|

Д-р Емил Лилов, водач на листата на ПП АТАКА в 5-ти МИР във Видин: Държавата да си върне общинските болници

АТАКА иска 10% от БВП да отиват за здраве

Полина НАЙДЕНОВА

Емил Лилов е роден на 25 март 1954 г. в с. Цар Петрово, Видинско. Завършил е медицина в Пловдив, специализирал е „Педиатрия“ и „Здравен мениджмънт“. Работил е като лекар в Бърза помощ, завеждащ градска поликлиника, директор на болница, директор на РЦЗ.
Член на ПП АТАКА от основаването й, областен координатор на партията за Видин. В момента работи като началник сектор контрол на болничната медицинска помощ в РЗОК-Видин. Д-р Лилов е водач на листата на АТАКА в 5-МИР Видин. Владее френски, португалски и руски език. Има две деца – син и дъщеря, съпругата му също е лекар.

- Г-н Лилов, какво предвижда програмата на АТАКА за промени в здравеопазването?
- ПП АТАКА предвижда пълна промяна в модела на финансиране на здравеопазването. Моделът през последните 23 години се оказа неработещ и според пациентите, и според лекарите. АТАКА ще направи нов прочит на здравната система като вкара повече отговорност на държавата към гражданите и към изпълнителната медицинска помощ. Чрез изграждане на нова система, чрез нова здравна карта, при която да е обхваната цялата страна, ще се видят възможностите за разкриване на здравни заведения и да се започне от основата – първичната медицинска помощ, извънболничната медицинска помощ, насищане на регионите с достатъчно специалисти, които да обслужват населението. След това ще се изгради специализираната помощ на база на профила на заболеваемостта в съответния район, ще се търсят и специалисти и ще се планира да бъдат толкова, че да могат да осъществяват качествена помощ.
- Къде в предвижданите промени е мястото на общинските болници?
- Следващият не по значение, а по етап проблем, е изграждането на бившите окръжни болници или сегашните многопрофилни болници като основни звена на здравеопазната система. Те трябва да бъдат изцяло държавни, като се премахне този двустепенен модел на управление и се премине на едностепенен. Те трябва изцяло да се финансират от бюджета, като бъдат оборудвани с необходимата апаратура, бъдат разкрити необходимите звена, също по преобладаващи заболявания, съответно там се дава акцент и по основни специалности, които задължително трябва да съществуват. Дава се възможност на лекарите да специализират. Като много важно е, че лекарите трябва своевременно, след дипломирането си да могат да бъдат включвани, както беше преди в системата на следдипломната квалификация. Отделно тези, които са придобили специалности чрез различни програми – европейски, български, трансгранични, да бъдат включени в международния медицински обмен, за да могат да получат удовлетвореност от работата, която вършат на място, като правят проучвания и получават обратно информация от европейските и световни организации. Наред с болничната система, партия АТАКА настоява интегрирано с болниците да работи и Център за спешна медицинска помощ, който също да е държавен, както и съвместно с пожарната и Гражданска защита.
- Понеже стигнахме до докторите, има статистика, че всеки ден по един лекар напуска страната. Какво трябва да се направи, за да се спре този поток към чужбина?
- Когато на един лекар му се даде възможност освен по-добро заплащане и да се развива на мястото, където работи, ползвайки видеообмен по европейски програми, той се усъвършенства и ще бъде доволен да работи там, където е. Това и даването на възможност за следдипломна квалификация и развитие като професионалист е нещото, което ще го възпре. Разбира се, това място трябва да има инфраструктура, работа, образование. Ясно е, че един човек, едно младо семейство, което има дете и иска да се развива, не може да живее някъде, където няма никаква перспектива. Просто трябва да се развива цялата инфраструктура, целия регион и здравеопазването в частност, за да може този човек да каже – да, тук ми е приятно, тук са родителите ми, семейството ми, чисто е, уютно е, няма кражби, няма престъпление. Ние живеем добре, защо да не остана в своя роден край. Това според нас е начинът, по който ние да задържим лекарите.
- Да се върнем към Спешната помощ. Какви промени са необходими там?
- Необходимо е да се дадат повече средства за оборудване, за достатъчно и качествени медикаменти, повече пари за високопроходими транспортни средства, които да могат да отидат навсякъде. Да се повишат заплатите на спешните медици. В момента те вземат 500-600 лева. Което е смешно, при положение, че там се работи интензивно, 12-часово дежурство, на колела, можеш да попаднеш във всякаква ситуация.
- Като говорим за общинските болници, по време на мандата на ГЕРБ бяхме сметнали, че 19 са затворените болници. На какво според вас се дължи този срив?
- Този срив се дължи на това, че те бяха извадени от патримониума на държавата и бяха оставени на общините. При положение, че самите общински бюджети са недофинансирани, ясно е, че не могат да заделят необходимия ресурс за поддържане на една болница.
- Смятате ли, че това е целенасочено?
- Дали е целенасочено или от незнание, това не оправдава законодателя. Защото една такава болница не е само на тази община. Примерно Белоградчишката болница обслужва Чупрене, Ружинци, част от Белоградчик и част от Грамада. Всеки търси най-близкото лечебно заведение, няма да отиде в София чак. Тъй че тя е планирана в бюджета на община Белоградчик, но обслужва още няколко селища. На времето като директор на районния център там правех срещи с кметовете на тези общини и им обяснявах колко хора се лекуват в Белоградчик. Да помогнат, защото болницата ще бъде затворена. Например в община Кула затвориха болницата, която обслужваше доста голям отдалечен район с трудно достъпни пътища, с възрастно население и болни. И това е проблемът на общинските болници.
- Как ще коментирате действията на НЗОК в решаване на проблемите в здравеопазването?
- Здравната каса не е дофинансирана, защото правителството на ГЕРБ взе резерва на касата. Управлението на касата трябва да е автономно и независимо, но ГЕРБ така направиха, че фактически министърът има въздействие върху касата. И министър Симеон Дянков изтегли стратегическият резерв на касата, този резерв се трупа изцяло от вноските на гражданите. В един момент обаче, той неправомерно беше прехвърлен в консолидирания бюджет и фактически в момента касата е без резерв. Тя започва да работи само с това, което разполага, но то е недостатъчно, защото инфлационните индекси растат. Примерно цената на лекарства се евдигнала с 300 процента.
- Нали казаха, че цената на лекарствата ще падне, няколкото последни здравни министри това обещаха.
- Тя може да падне, но като е пораснала с 300%, с 5 може да падне, нали, така че това е демагогия. Значи тя пада, но пада нищожно в сравнение с това, с което е скочила. Това е прах в очите. Така, че за касата: парите за здраве не отиват за здраве, а са прибрани за нещо друго.
- Здравеопазването ли е едно от нещата, които свалиха ГЕРБ?
- Не, не мисля, защото мога да кажа, че по време на мандата на ГЕРБ реформа в здравната система не се направи. И самите специалисти, които работят, а и хората не очакваха и не получиха такава промяна, защото реално тези смени на няколко министри, някои от които дори не са и лекари, а други пък са работили в много тесни специалности, трудно могат да се ориентират. Системата е много тежка, много сложна, но тя не зависи само и от сектора, тя зависи от общото финансово състояние.Затова АТАКА настоява 10% от Брутния вътрешен продукт да отиват за здраве.