|

Бедна България издържа богатите САЩ, Саудитска Арабия, Корея и Австрия

Чужди корпоративни вампири изсмукват икономиката и държавата

Магдалена ТАШЕВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бордът на директорите на ACWA Power. Тези саудитски милионери българите издържат с цени от 800 лв/МВтч.

Шефът на ДКЕВР Атанас Семерджиев си отиде, след като АТАКА поиска оставката му, сега наред е Михаил Андонов, шеф на БЕХ. Но докато още и още българи се заливат с бензин и се запалват от отчаянието, до което ги доведе кабинетът „Борисов“, из кулоарите на властта бе тихомълком уреден още един енергиен гешефт.
На 14 март „Капитал дейли“ обяви „Първа победа за зелените централи!“, явно предвкусвайки още победи в бъдеще. Изданието на „зеления“ олигарх Иво Прокопиев имаше предвид това, че съдът е отменил решението на ДКЕВР, с което „незаконно“ се изземват приходи на соларните централи под формата на такси за достъп до мрежата.
Собствениците на фотоволтаичните паркове осъдиха ДКЕВР, която, според „Капитал“, им е дала тарифа за изкупуване на тока от 792.89 лв. на мегаватчас. От тази огромна сума (близо 800 лв), те трябваше да отделят между 145 и 220 лв под формата на такса за „достъп до мрежата“. Тези пари трябваше да спасят от фалит разорените БЕХ и НЕК, принудени от последните промени в закона за ВЕИ, приети през 2011 г. и 2012 г., да изкупуват 100% произведения от въртоците и „слънчевите“ панели ток. Поправките въведоха и фиксирана твърда тарифа за изкупуване на „алтернативната“ енергия за срок от 20 години.
Тази тарифа се определя от назначаваната от Министерския съвет ДКЕВР, наричаща се кой знае защо „държавен регулатор“ (може би защото регулира постъпателното ограбване на българската икономика).
ДКЕВР определя и нормата на възвръщаемост на капитала за всеки от собствениците на генерационни мощности.
Как, по каква методика или формула ДКЕВР определя тези тарифи и нормата на възвръщаемост?
В. „Атака“ потърси за информация по въпроса завеждащата връзките с обществеността на комисията Ралица Стоянова. Методиката не е публично достъпна, каза г-жа Стоянова. От отговора не ни стана съвсем ясно дали изобщо има методика. Най-вероятно не. Според експерти, запознати с управлението на българската енергетика, ако има методика, тя е „разходоориентирана“, т.е. всеки продавач на електроенергия „защитава“ разходите си пред ДКЕВР и накрая нейният председател (Шушулов, Семерджиев, Харитонова) трябва да каже признава ли ги, или не ги признава.
Ама, чакайте, какви разходи може да прави един собственик на соларен парк, за да иска толкова огромни суми за 1МВт и непрекъснато да отчита растяща себестойност?! Соларните паркове нямат разходи за гориво и всяко увеличение на електропроизводството им става за сметка на слънчевата енергия. За да се произведе 1 киловат ток от слънцето е необходимо да се разгърнат слънчеви колектори на площ от 1 дка, а за 1 мегават – 1000 дка.
Преведено на човешки език това означава, че размерът на преференциалните тарифи се диктува от размера на подкупите, които съответната фирма-производител, например американската AES, налее в банковите сметки на членовете на ДКЕВР и управляващата партия, която е назначила своите хора в тази комисия.

14 декември 2010 г. Корейците „подаряват“ на Борисов 1 милион лв срещу възможността да източват милиарди от българските потребители на ‘слънчев“ ток в продължение на 20 години.

Това е и причината делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общия енергиен микс, който потребителите плащат, да скочи над 100 пъти само в първите 3 години от управлението на Бойко Борисов.
Фактите показват, че от 2007 до 2010 г. в България е имало едва 28 мегавата фотоволтаични мощности, а в края на 2011 г. те са вече 120 мегавата. Бумът настъпва през 2012 г., когато те са вече около 250, с перспектива да стигнат до 450 МВт според издадените лицензи.
Известно е, че Брюксел е поискал делът на ВЕИ в общото потребление да достигне 16% през 2020 г. Към началото на 2013 г. този процент е надминат.
Кои са тарикатите, за чиито интереси работеше кабинетът „Борисов“? .
Най-популярни сред тях са, естествено, Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Николай Вълканов и др. (Виж карето на стр. 8). Включването на изменника на АТАКА Камен Петков като акционер на фотоволтаичен парк „Солар Вълчедръм“ и „награждаването“ му с банков кредит от над 7 милиона лв веднага след като напусна парламентарната група на партията в края на 2010 г., показа, че ВЕИ-бизнесът е употребяван от управляващата ГЕРБ като инструмент на политическата корупция.
Но истината е още по-жестока.
Най-големият фотоволтаичен парк в България и на Балканите е собственост на консорциум между саудитския енергиен оператор ACWA Power, саудитския фонд First Reserve и турския вакъф Crescent Capital („Полумесец капитал“ – в превод). Той е разположен върху 1000 дка обработваема земя край село Караджалово, на 9 км от Първомай.
Понеже предоставянето на собственост от такъв характер на шариатския режим в Рияд е крещящ пробив в националната сигурност на България, сделката мина през 3 ръце. Ако уахабитите и техните турски съидейници от Crescent Capital бяха поискали директно от правителството на ГЕРБ 1000 декара в златна Тракия, край Пловдив, българското обществено мнение можеше да осуети сделката – държавната измяна би била прекалено явна. Затова е направено друго. Фотоволтаиците са изградени от американския „инвеститор“ SunEdison. Никой не би имал нещо против американски „инвеститори“, нали?

