|

Волен СИДЕРОВ: Да разбием колониалната схема, в която ни вкараха през 1997 година

Двадесетте принципа, с които АТАКА тръгна преди 8 години, са актуални и днес

Създал съм АТАКА преди 8 години с 20 принципа. Сега искам да ги припомня на всички наши съратници, учредители и на тези, които сега се присъединяват, на младите хора, които сега излизат да протестират и някои мислят, че откриват света, че историята започва от тях и имат искания, които са вече поставени. Само че те не го знаят, защото АТАКА беше затъмнена информационно и 8 години беше подлагана на пълен информационен геноцид. Затова днес има още хора, които не знаят за какво се борим. Ще ви прочета 20-те принципа на АТАКА, скъпи съратници, за да си спомним с какво тръгнахме и да видим колко то е още по-актуално днес, след 8 години и след два мандата, в които се изредиха тройна коалиция и единична коалиция – ГЕРБ плюс купени от ГЕРБ депутати.
Първи принцип – България е еднонационална монолитна държава, неподлежаща на разделяне по нито един от следните принципи – верски, етнически, културен. Различието по произход или вяра не може да се поставя над националната принадлежност. Който прави това, се самоотделя от българската нация и държава и не може да има никакви претенции към тях.
Втори принцип – Официалният език в България е българският и в националните медии, издържани от държавата, не може да има емисии на друг език. Тук отварям скоба, за да обясня как ме излъга Бойко Борисов през 2009 година и каза, че ще свали противозаконните новини на турски език от Канал 1. Това е държавната телевизия, за която всички ние плащаме. Всяка година те имат 100 милиона лева от държавния бюджет. 100 милиона лева получава БНТ от републиканския бюджет, от всички вас, от данъците ви. И не иска да свали антизаконните новини на турски. През 2009 година премиерът Борисов каза – да, добре, ще ги свалим. Застанах до него на пресконференция в Народното събрание, зарадвах се, че най-после една 4-5 годишна моя битка ще се увенчае с успех. И този едър, голям човек, дето имал черен пояс по карате (не знам дали и какво има), се огъна като сварен макарон пред натиска на ДПС и на турския посланик и даде заден ход.
Продължавам втората точка, вторият принцип на АТАКА – Забрана и ясни санкции за етнически партии и сепаратистки организации. Какво значи това? Значи ДПС вън от властта, забрана за етнорелигиозната партия ДПС, защото тя е такава от самото си създаване, тя винаги е показвала и е доказвала, че е такава и противоречи на конституционния текст, в който се казва, че не може да има такива партии. Всичко това се знае много добре от всички българи, но срещу ДПС никой не посмя досега да направи нищо, включително ГЕРБ, които само говореха, заканваха се срещу золумите на тройната коалиция, но не вкараха нито един депесарски министър в затвора.
Третият принцип на АТАКА – строги санкции за издевателство с български национални светини и хули срещу България. Сега всеки измекяр може да хули България, да се гаври със знамето, да се гаври с портрета на Левски, с портрета на светия цар Борис, разни циганета, разни измекярчета да се гаврят, да разрушават християнски гробища и никой нищо да не им прави. Ето това е днешното родоотстъпническо държавно управление на ГЕРБ.
Четвърти принцип на АТАКА – Здравето, социалната сигурност, образованието, духовният и материалният просперитет на българската нация са приоритет № 1 за държавната власт. Те стоят над влизането в политически, военни или други международни съюзи. 2005-та година, април месец, при учредяването на партията, аз създадох, написах и прочетох тези принципи пред Учредителното събрание. Здравето, социалната сигурност, образованието, духовният и материалният просперитет на нацията са над всичко останало. Нима сега това е така? Имаме случаи, в които заради отказ от медицински грижи, заради невъзможност да си купят лекарства, хора умират. Имаме случаи, в които не могат да отидат в болница, защото болницата е закрита. ГЕРБ затвори 16 болници през своето управление. Това е геноцид над българската нация. През управлението си ГЕРБ доуби българското здравеопазване.
