|

ГАЛЪП: Доверието в АТАКА скочи пет пъти

Националистите бележат значителен ръст, рейтингът на ГЕРБ и БСП пада, Кунева тотално аут от 42-то НС

Полина НАЙДЕНОВА

Петорно е скочило доверието в АТАКА. Партията на Волен Сидеров бележи значителен ръст и доближава 10%. Това сочат данни от изследването на агенция „Галъп“, които бяха съобщени от социолога Андрей Райчев по БТВ. Допитването е направено след оставката на кабинета „Борисов“ и уличните протести. То е проведено от 7 март до 12 март 2013 г.  и обхваща 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.
Сериозен ръст се вижда в националистическите формации, но самостоятелно влиза в парламента единствено АТАКА, която печели най-много от гражданските протести и има петорен ръст в доверието си, става ясно от социологическата агенция.
Пълен срив има в партията на „гражданката“ Меглена Кунева-Пръмова, сочи още сондажът.  „България на гражданите“ е на ръба за влизането в 42-то Народно събрание с резултат едва  3%, а преди месец тя събираше 4.8% на сто. Това е около 150 000 избиратели, посочват от „Галъп“.
След оставката на правителството и последвалата политическа криза няма категоричен победител в намеренията за гласуване. Едно е категорично ясно от изследването на „Галъп“ – ГЕРБ и БСП губят електорат, в сравнение с дните отпреди протестите. За момента ГЕРБ води с около 1% спрямо БСП,  които се поддържат от 19% от гражданите. Социолозите коментират, че обществените нагласи са противоречиви. Оценката за управлението на ГЕРБ е негативна, но избирателите са гневни и на бившите управляващи – и леви, и десни.
Протурската партия също отбелязва спад от 2 на сто спрямо времето преди оставката на кабинета „Борисов“. На дъното на класацията остават РЗС, ДСБ и СДС с едва 0.7 – 0.8% подкрепа, което означава, че разпръснатата десница най-вероятно ще отсъства от 42-то Народно събрание.
„Бързата оставка на Борисов изненада мнозинството гласоподаватели и те все още търсят интерпретация на този внезапен за тях акт, независимо че 58% го одобряват“, пише в изследването. Данните на агенцията показват, че дори и след съставянето на служебен кабинет 62% на сто считат, че протестите трябва да продължат.
Докато преди месец Бойко Борисов и Сергей Станишев са били с равно доверие- 29 на сто, през март лидерът на ГЕРБ събира 28%, а председателят на БСП – 25 процентни пункта. В дъното на класацията е лидерът на ДСБ Иван Костов, който запазва 4% и след събитията от февруари.
Мнозинството от анкетираните близо 53% са на мнение, че вината за случващото се е на всички партии от началото на прехода. 61% от гласоподавателите са на мнение, че „все повече става ясно, че в ГЕРБ се преследват само лични интереси и има корупция“. Изключително висок процент считат  и че ГЕРБ не може да изведе страната от криза.
Повече от половината респонденти -53% подкрепят твърдението, че „ГЕРБ е тясно свързана с олигархията и монополите“, а само 20% не са съгласни с изредените възгледи.
От изследването на „Галъп“ става ясно също, че цели 73% от българите са за национализация на ЕРП-тата и монополите в комуналното обслужване и само 10%  „против“.
Припомняме, че в последните дни на 41-то Народно събрание бе отхвърлено проекторешение на националистите относно възлагане в едномесечен срок правителството на Р. България да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата. Мнозинството обаче отново показа, че работи против българския интерес и не прие предложението на АТАКА. Това накара парламентарната група на патриотите да напусне окончателно Народното събрание, три дни преди да приключи работата му.

 

Институт за модерна политика: Патриотите печелят нови привърженици

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров е сред челните места в Националния отбор по политика. Припомняме, че това показа изследване от преди две седмици на Института по модерна политика за обществените нагласи в сегашната политическа криза. В проучването се посочи, че ако има Национален отбор по политика, аналогичен на този по волейбол с шестима играчи, Сидеров ще заеме едно от първите три челни места, като изпреварва дори Сергей Станишев и Иван Костов. Според проучването АТАКА е единствената партия, която към момента печели нови гласове. Националистите имат значителна преднина пред партията на Меглена Кунева и ДСБ, се казва от Института за модерна политика. И тук установяват най-сериозен спад в броя на гласоподавателите, които са привърженици на Кунева. Последни в статистиката са РЗС и СДС, с малко над 1%. Партии като НФСБ пък изобщо не фигурират.
Близо 40% от анкетираните граждани в проучването на Института по модерна политика са категорични, че биха увеличили минималната работна заплата, 30% от респондентите пък биха повишили пенсиите, става ясно още от проучването на института. Резултатите от въпроса „Ако бяхте министър на финансите, какво бихте направили първо?“ показват, че близо 70% от анкетираните всъщност имат вижданията, които са заложени в „Планът Сидеров“. Рязкото увеличението на доходите на българите е сред основните точки в програмата на АТАКА, заложени още през 2005г. В „Планът Сидеров“ лидерът на националистите описва инструменти, чрез които минималната работна заплата в страната може да стигне до нива от 1000 лв., а минималната пенсия – 500 лв.
Припомняме, че още в средата на февруари социологът Мира Радева съобщи, че подкрепата за АТАКА е набъбнала над 3 пъти, особено в столицата и в големите градове, позовавайки се на социологическо изследване на МБМД.