Борисов открива поредната централа на AES. Отдясно наляво: мениджърът на централата Рой Рийд, Бойко Борисов, Трайчо Трайков, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и президентът на AES Пол Ханрахан. 

Паркът работи с мощност  60.2 мегаватпика (MWp), с над 215 000 модула SUNTECH, JASolar, Astronergy, с мощности 275Wp, 280Wp и 285Wp. Инверторите са марка Bonifiglioli, съобщиха медиите през пролетта на 2012 г. Три месеца след като започна да продава на НЕК своя ток по 800 лв/МВТч, паркът бе продаден на мистериозен „инвеститор“, в който влизаха граждани  от Шри Ланка, Индия, Пакистан и САЩ. Според „Kaпитал daily“ от 8 юли 2012 г. това са лицата  Ричард Томас Робъртс, Ади Джоузеф Блум, Абид Хюсен Малик, Сунтаресан Падманатан и Раджит Нанда.
Малко по-късно те продават собствеността си на саудитско-турския консорциум.
На 3 юни 2011 г. медиите съобщиха, че официално стартира търговската дейност на американската ТЕЦ „AES Гълъбово“. Лентата на площадката на централата прерязаха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, президентът на AES Пол Ханрахан, изпълнителният директор на AES-България Питър Литгоу и мениджърът на централата Рой Рийд. От снимката струи братска дружба, жизнено необходима на управляващия Борисов както слънцето и въздуха на всяко живо същество. Защо да се чудим, че Литгоу (спряган днес за кукловод на президента Плевнелиев), е получил разрешение да ни продава ток от слънце и въздух на цени, 20 пъти по-високи от ядрения ток на Козлодуй?
Защото АES притежава и фотоволтаичния парк „Калипетрово“ до Силистра с обща инсталирана мощност 3.9 Mwp върху 100 декара.
Има и дъщерно дружество – „AES Гео Енерджи“, което изгради до Каварна най-голямата вятърна централа у нас.
Когато през 2010 г. AES се сдоби със земята в граничната зона при Силистра, кметът на града отправи гореща молба към управляващите да променят българските закони както искат американците, та белким в града се появи нещо като инвеститорска дейност! Унижението на българите от този край е запечатано в местното издание „Паралел 44″ от 29 юли 2010 г. Американците обещали на кмета Иво Андонов да изградят детска градина и „зелено училище“ край резервата Сребърна, но само след като проектът стартира. „Това са социални придобивки, от които Силистра има голяма нужда“, каза Андонов. Цялата слънчева централа щяла да се разпростира върху 2000 декара, в които влиза бившето гражданско летище на Силистра. „Кметът Антонов изрази надежда, че исканите от американците промени в съответното законодателство ще бъдат направени, за да може да се осъществи инвестицията в Силистра. Според Андонов, ако това не стане, американците щели да се демотивират“, писа изданието.
Вятърният парк „Свети Никола“ край Каварна бе открит на 6 октомври 2009 г. лично от тогавашния премиер Бойко Борисов и министър Трайчо Трайков. Той е собственост на AES GEO Energy – компания между АЕS и българо-германската GEO POWER. „С присъединяването му към националната електроенергийна система ветроенергийните мощности на България ще се удвоят от 159 MW на 330 MW.
Централата има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно. Енергията й ще се изкупува от НЕК съгласно последните изменения в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата“, отбеляза тогава пресслужбата на МС.
И като казахме Трайчо Трайков, стигаме до енергийния вампир ЕВН, който му осигури министерското кресло в кабинета „Борисов“.
Освен ЕРП-то в централна България, ЕВН притежава и три парка -два „слънчеви“ и един вятърен, построени през 2009 г. Първият им слънчев парк е край с. Блатец, Сливенско. Вторият е върху 80 дка от землището на с. Тръстиково, Бургаско. Строи ги „Натуркрафт“ ЕООД – дружество от групата на ЕVN, създадено специално да източва милиони от България чрез смукалото „зелена енергия“. Вятърният парк на ЕВН пък е край Българево, Каварна.
Държавната компания КOSEP на Република Корея също изгради не един, а цели два „слънчеви“ парка в България. Зер, къде по света ще намериш друго правителство, което с такава готовност унищожава собствения си народ и икономика? Къде по света ще намериш друга страна, в която хората, вместо да подпалят „слънчевите“ паркове, се поливат с бензин и се самоизгарят от безизходица и отчаяние?
В корейския случай стана нещо любопитно. Изграждането на първия парк започна през август 2010 г. Изведнъж обаче, 5 месеца по-късно, когато строителството беше напреднало, корейците връчиха на Борисов един чек за 1 милион лв. Ей-така, от добро сърце и понеже 1 милион лв. са им излишни. Подкупът бе връчен официално, пред камерите, от господин Кий Хьок Чой, президента на компания SDN Company Ltd., която сглобяваше панелите.
„Президентът на корейската компания връчи символично на министър-председателя Борисов чек на стойност 1 млн. лева, като част от програмата на фирмата за корпоративна социална отговорност. Дарението ще бъде предоставено на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като точното предназначение на сумата ще се определи от експерти на институцията (т.е. от Трайчо Трайков- б.а.) и представители на корейската компания“, съобщиха от правителствената пресслужба на 14 декември 2010 г.
На срещата в МС представители на KOSEP, Korea South-East power Co., Korea Trade Insurance Corporation и SDN Company Ltd запознаха премиера  с проекта си за изграждане на фотоволтаични паркове със собствена подстанция и 4.7-километров електропровод в с. Самоводене, общ. Велико Търново и гр. Златарица.
По време на разговорите корейците са уведомили Борисов, че имат намерение да строят още ВЕИ, след което да „защитят“ пред ДКЕВР разходи за 500 млн. евро.
И тъй, собственици на фотоволтаични и ветрени паркове в България са фирми от Саудитска Арабия, САЩ, Република Корея и Австрия. Оказва се, че бедният българин издържа богатите саудитци, американци, корейци, австрийци и засега няма сила, която да спаси народа ни от това робство. И това ще продължава още 20 години! През това време българите са напълно свободни да се самоубиват с огън в знак на протест, ако желаят. Щом трябва, и министър-председателите могат да си подават оставките, и правителства да се сменят, но схемата на източване не може да се пипа! Тя е неприкосновена.
И ще остане такава, докато не се сетим, че вместо себе си, можем да залеем с бензин панелите и перките. Те горят прекрасно, както показа един инцидент със саудитския парк край Караджалово на 29 май 2012 г.

