|

ЕРП са организирана престъпна група за източване на България

ДКЕВР е проводникът, по който трите последни правителства  източват икономиката

Магдалена ТАШЕВА

На 1 април партия АТАКА внесе сигнал до Европейската комисия за нарушенията на българското законодателство и на лицензионните договори от страна на чуждите монополисти ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Комисията е сезирана и за всички други случаи на злоупотреба  с господстващото положение на вилнеещите на българския пазар монополи и картели в комуникациите, банковото дело, чуждите търговски вериги. Искаме среща и дискусия с комисаря за конкуренцията и свободния пазар Хоакин Алмуня, комисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер и с всички останали служби и чиновници в Брюксел, които по длъжностна характеристика трябва да действат срещу варварщината на монополите в България. Искаме среща и с брюкселските служби, които уж трябва да се борят срещу корпоративните злоупотреби, престъпления и корупция, например прословутата ОЛАФ.
Дали те ще ни освободят? Едва ли. Знаем сентенцията на Апостола за чуждия освободител. А и неслучайно просветените хора извън България наричат корупцията „брюкселска ендемия“. Но ние сме националисти, което освен всичко останало означава, че сме длъжни да се борим. Пък нека те откажат да направят необходимото.
Всички останали ходове, които АТАКА предприе в последните 8 години с цел да сложи край на енергийния грабеж, удариха на камък.
В този и следващите броеве на в. „Атака“ публикуваме сигнала, подаден от партия АТАКА до Еврокомисията. Той представлява синтез на най-важните констатации и заключения на одита, назначен от ДКЕВР през 2010 г.
Tози одит, проведен преди 3 години, разкри шокираща схема за безнаказан грабеж на българските домакинства и бизнеси и очевидни заплахи за националната сигурност, произтичащи от чуждата собственост върху електроразпределителната система на България. Във всяка друга държава би последвало отнемане на лиценза и изправянето на престъпниците пред съд. Една Албания изгони ЧЕЗ за далеч по-малки нарушения като „неизпълнение на договорените инвестиции в пълния им размер“!
Но в България тази схема е имала своите покровители. Тя е била „благословена“ от регулаторния орган и онези, които стоят над него – министрите и министър-председателите в кабинетите „Сакскобургготски-Доган“ и „Станишев-Сакскобургготски-Доган“. И не само те. От входирането на доклада в парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на 14 юли 2010 г. нейният председател и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров предприе кампания за засекретяването му. В писмо от 1 октомври 2010 г. Пастора пише до председателката на парламента Цецка Цачева: „…Бих искал да ви уведомя, че председателят на ДКЕВР, г-н Ангел Семерджиев, изрази изрична молба (макар и устно) документите, цитирани по-горе (т.е. одитният доклад – б.р.), да не бъдат размножавани. Според думите на г-н Семерджиев документите съдържат търговска и чувствителна информация за дружествата…“
Въпреки доказаните в одита груби нарушения на законите на България, например Закона за енергетиката (ЗЕ), Търговския закон (ТЗ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП), както и нарушенията на лицензията – действия, всяко от които би трябвало да повлече след себе си отнемане на лиценза! – шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че няма да ги пипне с пръст.
„Ангел Семерджиев коментира, че одитът на ЕРП няма да бъде оповестен публично, защото съдържа много данни и цифри, които са търговска тайна. Засега документът няма да се предава на прокуратурата. ЧЕЗ, Е.ВН и Е.ОН са прехвърляли почти всички дейности, свързани с изпълнението на предмета на дейност, произтичащ от лицензиите им, което е забранено в лицензионния договор. Това стана ясно от резюме на одита на ДКЕВР, публикуван на сайта на комисията. Въпреки това ДКЕВР няма да предприеме процедура за отнемане на лиценза“, гласят съобщенията от 13 юли 2010 г.
Защо Семерджиев не е предприел нищо за защита на интересите на България? Защото, както пише Джоузеф Стиглиц, при „варварската приватизация“, характерна за неолиберална икономика,
„регулаторът предварително е завладян от тези, които уж трябва да контролира“.
Как е станало (и продължава да става)
завладяването на българския регулатор, ерго – на българската енергетика?
Просто. В бордовете на трите чужди компании ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН (която продаде активите си на чешката Енерго-Про през 2012 г.) са назначени представители на казионните партии и членове на семействата на техните лидери.

