|

Алфа Рисърч потвърди: АТАКА изпревари ДПС

Партията на националистите стана трета политическа сила

Полина НАЙДЕНОВА

Партия АТАКА изпревари ДПС и стана трета политическа сила в страната. Това потвърди социологическо проучване за обществените нагласи на Алфа Рисърч, проведено в периода 22-27 март 2013 г. Данните от него дават поредния висок процент на АТАКА за предстоящите изборите на 12 май. Според проучването подкрепата за националистите достига 5,5 на сто и  ако изборите бяха днес АТАКА би получила 10% подкрепа. Патриотите продължават да печелят привърженици благодарение на ясните и разбираеми послания, които са насочени към подобряване живота на гражданите, икономическо развитие и връщане на печелившите сектори в български ръце.
АТАКА бележи значителен ръст. Подкрепата й нараства главно сред хората с по-нисък социален статус от средното поколение в София и малките градове, се казва в проучването на социологическата агенция.
Партията на гражданката Кунева сериозно губи привърженици и регистрира спад от 5,6% на 3,9%. В края на миналата седмица 2000 членове в Пловдив и Сливен напуснаха Кунева. Те посочиха за причина това, че партията й никога не е била на гражданите, а на нейните приближени. Напусналите изтъкнаха още, че бившата еврокомисарка е сложила в листите си „туристи“ и „парашутисти“. По техните думи се очаква още региони от страната да последват примера им.
От проучването на Алфа Рисърч стана ясно още, че при ДПС има спад в подкрепата  спрямо парламентарните избори през 2009 г. и турската партия се нарежда на 4 място след АТАКА. БСП бележи спад с 1.5% спрямо януари т.г. Червените губят в две посоки – първо, от центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност  са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки и второ, от най-нискодоходните групи, коментират от агенцията. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Сергей Станишев също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев – съответно с 20% на 48%.
Проучването показва, че служебният премиер Марин Райков е слабо познат и хората нямат мнение за дейността му. Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Разпуснатото 41-во Народно събрание отива в историята с цели 60% неодобрение, са посочили респондентите. Социалното напрежение около протестите и оставката на Борисов са задълбочили и без друго сериозната криза на доверие към институциите на представителната власт и държавата, сочат данните на агенцията. 37,7% от анкетираните няма да гласуват на предстоящите избори.

 

СКАЛА: Волен Сидеров взема 9,9 %

АТАКА взема 9,9% от гласуващите на предстоящите парламентарни избори на 12 май. Това гласи проучване на социологическа агенция „Скала“, поръчано от ПИК. Данните от него бяха оповестени във вторник.

 

Институт за модерна политика: Патриотите печелят нови привърженици

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров е сред челните места в Националния отбор по политика. Припомняме, че това показа изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи в сегашната политическа криза. Проучването сочи, че ако има Национален отбор по политика, аналогичен на този по волейбол с шестима играчи, Сидеров ще заеме едно от първите три челни места. Според проучването АТАКА е единствената партия, която към момента печели нови гласове. Националистите имат значителна преднина пред партията на Меглена Кунева и ДСБ, казват от Института за модерна политика. Последни в статистиката са РЗС и СДС, с малко над 1%. Партии като НФСБ пък изобщо не фигурират.

 

ГАЛЪП: Доверието към АТАКА скочи пет пъти

Петорно е скочило доверието в АТАКА. Партията на Волен Сидеров бележи значителен ръст и доближава 10%. Това сочат пък данни от изследването на агенция Галъп, които вече ви съобщихме в предишния брой на в.“Атака“. Допитването е направено от 7 март до 12 март 2013 г.  и обхваща 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Сериозен ръст бележат всички националистически формации, но самостоятелно влиза в парламента единствено АТАКА, става ясно от сондажа. Пълен срив има при партията Кунева-Пръмова. След оставката на правителството и последвалата политическа криза няма категоричен победител в намеренията за гласуване. Едно е категорично ясно от изследването на „Галъп“ – ГЕРБ и БСП губят електорат, в сравнение с дните отпреди протестите. Оценката за управлението на ГЕРБ е негативна, но избирателите са гневни и на бившите управляващи – и леви, и десни. Протурската партия също отбелязва спад от 2 на сто спрямо времето преди оставката на кабинета „Борисов“. На дъното на класацията остават РЗС, ДСБ и СДС с едва 0.7 – 0.8% подкрепа, което означава, че разпръснатата десница най-вероятно ще отсъства от 42-то Народно събрание.

 

Според допитване на сайта Замунда АТАКА е втора политическа сила с 15% от гласовете на над 20 хиляди граждани, участвали в анкетата. Така наречените фаворити за изборите на 12 май са далеч след националистите.Според допитването БСП получава 5 на сто от гласовете, партията на Кунева и ДПС – по 1%. РЗС на Яне Янев и партията на отцепника от АТАКА Слави Бинев – ГОРД – се радват на 0% от гласовете. Партията на СКАТ – НФСБ – взима 1 процент, колкото и СДС.