 

Докога ще пием зловещия коктейл на енергийната мафия?

Петър Герасимов*

Соларният парк на австрийската ЕВН край бургаското село Тръстиково.

 

Знаете ли колко енергия за един час произвежда АЕЦ „Козлодуй“? Две хиляди мегавата. А основно ремонтираните от американци ТЕЦ-ове в“Марица Изток“? Хиляда и шестотин мегавата. А комплексите на т.н. възобновяема енергия  (фотоволтаични „слънчеви“ панели, ветрови генератори и т.н.)? Хиляда мегавата.
А на какви цени се продава въпросната енергия?
От тези 5 цени службата със странното име ДКEВР, ръководена доскоро от един лъжлив брадатко, който сега е следствен, формулира обща цена за нашия български ток. Тази цена се нарича МИКС (на български – смес) и е далеч по-висока от тази на родния АЕЦ „Козлодуй“ и малко по-ниска от зашеметяващата „слънчева“ енергия от по 800 лв. Между другото, в Бразилия същата еко-енергия струва 50 долара (75 лева) за мегаватчас.
А знаете ли кое е най-интересното в този микс, който ми прилича на отровен коктейл? От нашия АЕЦ може да изкупуваме евтина енергия, колкото реши ДKЕВР. Но от американските „Марици“ и от полетата с фотоелементи и вятърни перки трябва да се изкупи ЦЯЛОТО КОЛИЧЕСТВО! Независимо дали ни трябва или не. И то за цели 15 години напред.
Вярно, че Европейският съюз иска да развиваме екологичната електроенергия, но числото 1000 МВт от възобновяеми източници трябваше да бъде постигнато едва през 2020 г. А нашите управници побързаха да го реализират още през миналата 2012 г. Цялото количество. Не ми се смята колко слънчеви часа има на ден, колко дни има в месеца и колко месеци – в годината. Според грубите  сметки  плащаме – щем не щем – около 1 милиард лева годишно или 15 млрд. за следващите 15 години. Красота. И то на чужди, офшорни и какви ли не други фирми, залепнали като пиявици по тъканта на България. Възниква естественият въпрос

