|

АТАКА внесе сигнал в ЕK за произвола на монополите у нас

Служебният премиер Райков не прави нищо, за да защити българския интерес от безогледния грабеж, заяви Сидеров

АТАКА внесе сигнал в Представителството на Еврокомисията в България за нарушенията на договорите и злоупотребите с господстващо положение на ЕРП-тата ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про (както и на предишния оператор Е.ОН). Сигналът се базира основно на доклада за одита, назначен от ДКЕВР от 2010 г., който бе публикуван във в. „Атака“ през март-април 2011 г. и на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от февруари т.г. за нарушенията на българското законодателство от страна на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.
„Поради липсата на реакция от страна на правителството на България по
отношение на действията на чешката държава, касаещи оператора ЧЕЗ, АТАКА внася сигнал в Европейската комисия (ЕК) за нарушенията на ЕРП-тата в страната ни“, заяви на пресконференция в понеделник Волен Сидеров.
Лидерът на националистите подчерта, че партията е принудена да предприеме действия за сезиране на ЕК от бездействието на служебния кабинет по този остро социален и икономически проблем на България. „В качеството си на служебен премиер и външен министър Марин Райков не прави нищо, за да защити интересите на българската държава, например по въпроса за дължимия от ЕРП-тата дивидент за 33-процентния дял на хазната от продажбата им на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН през 2005 г., до продажбата на държавните дялове в тях през 2012 г. Райков не прави нищо и за защита на българските потребители на ток от монополния грабеж на споменатите три чужди оператора, например като сезира Брюксел за многобройните нарушения на договорите, които са достатъчно основание за прекратяване на лицензите им“, заяви Сидеров.Вместо това премиерът Райков е зает с разпродаването на държавни имоти, решенията за което по обясними причини се вземат на закрити заседания на служебния кабинет.
„От АТАКА внасяме сигнал до г-жа Зинаида Златанова – ръководител на Представителството на Еврокомисията в България. В сигнала са описани нарушенията, констатирани при одит на трите чужди естествени монопола, за да могат и в ЕК да добият яснота за мащаба на злоупотребата с господстващо положение от тяхна страна. Ще се срещнем с г-жа Златанова, за да разберем в какви срокове ще бъде придвижен нашият сигнал. Ще искаме и да ни съдейства за среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и комисаря за конкуренцията Хосекин Алмуня, за да ги запознаем с колониалното робство на България в условията на нейната монополизирана икономика“, добави председателят на АТАКА.
„ЕК ще узнае за всички монополизирани сектори – в електроразпределението, хранителните вериги, мобилните оператори, чуждите банки, концесиите на водата и златодобива. Трябва да стане ясно, че те не са инвеститори, а колонизатори. Надяваме се някой от еврокомисарите да погледне обективно на ситуацията в България и в Брюксел да се спре с черната пропаганда срещу страната ни“, допълни лидерът на националистите.
Tой изрази подкрепа за позицията на главния прокурор Цацаров относно действията на ЧЕЗ. „Но не виждаме никаква реакция от страна на ДКЕВР или кабинета “Райков”. Поради тази причина АТАКА отново ще свърши работата на правителството и ще запознае Европейската комисия с обективните факти“, заяви Сидеров.

(Повече за злоупотребите на трите монополиста четете на стр. 10-11)