Пети принцип на АТАКА – Българската държава е длъжна да осигурява здравето, социалната сигурност и условията за духовен и материален просперитет на всички българи с всички средства на държавната власт. Какво значи това? Сега казвам в синхрон с този принцип, повтарям от 4 години – увеличете доходите, направете пенсията минимум 500 лева (250 евро), защото минималната пенсия в европейските държави започва от 800-1000 евро. Дайте нашата поне да се приближи до дъното, не да бъде 15 пъти по-ниска. Герберите ми се смеят в лицето, депутатите милионери с имоти в чужбина, с яхтите, с огромните си луксозни коли. Те ми се смеят в лицето и викат – айде стига бе. Те се подиграват със собствения си народ и после казват, че съм бил популист, тези долнопробни демагози и българофоби, защото не искат да приложат това, за което се избрани.
Властта трябва да служи на народа – този принцип на АТАКА ако се спазваше, сега доходите на българите щяха да бъдат първа грижа. Когато си на власт, взимаш цялата документация на държавата и казваш – какво правим сега, в момента имаме минимална заплата 290 лв., я да видим колко са минималните заплати в Гърция, Кипър, Австрия, Белгия, Франция, Германия и т.н. Отваряме справките и виждаме Евростат – Германия минимална заплата 1500 евро, 1100 евро минимална заплата в Кипър, в Гърция – 800 евро, в България – 145 евро. При това положение какво бих направил аз като министър-председател? Веднага казвам – дайте ми справка за държавната администрация. Колко са харчовете по държавната администрация? 120 държавни агенции знаете ли какво вършат? Министерства, областни управи, топли места синекури, шуро-баджанаци, които са настанени там, секретарки, коли, салтанати, всичко това струва милиарди на година. Това трябва да се отреже моментално наполовина, даже 60%. И тогава ще се види, че изведнъж ще се освободят 3 млрд.лв. на година. Ето ви 3 милиарда, с които веднага можеш да удвоиш пенсиите. Само със съкращение на администрацията. Да не говорим за другите пари, които могат да дойдат от одържавяването на ЕРП-та, 3,8 милиарда е приходът от продажби на ток на трите дружества за 2011 година. 3 милиарда и 800 милиона лева и Дянков ми казва – ами няма откъде пари, Сидеров си говорел така. Говоря си така? Аз да имам възможност, ще ти покажа как. Но искам да имам възможност първо да ги наредя и да започне народен съд за всички тях. Защото иначе те продължават да бъдат нагли.

Стигам до шестия принцип от 20-те принципа на АТАКА, с които излязохме на политическата сцена. Този шести принцип казва – всеки български инвеститор, предприемач и производител е с предимство пред всеки чуждестранен до изравняване на стандарта на живот със средноевропейския. Българското производство, търговия и банки трябва да са в български ръце. Кой може да го опровергае и да каже, че това е остаряло? С този принцип аз излязох срещу всички любители на глобализацията, на тъй наречения либерален капитализъм и пазарна икономика, които продължават да пеят, че пазарът щял да уреди всичко. Има такива папагалчета и в българския парламент, чух го пак от Мартинчо Димитров, политическо недоразумение. Момчето иска да бъде лидер, а не е чул и не е разбрал какво говорят най-големите икономисти в момента в света – Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда за икономика за 2000-та година, Пол Кругман, лауреат на Нобелова награда по икономика за 2008 година. Ами те и двамата казаха, че либералната икономика се е провалила, че трябва повече държавна регулация. Те написаха отворено писмо на президента Обама, в което го съветват да въведе регулативни мерки, т.е. държавата да регулира повече пазара, защото пазарът така се е развихрил, че той докара кризата. И сега продължават разни недоразумения да повтарят, че либералната икономика ще спаси нещата, а не одържавяването на ЕРП-ата, защото това било комунизъм. А защо ги одържавиха и във Франция, и в Германия? Там водата, железниците, публичният сектор бяха приватизирани, след това ги върнаха обратно, защото видяха, че частният притежател не гони нищо друго освен печалба. Само че има сектори, в които печалбата не може да бъде водеща. Медицината не може да бъде базирана на печалба, защото тя е призвана да спасява човешки животи и да се грижи за здравето, тя не може да бъде комерсия, печалбарство. Трябва да имат субсидии. Зърнопроизводство, селско стопанство, навсякъде по света се субсидира от държавата, в Щатите най-много. Тук искат да се оправят нашите селскостопански производители кой както може. Това било либерален капитализъм – не, това е дивашки, варварски капитализъм, който ние искаме да прекратим, да върнем държавното регулиране.