имаме съзаклятие между чуждите монополисти и управляващите

(нашите народни избраници!) за ограбването на България. На 24 февруари тази година, близо седмица след като правителството на ГЕРБ подаде оставка под натиска на бунтовете срещу монополите, неговият икономически министър Делян Добрев разкри в предаването „Нека говорят“ по Би Ти Ви, че в управлението на ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на компанията. Да напомним, че г-жа Йосифова е неформалната съпруга на соцлидера Сергей Станишев. Как би могла БСП да предприеме каквото и да било срещу интересите на ЧЕЗ, след като чешкият монополист храни в буквалния смисъл на думата фамилията на председателя й Сергей Станишев?
Но не само ДПС и БСП са облагодетелстваните. През есента на 2010 г. в. „Атака“ разкри, че собствениците на трите ЕРП-та са се постарали да бъдат представени във всички цветове на политическия спектър, свидетелство за което бе политическата дейност на Росен Йорданов, шеф на ЧЕЗ за България и мажоритарен кандидат-депутат на Синята коалиция в изборите през 2009 г. Той е топлата връзка между Синята коалиция и чуждия монополист. Заради тази топла връзка

Мартин Димитров се
опитваше да скрие
одитния доклад

Йорданов стои зад три фирми, едната от които изкупува вторични суровини в Перник. След като ЧЕЗ става собственик на енергото, тази фирма се урежда да вземе всички трансформатори, които ЧЕЗ решава да смени без нужда, разкри преди 3 години лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Според експерти от ЧЕЗ новите трансформатори, които се доставят, са по-некачествени от сменените. „Всичко това ЧЕЗ отчита като инвестиция – от една страна, а от друга страна фирмичката, зад която стои Йорданов, печели. От трета страна, това е печалба, от която винаги могат да се отделят едни пари за касата на Мартин, който пък е негов партиен другар и съратник.“, посочи схемата Сидеров. Другите две фирми, зад които стои Йорданов – „Елпром“ и „Булрекс“, по подобен начин играеха с електроматериалите, които ЧЕЗ заварва в складовете на енергото. Според данни на вътрешни източници, става въпрос за материали на стойност 200-300 милиона лв. Росен Йорданов праща имейли, в които нарежда на шефове в енергото да изпишат всички тези материали от складовете. Така имущество на огромна стойност на практика бива разграбено.
През есента на 2010 г. Сидеров обяви, че разполага с имейлите на Йорданов до колегите му. В тях буквално пише: „Моля да прегледате къде какво има и каквото ви трябва, си го вземете! И понеже това е задача от една година и не сме я свършили, сега срокът е три дни. Действайте. Росен Йорданов“. Датата е 27 март 2009 година.
Ето,

това са пътищата, по които е ставало
най-вероятно финансирането на партийката на Мартин Димитров

„Схемата е следната – ЧЕЗ ограбва България, българският директор в ЧЕЗ, който е активист на СДС, участва в тези далавери, има свои фирми за източване и – сещате се! – че всичко това няма да подмине партийната каса на Мартин, след като го е сложил в листата“, посочи преди 3 години лидерът на АТАКА. По същото време срещу Росен Йорданов се водеше разследване за злоупотреби на стойност 120 000 лева в Гоце Делчев, свързано с една от фирмите му.
След оставката на кабинета „Борисов“ научихме, че в ЧЕЗ е бил назначен и Митко Каратиста, приближен на Румен Николов – Пашата, който пък е стар съдружник на министър-председателя.
Правителството на ГЕРБ и лично неговият министър-председател източваха България в съучастие с чуждите монополисти и чрез другото смукало – австрийската ЕВН. Тук схемата е още по-очебийна.
В първите години след приватизацията австрийската публична компания изгори уредите и даже домовете на хиляди българи в Старозагорско и Пловдивско заради игра с понижаването и повишаването на напрежението в мрежата. Но вместо да бъде изгонена, бе възнаградена със „собствено“ министерство. Шеф на уникалното със своя мастодонтски ресор Министерство на икономиката, енергетиката и туризма през 2009 г. стана никому неизвестният, напълно лишен от политическа биография висш чиновник в ЕВН, прокуристът Трайчо Трайков.
Затова през 2010 г. ограбените българи протестираха срещу нейния произвол с плакати „Трайчо, не се траеш!“
Веднага щом седна в министерското кресло, Трайков уреди ЕВН със 70% собственост в проекта „Горна Арда“.  Вместо да изиска ЕРП-тата да изплатят на държавата дължимият й дивидент за периода от края на 2004 г., когато приватизираха електроразпределителната мрежа на България, до края на 2011 г. , т.е. за 7 години, бившият прокурист на ЕВН реши да продаде миноритарния държавен дял от 33% в трите ЕРП-та. АТАКА предложи обратното – държавата да изкупи част от акциите, за да увеличи своя дял така, че да има роля във вземането на решенията и да увеличи приходите си от дейността на трите дружества. Не бяхме чути. Трайчо настоя и неговият шеф Борисов се съгласи държавният дял да бъде продаден, за да лиши държавата от основания да търси дължимия й дивидент.
На 21 декември 2011 г. ЕВН купи през борсата държавния дял за 90 млн. лв. така тя стана притежател на 99. 73% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ и „ЕВН България Електроснабдяване“. Останалите 0.27% бяха изкупени от дребни собственици.
24 февруари 2013 г., Варна. Младежи държаха под обсада часове наред централата на чешката Енерго Про.

