|

Стотици хиляди българи скандират “Вън монополите от България!”

Зароди се ново искане – промяна на банковата система у нас. Митингуващите издигнаха лозунги „Банкстери, свалете лихвите“

Екип АТАКА

Стотици хиляди българи в цялата страна излязоха на 24 февруари на протест срещу монополите и високите сметки за ток. Хората носеха лозунги със следните надписи:
„Вън на монополите“, „Не искаме да се раждаме с подкуп и да умираме в заеми“, Искаме достоен живот“ и др. В неделя се зароди и нова тема, около която се събраха протестиращите, а именно против банковата система у нас. „Банкстрери, свалете лихвите“, скандираха митингуващите в София пред БНБ.
В националния протест в неделя се включиха над 40 хил. варненци, близо 10 хиляди пловдивчани, над 1000 души от Пазарджик, около 600 недоволни благоевградчани, над 3000 перничани, над 2000 сливенлии, около 700 кюстендилци, както и много други, които подкрепиха каузата за борба с монополите у нас.
Протестиращите граждани настояваха да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и не се вземе решение за активното участие на гражданите в парламента.

 

ПРОТЕСТИ ЗАЛЯХА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Над 10 000 души излязоха на пореден протест срещу монополите и шестваха из улиците на София в неделя. Протестът започна в 11.00 ч. от два различни лъча на столицата. Единият тръгна от Орлов мост, а другият от Министерството на икономиката и енергетиката. Бързо редиците от протестиращи нараснаха и започнаха скандирания: „Мафия“, „Оставка“, „Българи юнаци“, „Елате при нас, протестът е за вас“. Хората развяваха български знамена и скандираха „Много сме, силни сме“, „България, събуди се“, „За България – свобода или смърт“, „Прасета жалят за Буда“.
Шествието премина през три главни точки – Народното събрание, президентството и Съдебната палата.
Истинско изпитание за мекушавия български президент беше срещата му лице в лице с българите, протестиращи срещу монополите пред сградата на Министерството на икономиката. Охраната имаше неблагоразумието да качи държавния глава на буса на организаторите на протеста. Протестиращите обаче посрещнаха думите му с освирквания, а някои го нарекоха с епитети, най-мекият от които е „интимна приятелка на Борисов“, по евфемистичния израз на репортера на ТВ Алфа, Ивелин Николов.

 

Стара Загора пожела промяна с “Мила Родино

 

„Мила Родино“ стана химн на протеста в Стара Загора. Старозагорци искат граждански контрол върху управлението на държавата и високи доходи. За пръв път националният химн озвучи протеста на старозагорци срещу монополите в неделя. Около 2000 митингуващи го изпяха повече от десет пъти. Скандиранията, които огласяха улици и площади в Стара Загора, основно бяха: „Искаме промяна!“, „Българино, събуди се“, „Нова конституция“, „Долу монополите“ и др. Не липсваха и традиционните: „Мафия“, „Боклуци“. Имаше и призиви към гражданите по улиците: „Елате с нас, протестът е за вас“. Към протеста се включиха и инвалиди.
В Стара Загора  лекарите също готвят протест, който ще бъде на 28 февруари. На него протестиращите ще изискат оставката на шефа на НЗОК. „Поводът е тревожната обстановка в сектор здравеопазване“, обясняват организаторите.

 

Над 2000 излязоха на шествие в Монтана

 

Близо 2000 граждани се вдигнаха на мирно шествие в Монтана. То тръгна от сградата на ЧЕЗ, където бяха скандирани „Мафия!“ и „ИзЧЕЗвайте!“ и завърши с Хайд парк на централния площад „Жеравица“. „Върнете ни България!“, „Когато няма правосъдие- народът го налага сам“ и „Котенцата стават лъвове“ пишеше на лозунгите. Разгневени от сметките на монополите хвърляха яйца по сградите на ЧЕЗ и ВиК. Исканията, до които стигнаха митингуващите монтанчани са следните: Намаляване цената на тока, водата и горивата с 50 процента, държавата да си влезе в ролята на регулатор, още граждански контрол и намаляване на лихвите по всички форми на заеми, увеличаване на пенсиите със 100 процента, да се отнемат привилегиите на бившите партийни секретари, преразглеждане на високите депутатски пенсии, които са строго пазена тайна. Към списъка бе добавено увеличаване на заплатите с 50 процента и въвеждане на минимално часово заплащане от 2 евро.
Организаторите бяха озвучили площада с възрожденски песни.

 

2000 души в Ямбол направиха подписка срещу монополите

 

В организираната подписка срещу властта на монополите и с искане за достоен живот досега в Ямбол са се включили около 1000 души. Протестиращите ямболци в неделя бяха над 2000 души. Относно монополите протестиращите поискаха незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти потребители на електроразпределителни дружества, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките. Също така пожелаха намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия, 100% от евтиния ток произведен от АЕЦ Козлодуй да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар, както и преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви. Гражданите на Ямбол поискаха както партийно управление, така и 50% гражданска квота на ДКЕВР.
Припомняме, че част от тези искания са заложени в „Планът Сидеров“, а АТАКА е започнала борба с монополите още преди няколко години.

 

Кърджалии искат и нови работни места, следващата неделя ще протестират пак

 

По-масов от предишния беше третият граждански протест в Кърджали. В него участваха около 2000 граждани. Шествието премина  мирно и без провокации. Събралото се множество започна протеста си в 11.00 часа и тръгна от паметника на Васил Левски, като продължи през Градската градина. Чуха се исканията на гражданите за свикване на Велико народно събрание, за намаляване броя на депутатите в парламента, както и за премахване на техния имунитет. Протестиращите кърджалии заявиха, че искат да се разсекретят всички приватизационни сделки от началото на прехода досега, главният прокурор да се избира от хората, както и да се криминализира неизплащането на заплати. Хората настояват за намаляване на цената на тока и повишаване на пенсиите и заплатите, което всъщност е и основната платформа на АТАКА.
Освен „Мафия“, „EVN вън“ и „Всеки ден ще е така до победата“, хората посрещнаха с одобрение призива да се разкрият нови работни места и да се повишат доходите.

 

Мълчалива подкрепа за протестите изразиха и българи в Лондон

 

Около 120 българи се събраха в неделя по обед пред българското посолство в  Лондон, за да изразят подкрепата си към протестите в България. Събитието  беше организирано чрез Фейсбук, където беше обявено като „Мълчалива  подкрепа за събитията в България за по-добър живот“. Участниците връчиха на заместник-консула чернова на декларация, в която призовават за „кардинални решения и пълна промяна на политическия модел“ в България.
„Убедени сме, че всички политици, управлявали през последните 23 години, имат вина за състоянието на българската държава, се казва в декларацията. Текстът апелира тези политици и техните семейства да бъдат разследвани и виновните да бъдат наказани за корупция, неефективно управление и злоупотреба с властта.
Събитието продължи около два часа, като някои от участниците заявиха, че ще бъдат на уреченото място и следващата неделя.