Седма точка, вижте колко е актуална, 2004 година съм я писал: Данъците и доходите в България трябва да бъдат съобразени с възможностите и нуждите на българското население, а не с изискванията на МВФ и Световната банка. Това, което направиха през 1997 година, и то го направи служебният кабинет на Софиянски, беше да вкарат България в хомота на МВФ и Световната банка. Какво представляват Световната банка и МВФ? Ами, казва го бившият вицепрезидент на Световната банка, същият Джоузеф Стиглиц, когото цитирах преди малко. Той се оттегля от там и започва да критикува Световната банка и МВФ и пише такива дебели книги, има ги на книжния пазар и на български, може да ги прочетете, да ги видите. „Глобализацията и недоволните от нея“ се казва книгата. Стиглиц, бивш шеф на Световната банка казва – това са инструменти за колонизация на развиващи се държави. Аз, казва той, се уверих в това с очите си и оттогава водя борба срещу тях. Колонизация на развиващи се страни. В тази колонизация ни вкараха 1997 година и то, забележете, служебният кабинет на Софиянски. Ей сега пак готвят служебен кабинет, представете си той още в какво може да ни вкара. Тогавашният служебен кабинет на Софиянски подписа меморандум с МВФ, ония дойдоха и казаха – приватизирате всичко до край. А пък това, това и това, ще ви кажем кой точно ще го купи. И така дадоха на концесии и приватизираха без пари медодобивния комбинат в Пирдоп, златната кокошка на България беше дадена за 0 лева, защото тези 20-30 милиона долара, за които уж го продадоха, продукцията, която завари белгийската фирма „Юнион миниер“ там, струваше много повече, отколкото са дали. Ето това извършиха тези престъпници, които сега отново се нареждат и искат да участват в изборите – Костов, костовци, Мартинчо с него там и другите. Те искат пак да влязат в парламента – не, трябва да влязат в една друга сграда и тя се казва СЦЗ – Софийски централен затвор.
Осма точка: Приватизационните сделки подлежат на ревизия. Какво иска сега бунтуващият се народ, днес прочетох неговите искания в парламента – искат ревизия на сделките. Искат всички договори, приватизационните да бъдат изкарани на светло, прочетени, да се види кой е подписал тези неизгодни условия за България. Защото сега, когато ревем от ЕРП-ата, трябва да знаем, че те са получили баницата и я ядат, но кой им я даде такава? Даде им я правителството на Костов и на Божков, г-н 10%. След това им я даде това на Сакскобургготски, ония подготвиха сделката, тези я направиха. А в тази сделка пишеше „гарантирана печалба от 16%“. Ами при това положение как няма да сложиш на съд този, който е подписал сметката. При това положение те са предначертали високите сметки за ток още тогава, 2004 г., когато ги продадоха. Те са сложили вече за в бъдеще в тия сметки да ни ограбват.
Десетата точка – Генерален прочит на бюджетната схема и разпределението на бюджета в полза на българските граждани, а не на управленската върхушка, съкращаване на администрацията. Ето кога съм го записал още, нищо от това не се случи. А ГЕРБ, между другото обещаха съкращаване на администрацията, но вместо това я увеличиха, тя нарасна.
Единайсета точка – Програма за преодоляване на демографския срив. Още един гигантски проблем. Защото така ако продължава, след 10 години ще имаме преобладаващо може би мюсюлманско и циганско население и намаляващо българско. Преодоляване на демографския срив може да стане с преразглеждане на системата за социални плащания. Като министър-председател аз бих спрял веднага социалните плащания за циганското население, което няма право да ги получава. Няма право да ги взима, защото не работи, не плаща данъци, не плаща ток, не плаща вода, не си дава децата на училище и прибира само детски надбавки. Бих поощрявал семействата, в които родителите имат поне средно образование. Бих поощрявал студентски семейства не с 35 лева, а с 1000 лева, с 3000 лева на дете, само че ако те са студенти. Нека тогава, нямам нищо против, цигански семейства също да могат да ги получават, но родителите да бъдат студенти. А не да не си пращат децата на училище, нарочно да остават неграмотни, после да викат – няма какво да ядем. Как ще има какво да ядете, като не можете да свършите никаква работа, защото сте неграмотни и защото умишлено искате да сте неграмотни, че така ви е по-лесно. Сега в училищата отиват да бият учителките, които ги карат да си учат уроците.
