 проекта за 14,8 млн. лв. Воденичаров призна безпомощността си: „В момента това е невъзможно.“ Той бил касирал избора на проекти по две научни направления, но едва сега съобщи, че „другите сесии не бива да бъдат закривани, докато не минат през рецензенти.“ Тогава щяло да стане ясно дали има нещо нередно. С аргумента „държавата затваря очи пред корупцията“ учените настояват за оставката и на Воденичаров. Според тях той не се е справил със ситуацията, а освен това също трябвало да връща пари, взети от фонда. Воденичаров дължал на ФНИ 110 000 лева – неправомерно раздадени по негови проекти.
Припомняме, че АТАКА не подкре
пи избора на Воденичаров за министър. Националистите поискаха вероучението да стане задължителен предмет за българските училища, ангажимент, който той не пое.