|

Волен Сидеров: Не искам да участвам в заговор на КСНС

Националистът настоя медиите да останат на заседанието като гарант за свободата на мненията

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров напусна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност минути след неговото начало. Това се случи във вторник, когато президентът Росен Плевнелиев беше свикал извънредно заседание на КСНС. Националистът поиска медиите да присъстват до края на съвета в Президентството и всичко, което се решава там, да бъде излъчвано на живо, а не да се правят задкулисни игри. „Искате да направите заговор зад гърба на хората“, обърна се Сидеров към участниците на съвета. Той настоя още президентът Росен Плевнелиев да покани представители на протестиращите, които да присъстват на извънредния Консултативен съвет. „Обстоятелствата са форсмажорни, можете да направите изключения“, настоя Сидеров и предупреди президента, че „скоро хората могат да го пометат“. Държавният глава обаче безцеремонно отхвърли исканията на лидера на АТАКА.
В този момент звукът на микрофоните беше изключен, а човек на НСО закри камерата на телевизия „Алфа“, която излъчваше всичко на живо. След това лидерът на АТАКА напусна залата, заявявайки: „Аз в такъв заговор не участвам!“.
По думите на Волен Сидеров, провеждането на закрито заседание е безотговорно. Той беше категоричен, че е безсмислено да стои 4-5 часа на заседанието. „Цветанов сега ще каже, че криминални структури са нахлули сред протестиращите и трябва да бъдат разпръснати. Това ми е ясно предварително, както и докладчето на ДАНС – безпомощното, в което има клишета и глупости, че националната сигурност е национална сигурност. Просто е безсмислено да присъствам“, каза още Сидеров. Според него смисленото нещо са неотложните мерки, с които да се отговори на исканията на протестиращите – отнемане на лицензите на ЕРП-тата, промени в изборния закон, промени в закона за енергетиката, ДКЕВР да се разформирова и да се направи нова такава агенция, която да е по-отговорна към работата си. „Няма такива неща обаче в дневния ред на парламента“, подчерта Сидеров. Той апелира към президента, след като му бъде върнат и третият мандат – да даде 10-12 срок на парламента и да му препоръча конкретни решения. Лидерът на АТАКА раздаде предварително и становището на Плевнелиев, което бе изчетено на стълбите в Президентството след няколко часа „заседаване на закрити врати“ и по негови думи е „пълно с клишета“.
Припомняме, че АТАКА предложи 22 точки, които да залегнат в дневния ред на Народното събрание. Сред тях са разтрогването на договорите с ЕРП-тата, изборът на Велико народно събрание и премахването на плоския данък.