 

По същото време стана ясно, че ЕОН е в преговори за продажбата на своите активи в България на чешката частна фирма Енерго-Про.
ДКЕВР не е уведомен за сделката, шефът й Семерджиев научил за нея от медиите. Това бе поредното нарушение на българския закон. Въпреки това

кабинетът „Борисов“ не направи нищо, за да отнеме лицензията на германския монополист

На 6 декември 2011 г. Семерджиев заяви: „Е.ОН напуска българския пазар, но не е изпълнила инвестициите си. Е.ОН обаче си тръгва на печалба“.
И пак не бе направен дори опит държавата да си вземе своето!
На 8 февруари 2012 г. партия АТАКА внесе в парламента предложение за налагане на мораториум върху продажбата на държавния дял на останалите две ЕРП-та. Предложението бе отхвърлено.
В началото на октомври 2012 г. през борсата минаха и държавните дялове в „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“. На 29 октомври 2012 г. ЧЕЗ изкупи държавните акции в „ЧЕЗ
Разпределение България“ (в чиито активи е електроразпределителната мрежа) и „ЧЕЗ Електро България“ за 82.5 млн. лв. Чехите купиха 75.56% от държавния дял за 1605.85 лв. за акция. Останалите дялове, по-малко от 1 процент, бяха изкупени от дребни играчи.
Така България остана без теоретичен шанс да изкупи обратно своята електроразпределителна мрежа.
На 13 февруари в парламента Волен Сидеров предаде на премиера Борисов засекретения някога одитен доклад на ДКЕВР. Последният обяви, че веднага го е предал на прокуратурата.
На 17 февруари бе обявено, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатирала, че едно от предприятията на едното ЕРП, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, нарушавало ЗОП. Добрутро! Това бе доказано преди 3 години. И не само едното предприятие на едното ЕРП, а всички предприятия на трите ЕРП-та! И още 22 груби, отявлени престъпления бяха констатирани. Колко пъти трябва да го доказваме, за да изгоним енергийните вампири от България? Очевидно е, че управляващата клика има намерение всеки път, при всеки протест, да ни връща в изходната точка, за да доказваме отново и отново, че енергийните колонизатори източват България. За да може едновременно да точи и тя.

 

Как Албания изрита крадеца ЧЕЗ

Кога ще ги стигнем албанците?
През 2009 г., под натиска на Световната банка, Албания бе принудена да продаде електроразпределителната си мрежа на чешката държавна корпорация ЧЕЗ, която придоби 76%. Чехите се ангажираха да направят инвестиции за 100 милиона евро. „Сделката беше гарантирана от Световната банка, която обеща да плати 60 млн. евро на CEZ в случай на неин провал“, писа в. „Капитал“ на 11 февруари т.г.
Веднага, както и в България, качеството на услугата падна, цените започнаха да растат в пъти, а албанската държава не получи нито цент дивидент за своите 24%.
През 2012 г. заради сушата и световната криза албанската електрическа компания KESH бе принудена да внася ток на значително по-високи цени, което я докара до ръба на фалита. Тя бе спасена от правителството.  „Държавният регулатор предупреди CEZ, не може да прехвърля увеличените със 100% цени към крайните клиенти, което увеличи загубите на чешката компания“, пише „Капитал“.
Прага нададе оглушителен вой, ангажира Еврокомисията, а премиерът Петер Нечас започна да шантажира правителството на Сали Бериша, че Прага ще блокира кандидатурата на Албания за членство в ЕС. Наложи се от Брюксел да му напомнят, че говори глупости.
За да се облекчат преговорите с правителството в Тирана CEZ смени надзорния съвет и борда на директорите на албанското си подразделение CEZ Shperndarje, като на мястото на предишните мениджъри назначи „независими експерти“.
Те бяха толкова „независими“ и така добре владееха воденето на преговори, че прекъснаха подаването на захранване към много ВИК дружества, защото имали неплатени сметки за 38 млн. евро (при двойно увеличени сметки). Албания замириса – половината й територия остана без вода. Наложи властите в Тирана да пратиха полиция, за да блокира спирането на подаването от служители на CEZ. Още на следващия ден съдът разпореди на чешката компания да възстанови електричеството, а през януари беше отнет лицензът й. Дружеството беше поето от администратор на албанската държава.
От ЧЕЗ твърдят, че са изпълнявали инвестиционната си програма и са развивали местната мрежа. Искат компенсации в размер на 200 млн. евро. От албанския регулатор пък отвръщат, че ЧЕЗ не е изпълнила поетите ангажименти да намали загубата по мрежата, която е била 32% през 2008 г. и е достигнала 38% през 2011 г., и е вложила едва една трета от обещаните инвестиции. Според Тирана причинените загуби са в размер на 750 млн. евро.