|

АТАКА и протестиращите с едни и същи искания

Зам.-председателят на НС Павел Шопов призова хората да не спират с протестите, за да не бъдат излъгани за пореден път

Полина НАЙДЕНОВА

АТАКА Пловдив на протест пред сградата на монополиста ЕВН.

АTAKA организира пореден протест срещу енергийните монополи пред централния офис на ЕВН в центъра на Пловдив в понеделник. Начело на протеста застана зам.-председателят на Нaродното събрание и депутат от АТАКА Павел Шопов. За пореден път националистите призоваха да изгоним ЕРП от България. Протестът беше открит от областния координатор на партията в Пловдив Гален Монев, който припомни, че от 8 години АТАКА настоява за тяхната национализация. Събралите се десетки пловдивчани   поискаха президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, което незабавно да отнеме лицензите на ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН. Протестиращите са категорични, че ще поискат оставката на държавния глава, ако той продължи да лансира идеята си за приватизация на НЕК.
„Не може австрийският дерибей -шефът на ЕВН, който тук властва, да получава заплата 70 000 лв. при положение, че минималната заплата в България е 310 лева“, заяви един от протестиращите. „Предлагат ни разсрочено плащане ли? Не – благодарим! Пазарлъците в парламента – не при нас“, допълни друг протестиращ.

Депутатът Павел Шопов изреди точките на АТАКА, които се препокриват с исканията на протестиращите.

 

Пред събралите се медии на протеста Павел Шопов отбеляза, че исканията на протестиращите от гражданските организации съвпадат изцяло с програмата на АТАКА. „Тези точки, с които АТАКА започна от 2005 г. и с които пробихме крепостта на мафията на политическата сцена, се препокриват с формулираните 7 искания на протестиращите в различните градове“, заяви депутатът от АТАКА. Той призова хората да не спират да протестират и да не позволяват да ги излъжат за пореден път. „Сега натискът трябва  да бъде насочен към Росен Плевнелиев. Тези стотици хиляди млади българи да не бъдат излъгани, както бяхме излъгани ние преди 20 и няколко години“, каза още Шопов и посъветва президентът да не отбива номера с изпълняване формално конституционните си задължения по чл. 99 от Конституцията (за съставяне на служебен кабинет бел.р.). „Служебното правителство трябва да бъде с ясна програма, в която да бъде указано какво точно ще бъде свършено“, смята още Павел Шопов. По думите му освен отнеме лицензите на ЕРП-та и тяхното одържавяване, служебното правителство трябва да  направи много сериозна проверка на виновниците, специално в областта на електроразпределението и енергийната мафия.
Припомняме, че миналата седмица след провелите се политически консултации в президентството журналист на в. „Атака“ зададе въпрос на Плевнелиев дали ще изиска ревизия от новия кабинет за управлението на ГЕРБ. Плевнелиев обаче избяга от въпроса и отклони темата, след което микрофонът на представителя на в. „Атака“ беше изключен от пиарите на президента.
Шопов настоява в служебното правителство да има представители на гражданските комитети и на протестиращите. „Разбира се много трудно е да бъдат идентифицирани най-подходящите хора, но това е отговорността на президента“, допълни зам.-председателят на парламента и изрази дълбоки съмнения, че Плевнелиев ще го направи, като се има предвид контрола от ГЕРБ, който продължава върху него.
Протестиращите в Пловдив заключиха, че докато не падне цената на тока, те бъдат на улицата.

 

24 февруари: Пловдивчанин показно изгори Конституцията

Над 15 хиляди души се включиха и в националния протест срещу монополиста EVN в Пловдив в края на миналата седмица. Недоволните граждани се събраха пред Централна поща, а към тях се присъединиха и студентите, чийто протест започна по-рано пред сградата на Ректората на Пловдивския университет. Колоната, към която непрекъснато се присъединяваха нови потоци от разгневени пловдивчани, се изтегли по главната улица и достигна крайната си точка – централата на EVN. Шествието се движеше по улиците на града под тепетата със звукови сирени, освирквания, скандирания, революционни песни и рецитиране на стихове на Вазов. Пред ЕВН заваляха мощни освирквания и викове „Мафия“ и „Вън!“. Шествието блокира движението по бул. „6-ти септември“. По време на протеста пловдивчанин изгори демонстративно конституцията на Република България под предлог, че тя не защитава правата на гражданите, а само правата на богатите.