|

Премиерът наруши конституцията

Служебният министър – председател не допусна АТАКА на заседание в МС, не иска прозрачност

Националистите не бяха допуснати на първото заседание на МС и така служебното правителство наруши Конституцията.

 

Служебният премиер Марин Райков наруши чл. 41 от Конституцията на Република България, като не допусна депутатите от АТАКА на първото заседание на Министерски съвет в сряда. „Искаме да видим как протича заседанието на Министерски съвет. Не виждам нищо, което да смущава това“, коментира пред журналисти лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Той сподели, че единственото, което искат националистите, е прозрачност в действията на служебния кабинет. Сидеров бе категоричен, че от АТАКА не искат да гласуват на срещите, а просто да присъстват, за да се знае какво се случва в МС. „Няма законови ограничения да не бъдем допуснати на заседанията“, обясни Сидеров пред Министерски съвет. Той допълни, че иска кабинетът да бъде наблюдаван, за да може да се види какво точно ще свърши за тези два месеца служебен мандат. Заседанията на МС не са закрити и не стана ясно защо АТАКА не бе допусната.  По думите на националист номер 1, това правителство е служебно и няма законовото право да ограничава достъпа на депутати до срещите на кабинета. Волен Сидеров заяви, че очаква писмен отговор от оторизирано лице от администрацията на Министерски съвет, което да обясни на какво основание е отказан достъп на партия АТАКА до заседанието на правителството.
Павел Шопов от АТАКА заяви, че от партията е подадено заявление за присъствие на заседанието на Министерски съвет още на 13 март в качеството на националистите като народни представители, когато все още Народното събрание не е било разпуснато.
В заявлението лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров е заявил, че във връзка със създаденото обществено напрежение в страната и необходимостта от прозрачност в управлението на държавата в периода до съставянето на законно избрано правителство настоява на заседанията на Министерски съвет да бъдат допуснати Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Станислав Станилов, Венцислав Лаков, Деница Гаджева, Любомир Владимиров, Николай Пехливанов, Огнян Стоичков, Павел Шопов и Явор Нотев.
Според писмото до министър-председателя Марин Райков, от 13 март като народни представители от АТАКА имат право на достъп до класифицирана информация до полагането на клетва от следващия парламент, съгласно Закона за защита на класифицираната информация.
Пред МС Сидеров заяви още, че този кабинет няма контрола на Народно събрание и единственият начин за граждански контрол е присъствие и на други политически лица, за да не се случи нещо задкулисно. „Защо, ако всичко е чисто, не ни допускат на заседанието“, попита реторично патриотът от АТАКА.