Тринайсета точка от 20-те принципа се отнася до военния неутралитет. Тогава бяхме вече станали членове на НАТО, аз продължавам да твърдя, че членството ни в НАТО не донесе нищо на България, военната ни мощ се срина и в момента България е страна без армия, без отбранителна мощ и неспособна да отбие най-елементарно външно нападение. До това доведе членството ни в НАТО. Ако някой ми посочи някоя полза от НАТО, да заповяда, но много трябва да се напъне и пак нищо няма какво да измисли.
Четиринайсета точка – референдуми по всички важни въпроси, засягащи живота на поне 10% от нацията. Сега този референдум, който мина, беше измъчен референдум, направен по сакат закон, внесохме много поправки в него, не ги приеха, отхвърлиха ги. На власт, ако сме ние, ще променим закона така, че референдумите да бъдат свързани с всяко важно събитие за държавата. Искаме ли членство в НАТО, искаме ли в Евросъюза, искаме ли такава система на доходите, искаме ли индексация на доходите ежегодно.
Българската земеделска земя да не се продава на чужденци при никакви условия. Също точка в 20-те принципа на АТАКА.
Шестнайсета точка – Преразглеждане на затворените глави в преговорите с Евросъюза и предоговаряне на неизгодните за България клаузи. Отмяна на договора за затваряне на АЕЦ „Козлодуй“ – 2004 година съм го записал. Това остава актуално и до днес. Реакторите са абсолютно в ред, могат да работят още дълги години, бих ги отворил веднага като премиер и да видя тогава какво ще ми направят, ще ми бомбардират ли страната, какво ще ми направят? Ще изпратят НАТО ли срещу нас?
Прекратяване на българската зависимост от Международния валутен фонд и Световната банка, те ни налагат само ограничение, те ни наложиха задължението да затваряме болници и училища и да приватизираме безогледно всичко. Това беше план, наложен от МВФ и СБ. Договорните отношения с тях да бъдат прекратени, защото ние продължаваме да правим вноски над 800 милиона специални права за тираж (така се казва тази измислена валута), всяка година в МВФ, срещу което получаваме някакви заеми, които даже не влизат в България. Обаче срещу тези заеми се задължаваме да затваряме болници, училища, да режем публичната сфера и т.н.
И осемнайсета точка – Провеждане на операция „Чисти ръце“, разследване на криминално забогателите и всички сделки с участие на политици, както и сделките по външния дълг на Милен Велчев. Защото тази година януари платихме 2 млрд. лв. тихо и кротко, никой не разбра заради сделката на Милен Велчев. Аз тогава се изприщих да говоря като коментатор и казах, че тази сделка е престъпна, за затвора е, той смени брейди облигациите в еврооблигации.Това беше една неморална сделка и тези 2 милиарда да отидат за коледни бонуси, за надбавки на пенсиите, за друго полезно. Борисов ги плати на лихварите, на банкерите от Лондонското сити, където е синът на Симеон, и после каза, че няма пари.
Деветнайсета точка – Конфискуване на незаконно придобитото имущество и създаване на фонд за безплатно медицинско обслужване с конфискуваното. Правна формула за понятието национално предателство и съд за националните предатели. Сега няма такива юридически инструменти.
И двайсета точка, последна – Законово въвеждане на минимална цена на труда, почасово заплащане, отговарящо на средноевропейското.
Кой от тези 20 принципа на АТАКА е остарял или пък е останал във времето. Напротив, проблемите са станали още по-остри, още по-тежки. И още повече доказват необходимостта да разбием колониалната схема, в която ни вкараха 1997 година.

Из речта на Волен Сидеров пред митинга на АТАКА в Плевен на 21февруари 2013 г.