|

В “Информационно обслужване” давали заплата без да работиш

В държавната фирма  „Информационно  обслужване“, която  брои изборните  резултати и  има водеща  роля в изграждането на  „електронно  правителство“, са давали  заплати без изобщо да ходиш на  работа. Това разкри бившият служител в дружеството Александър Беседин по време на делото в Софийски градски съд срещу предишния шеф на държавната фирма Иво Николов.
Заседанието започна с разпит на свидетеля Беседин, който е работил в новооткрития там отдел „Бизнес процеси“. Пред съда Беседин разказа, че бил уволнен от дружеството, но преди да го уволнят близо година не е ходил на работа. „Спрях да ходя, тъй като нямах пряк ръководител. Бях сам в стаята. Другите ми колеги напуснаха и аз не знаех какво да правя. Но получавах заплата около три месеца, въпреки че не бях на работа“, призна бившият програмист в „Информационно обслужване“. Той шокира съда с изявлението, че дори когато е ходил на работа почти нищо не е правил в държавната фирма.
Делото, по което беше разпитан Беседин е повдигнато срещу  Иво Николов, който бе обвинен, че в качеството си на длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето на повереното му имущество. Причинените щети вследствие на това деяние са за над 20 000 лв., твърди прокуратурата. На шефа на дружеството бе повдигнато и обвинение за причинени значителни щети от над 81 000 лева, както и затова, че е присвоил 23 500 лева, собственост на дружеството. Преди да бъде свален от длъжност, се разкри, че Николов е получавал месечна заплата в размер на 13 000 лв.
Припомняме, че лидерът на АТАКА Волен Сидеров многократно е настоявал на съкращение на държавната администрация поне наполовина. По негови думи повечето държавни фирми са напълно излишни. Според Сидеров подобни агенции и дружества, които се издържат на гърба на българския данъкоплатец, единствено имат за цел да осигуряват топла служба на приближени до властта хора.