Какво да се прави?
На първо четене – нищо. Защото, както призна и бившият премиер Борисов, подобни договори са направени така, че да защитават само правата на чуждите собственици, включително и „правото“ им да ни разоряват, а за нашата държава остават задълженията. И са допълнени с непосилно неустойки, в случай че някому дойде на ум да ги прекрати  преждевременно. Информирани източници от енергийните кръгове твърдят, че при подписване на подобни договори са хвърчали десетки милиони долари подкупи към джобовете на наши енергийни чиновници. И как не – става сума за милиарди печалба!
Ако към този зловещ коктейл се прибавят и кражбите на  е-ре-пе-тата, получаваме  мрачната картина, която вдигна цяла България на крак.
Само че, дори и да национализираме строените от нас и разпродадени на чужденци мощности, да премахнем въобще хитрините и печалбите на съществуващите ЕРП-та, цената на въпросната „смес“ ще остане все така страховита – далеч над възможностите на обеднелия, поставен в колониална зависимост българин.
Наскоро добре познат играч от енергийната мафия заяви (не съвсем уверено) пред една телевизия, че съществуващите споразумения с производителите на екологична енергия и американските чорбаджии на „Мариците“ биха могли да се предоговорят.
Хм, опитвали ли сте да вземете парче месо от зъбите на гладен звяр? Трудна работа…
Другата възможност е да се върнем с 200 години назад и по примера на Лудитското движение в Англия (когато работниците разбиват новите механизирани тъкачни станове, оставили ги без работа и хляб) да поизчупим стъклените панели и алуминиевите перки на новите „вятърни мелници“. Така де, защо ще хвърляме камъни по полицаите или по прозорците на разни учреждения? Както казва поговорката, камъкът си тежи на мястото. Чужденците ще нададат огромен вой, но ще си приберат парите от застрахователите.
И все пак начини трябва да има. На първо време всички наши хубостници, подписали заробващите енергийни договори, трябва да бъдат вкарани в затвора, а цялото им движимо и недвижимо имущество (и най-вече тлъстите банкови сметки зад граница) да бъде конфискувано.Така поне отчасти ще намалим загубата, защото вече се чу, че НЕК е теглил 500 милиона заем. За какво ли? За да компенсира за няколко месеца напред смешното 6 процентно намаление на тока. А освен това, опитни юристи могат да разгледат въпросните заробващи договори и да открият слабите места в тях. За да може да свалим поне с 50% чудовищната цена на еко-енергията, от която наистина скоро ще слънчасаме. И да се отървем от размерите на сегашния микс – зловещият коктейл на енергийната мафия.

*) Авторът е писател, журналист и главен редактор на списание „Прозорец към България“ (Window to Bulgaria), което излиза на български и английски език. Първите си разкази публикува през 1959 г. в списания „Родна реч“ и „Средношколско знаме“. Работил е в различни периодични издания – „Кооперативно село“, „Младеж“, „Отечество“ и др. След 1989 г. е основател на първите частни списания „Клуб М“ и „Лейди“.

 

“Зелените” олигарси на Борисов

За да се защитят от нападките на Борисов, че тройната коалиция е заробила България със закона за задължително изкупване на цялата произведена енергия от ВЕИ, миналата година БСП изнесе данни, според които най-облагодетелствани от грабежа, освен чуждите компании, са и олигарсите на ГЕРБ.
По време на управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ, отколкото, докато на власт е била тройната коалиция, обявиха червените на специална пресконференция на 17 август 2012 г . Този кръг от хора получава годишно над 70 млн. лева от ВЕИ мощности, които са свързали с мрежата на НЕК по време на управлението на ГЕРБ. В сектора има 30 основни играчи, но от БСП, кой знае защо, посочиха само 7:
1. Валентин Златев чрез „Лукойл Енерджи“ с годишни приходи от 17 – 18 млн. лв от ВЕИ.
2. Иво Прокопиев с приходи от 9.4 млн. лв годишно  от ВЕИ.
3. Николай Вълканов – 9.4 млн. лв годишно от ВЕИ.
4. Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.
5. Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, с 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.
6. Владимир Аличков, пряко свързан със зам.-министър Евелина Василева в МОСВ, взема 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.
7. Светослав Донев (свързан с Румяна Желева), получават годишно 4.6 млн. лв.
От БСП обявиха, че имат конкретни данни за това коя централа кога е била присъединена към мрежата на НЕК и при какви цени по договорите.
Най-фрапиращи са цифрите за присъединени соларни централи през регулаторния период 1 юли 2011 г. – 30 юни 2012 г. За въпросните 12 месеца са били пуснати в действие соларни паркове с обща мощност от 265 мегавата. Това според БСП ще доведе до увеличение на разходите за ток на българските потребители с около 300 милиона лева годишно и с 6 млрд. лева за целия срок на действие на централите.