|

В Плевен категорични: Съд за продажниците на България

Пиесата с оставката на Борисов е само с цел да се укротят протестите, заяви Волен Сидеров пред сградата на ЧЕЗ на протестиращите плевенчани

Полина НАЙДЕНОВА

Волен Сидеров смята, че с оставка, която Борисов е консултирал в Американското посолство нищо не се постига, освен бягство от отговорност и нов хаос.

 

Съд за продажниците дали България на монополите“, поискаха гражданите на Плевен на протестен митинг на АТАКА срещу ЕРП-тата миналия четвъртък. Протестът започна с шествие от Военния клуб в центъра на града и стигна до площад „Възраждане“ срещу сградата на ЧЕЗ. На него присъстваха лидерът на АТАКА Волен Сидеров и депутатите от парламентарната група на АТАКА Павел Шопов, Десислав Чуколов и Деница Гаджева. Пред събралите се над 1000 плевенчани Волен Сидеров коментира оставката на Бойко Борисов: „Това, което в момента ГЕРБ разиграва под формата на оставки за нас е театър и пиеса, в която не искаме да участваме. Вместо да поеме своята отговорност като премиер на България и да развали договора с тази престъпна корпорация ЧЕЗ, Борисов избяга. За последните 4 години го съветвах многократно да одържави ЕРП-тата, да върне парите в България и да намали цените на тока“.
По думите на Сидеров всеки път, когато е съветвал Борисов за национализация на ЕРП-тата го е предупреждавал, че ако не го направи ще завърши като НДСВ, които имаха 120 депутати и падна на 0. „Той се подсмихваше и не слушаше какво му говоря, сега се видя, че който не слуша какво му говоря пада от власт под натиска на народния гняв.

Плевенчани скандираха „Вън монополите“ пред сградата на ЧЕЗ.

 

Правителството на Борисов подаде оставка също в резултат на народния натиск, в резултат на това, че стотици хиляди българи излязоха във всички градове на протест и казаха – стига, край, до тук, повече не можем да търпим. Казаха, че повече не искат да бъдат участници в експеримент, в който да се изпробва колко могат да понасят унижение. Българите показаха, че се събудиха от сън“, каза още Сидеров в Плевен.
Според лидера на АТАКА Борисов толкова се е паникьосал от масовите протести, че в единия ден казва – няма да подам оставка, а на следващия отива в парламента, за да подаде.  „Това освен страх показва още, че в правителството на България се вземат решения на тъмно“, смята Сидеров, защото, когато премиерът Борисов съобщи за оставката си, дори неговите депутати от ГЕРБ не знаеха за това. Министрите на Борисов, освен дясната му ръка Цветан Цветанов, също не бяха информирани за намеренията на вече бившия премиер.  „Давате ли си сметка какво правителство сме имали, в което премиерът държи в тайна това, което ще направи от своите министри и от своите депутати. Този стил на управление не е авторитарен, а задкулисен“, добави пред сградата на ЧЕЗ Сидеров.
Той е категоричен, че по този начин Борисов иска да управлява още един мандат и посъветва, че не трябва да бъде допуснато повече България да е управлявана от човек, който си сменя мнението на 180 градуса през 6 месеца или през 6 часа.
Припомняме, че Борисов искаше да строи и АЕЦ „Белене“ преди година и половина и казваше, че това е елемент от Националната сигурност и че без АЕЦ „Белене“ България загива и изпада в зависимост от Турция. След 6 месеца обаче каза, че АЕЦ „Белене“ не трябва да се строи и това просто е „нещо лошо за България“.
„Такъв премиер е опасен със своето поведение и очевидно е в някаква зависимост“, смята националист №1 и цитира някои от всекидневниците, от които изтече информация, че преди да заяви оставката си в парламента Борисов е отишъл през нощта в Американското посолство. „Явно неговите господари са там и той е отишъл, за да ги пита какво да прави. Те са му казали да разиграе тази пиеса с оставка, за да отпусне клапана на напрежението и за да може по този начин да се укротят протестите, които в момента продължават в цялата страна“, каза Сидеров и допълни, че с тази оставка, която Борисов е консултирал в Американското посолство нищо не се постигнато, освен бягство от отговорност и нов хаос.
Пред сградата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ лидерът на АТАКА припомни на протестиращите плевенчани, че още от 2003 год. той е казал да не се прави тази сделка, да не продава Енергото на подобна компания, защото тя вече е доказала, че е грабителска. „Оказах се лош пророк, познах, че така ще стане и вече 10 години ние плащаме ток на тези мошеници, а те изнасят милиарди. Техните шефове получават по 100 000 лева на месец, а вие вземате 200-300 лв. пенсия и имате сметки за ток по 300-400 лв.“, гневи се Волен Сидеров.  Припомняме още, че чешката компания бе изгонена дори от Албания, а срещу нея в Чехия се водят прокурорски проверки в момента за злоупотреби. „И в Чехия разбраха, че това е мошеническа компания, но само на Борисов не му стигна куража да им каже марш от България. Той предпочете да избяга от властта и да каже – ето, оправяйте се сега, викайте ме обратно, защото не можете без мен. Не, г-н Борисов, ние можем прекрасно без теб, само че трябва да получим гаранция, че ще има честни избори“, категоричен е националист №1 (цялата реч на Волен Сидеров в Плевен на 8-9 стр.)
По време на протеста присъстващите коментираха, че 20-те точки на АТАКА още от 2004 год., които Сидеров изброи пред тях в момента са по-актуални от всякога. „Каузата на АТАКА сега стана кауза на целия български народ и това се разбра ясно от мненията и исканията на хората, които излязоха на улицата в цялата страна през последните няколко дни“, каза плевенчанинът Иван Иванов, който работи извън граница повече от 10 години и се е върнал у нас само за няколко седмици.  Той се оплака пред екип  на в. „Атака“, че е получавал месечни сметки за ток от над 50 лв. без изобщо да е бил в България, камо ли да е навъртял електроенергия за такава сума. Иванов е категоричен, че трябва да има граждански контрол в служебния кабинет. Негов съгражданин пък се надява президентът Росен Плевнелиев да не сложи поставени лица във временното правителство. „Въпреки че правителството на ГЕРБ падна, те все още дърпат конците, те и техните олигарси като Гергов и други“, заяви друг разгневен гражданин и апелира към хората да не се допускат да идват на власт отново тези хора, които са били във властта и са крали през всичките години на т.нар преход. „Трябва ни радикална промяна. Управление на националисти“, заключиха плевенчани.