|

Прокуратурата установи: Груби нарушения в НЕК, ДКЕВР и ЧЕЗ

Пет дела срещу служители в енергетиката са образувани след проверка

Заради нарушенията в ЕРП-тата стотици хиляди българи излязоха на протести в страната.

 

Пет досъдебни производства срещу длъжностни лица в НЕК, ДКЕВР, Министерство на икономиката и в ЕРП-тата са образувани след проверка на Прокуратурата. Това стана ясно от заместник главния прокурор Борислав Сарафов на специална пресконференция в сряда. Грубите нарушения са за безстопанственост на държавно имущество, вследствие на което са последвали значителни щети. Дело има и срещу длъжностни лица от Министерство на икономиката, също за безстопанственост. Прокуратурата извади данни за нарушения в ЕРП-тата, за които АТАКА алармира от години насам и продължава да го прави (виж на стр. 3)
Първото досъдебно производство е срещу длъжностни лица от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, които са нарушили служебните си задължения, издавайки решение за определяне на временна цена за достъп на ВЕИ до електропреносната мрежа без никакви икономически аргументи. Обвинението е, че е действано в разрез със закона с цел лична облага. „Не са съставяни актове за административни нарушения, липсва контрол на инвестиционните разходи, няма механизъм за разглеждане на жалбите. Установен е занижен контрол от ДКЕВР“, заяви зам.-главният прокурор Камен Михов, който е ръководил проверката в ДКЕВР.
Срещу длъжностни лица от Министерство на икономиката са образувани дела, заради непотърсени дивиденти от ЕРП-тата. От 2007г. до 2011 дружествата са регистрирали печалби, но дивидент не е разпределян. Не е потърсен и дивидент от ЧЕЗ, който е натрупал сериозна печалба от 593 млн.лв. през 2012г. 33% от тази сума е точно 195 690 000. Това е загубила държавата само от ЧЕЗ. Служителите на икономическото министерство не са положили достатъчно усилия да упражняват правата на държавата като акционер в дружествата, като от това са настъпили щети за държавния бюджет.
Делото срещу служители на НЕК е за това, че в периода 2002-2012г. са сключили споразумения за изкупуване на енергия от „Марица изток“ 1 и „Марица изток“ 3, от което са последвали значителни щети в компанията.
По материали на ДАНС се води досъдебно производство срещу Михаил Андонов – бивш шеф на Националната електрическа компания. Според прокуратурата той не е положил достатъчно грижи да изпълнява задълженията си и е нанесъл щета за НЕК в размер на 189 000 лв. Освен това, Михаил Андонов като шеф на НЕК за периода 15 септември 2011г.-5 юни 2012г. е сключил съзнателно неизгодни сделки, довели до значителни щети за компанията. Последното досъдебно е по доклад на АДФИ срещу неизвестен извършител за проверени 400 договора в ЧЕЗ, при които са открити множество нарушения на нормативната и поднормативната база и нарушения на обявените от ЧЕЗ обществени поръчки. В момента се събират доказателства и при установяване на лицето ще бъдат повдигнати обвинения.
След изнесените нарушения и информацията за образуваните досъдебни производства главният прокурор Сотир Цацаров обобщи, че решаващо за подобни безобразия в ЕРП-тата е бездействието на ДКЕВР. „Търсят се доказателства за т.нар. договаряне „под масата“.